Z doświadczenia Wam powiem, że jak ktoś sam się za to weźmie, solidnie wyczyści, solidnie nasmaruje, to będzie o wiele bardziej zadowolony ze swojej pracy, niż z usługi ASO.
Ja w ten prosty sposób pozbyłem się świerszcza z Pandy.
Czyszczenie, smarowanie oraz w tamtym przypadku dołożenie filtra przeciwpyłkowego.
Do końca użytkowania przeze mnie tego auta problem się nie powtórzył
Tomek, niestety wygląda na to że te piszczące świerszcze nie pochodzą z zacierających się panewek a mądre głowy/elektryk z długoletnim stażem/mówi że jest to wina niedopasowania twardości szczotek i w tym elemencie należy szukać przyczyny pisków. Opinia opinią a fakty są takie że u mnie wymieniono całą dmuchawę na nową, po 15-20 minutach pracy piski powróciły.Moim zdaniem nie ma technicznej możliwości aby po tak krótkiej pracy nastąpiło zabrudzenie czy też zacieranie się elementów dmuchawy,ewidentnie słychać że piski pochodzą od komutatora,po wyłączeniu podczas zatrzymywania się wirnika dmuchawy słychać jak szczotki trą po komutatorze i wydają piski.Oczywiście temat poruszony ponownie w ASO,niestety na chwilę obecną Fiat nie wprowadził żadnych zmian w tym podzespole czyli wymiana nic nam nie da.Jak z tym sobie poradzić? no cóż w moim przypadku najczęściej piski pojawiają się na 1 biegu,jak mnie wyprowadzi już to piszczenie z orbity włączę na chwilę 2,3 lub 4 bieg i znowu na 1,po tym zabiegu powraca błoga cisza,niestety nic nie trwa wiecznie.
Ja w Pandzie bez klimy miałem wymieniany silniczek 3 razy potem już był spokój.
W Lince nie mam tego problemu, a filtr przeciwpyłkowy zawsze kupuje sam z filtrona za 49 zeta który praktycznie niczym nie różni się od oryginału
Filtr za ponad 90 pln jest pewnie z węglem aktywnym dla tego jest droższy. Nawet filtron posiada w swojej ofercie filtr z weglem za ponad 90 i bez za 46 pln
pance 2 pisze:Filtr za ponad 90 pln jest pewnie z węglem aktywnym dla tego jest droższy. Nawet filtron posiada w swojej ofercie filtr z weglem za ponad 90 i bez za 46 pln
chłopaki ja mam piski tylko przy zimnym samochodzie z rana jak jest temperatura koło zera i niżej natomiast jak się nagrzeję jest dobrze, być może u mnie czyszczenie tylko wystarczy
U mnie piski pojawiły się po roku, zgłaszałem to już dwa razy w ASO ale oni nic nie słyszą. Ale nie daję za wygraną, 22 lutego kończy mi się gwarancja i własnie w ten dzień umówiłem się ponownie z tego powodu w ASO. Piszczy na 1 biegu i czasami na 2. Może do 3 razy sztuka?
zrób tok jak ja jak zacznie piszczec to podjedz pod aso nie gas silnika i zawołaj tego jelenia co przyjmuje auta i niech posłucha i niech stwierdzi czy jest do wymiany
radek pisze:Piszczy na 1 biegu i czasami na 2. Może do 3 razy sztuka?
z czasem będzie Tobie bardziej piszczał i to na każdym biegu, stój przy swoim, nagraj ten dźwięk, wiadomo jak auto się nagrzeje to oni za nic nie usłyszą
Jednak do 3 razy sztuka. Dzisiaj niestety ostatni dzień mojego autka na gwarancji, byłem w ASO autko dostało nową dmuchawę nawiewu. Nareszcie bez pisku.