el. szyby...

19robertoo64
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 41000
Silnik: 1.4
Rocznik: 2008

el. szyby...

Post autor: 19robertoo64 »

Jak w temacie. Pisałem już o tym na forum fiata ale jeden kolega z forum odesłał mnie tutaj. Więc napisze jeszcze raz w czym problem.

Problem tkwi w el. szybach a właściwie w ich działaniu. Proglem u mnie polega na tym, że ogolnie szybki działają ale działają jak się im podoba. Tzn naciskam przycisk opuszczenia szyby i musze czekać i czekać aż zareaguje a jak zareaguje to jedzie w dół lub w góre (w zaleznosci czy chcę opuścić czy podnieść) ile się jej podoba. Bywa tak ze działają ok przez jakiś czas potem znowu to samo. Byłem w serwisie wymienili cały panel przycisków do sterowania szybami ale bez efektu. Na pytanie dlaczego nawet po wymianie włączników tak jest ASO powiedzialo, że każda linea ma inny moduł i widocznie mój ma taki a nie inny, że szyby działają tak a nie inaczej. Chociaz Pan kierownik serwisu po sprawdzeniu w innej linei szybeki powiedział, że coś jest nie hallo ale na tym się zakończylo. Miał ktoś z Was taki problem?? jak go rozwiązaliście...
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Podziękował: 332 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Post autor: Rafcio »

Nie miałem takiego problemu ale jak był bym na Twoim miejscu to nie odpuściłbym serwisowi tym bardziej że chyba masz jeszcze gwarancję. Mają to zrobić i koniec
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Podziękował: 104 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
Kontakt:

Post autor: cichy »

rafcio082 pisze:jak był bym na Twoim miejscu to nie odpuściłbym serwisowi tym bardziej że chyba masz jeszcze gwarancję. Mają to zrobić i koniec
ewentualnie zmień serwis, naprawa tego na swój koszt może troszkę kosztować, całe szczęście tak jak rafcio082 nie miałem tego problemu
Sympatyk forum :-)
19robertoo64
klubowicz
klubowicz

Tylko, że wiecie Panowie to jest usterka taka dziwna. Bo znając moje szczeście zajade do serwisu on się szybkami pobawią i będą dzałać i mnie zmyją. A wyjade z serwisu to będzie to samo. To jest właśnie najgorsze w takich nietypowych usterkach. czytałem na innych forach ze zdjęcie klem z aku pomaga bo czasami jakiś błąd moze tak mieszać. Ale nawet to nie pomogło. Jak bylo tak jest.
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Kontakt:

19robertoo64 pisze:Bo znając moje szczeście zajade do serwisu on się szybkami pobawią i będą dzałać i mnie zmyją. A wyjade z serwisu to będzie to samo.
jak Ci będą wariować weź to nagraj i ewentualnie przedstaw im nagranie, bo co innego zrobić
19robertoo64
klubowicz
klubowicz

a powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz. Czy macie w swoich autkach ten taki system w szybach ze się paluchów nie przytnie szybami?? ze się tak wyraże szyba odbija w doł jak na potka przeszkode?? i czy tak jak w instrukcji pisze macie system domykania szyb z pilota??
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Kontakt:

19robertoo64 pisze:system w szybach ze się paluchów nie przytnie szybami??
przed chwila sprawdziłem w swojej Active nie ma tego sytemu i można nieźle przyciąć palce. Znając życie to pewnie w droższych wersjach ten system morze być
19robertoo64
klubowicz
klubowicz

ja mam dynamic'a wiec nie jest to jakiś golas a tez tego nie mam... no chyba, że ten system działa tak jak moje szyby :D

[ Dodano: |22 Sty 2011|, o 21:44 ]
P.S co do tego, że mozna sobie nieźle przyciać to wiem bo kiedys widziałem w TV nawet test ze zielonego ogórka to dziadostwo przecieło :D
L_NEA
Nowy
Nowy
Przebieg: 39858
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009

Post autor: L_NEA »

Siemanko,w mojej to odpadł przycisk podnoszenia /opuszczania szyby od strony kierowcy... rozwiązanie rzadko go używam ;)

A serwisami to różnie.... ja szanowni koledzy, nie serwisuję już mojej , to znaczy od pierwszego przeglądu w ASO.
Rodzice wyjechali z ASO i słyszeli dziwny stukot,i brak (już tak słabego silnika jakim jest 1.4 8v) mocy ,przejechałem się i po przejechaniu nią, otworzyłem maskę o oczom ukazała się na przednim pasie, (nad grillem) mała przedłużka do klucza nasadowego, 3 jakieś niezidentyfikowane śrubki i odkręcona pucha filtra powietrza...(dzieki PSB ;) po takich oględzinach podjechałem do ASO zjebałem ich,oddałem co nie moje i już tam się nie pokazuje ,a wszelkie naprawy/przeglądy wykonuję u prywatnego mechanika z którym od lat współpracuję.
Awatar użytkownika
NRG
klubowicz
klubowicz
Podziękował: 3 razy

Post autor: NRG »

pawe1_c pisze:
przed chwila sprawdziłem w swojej Active nie ma tego sytemu i można nieźle przyciąć palce. Znając życie to pewnie w droższych wersjach ten system morze być
W Emotionie też nie ma systemu który zapobiega przycięciu palców. Sprawdzałem na marchewce :ink
FIAT Tipo SW Business Lounge T-Jet 1.4 @ 120KM
Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Przebieg: 7000
Silnik: 2.0 HYBRID
Rocznik: 2022
Podziękował: 553 razy
Otrzymał podziękowań: 441 razy
Kontakt:

Post autor: ślimak »

NRG pisze:
pawe1_c pisze:
W Emotionie też nie ma systemu który zapobiega przycięciu palców. Sprawdzałem na marchewce :ink
Nie martw się w DYNAMICU też :smutny
Toyota sie je..e !!
will
Moderator
Moderator
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: will »

Ja mam francuski system gilotyna :zlośnik
LINEA 1.4 8V DYNAMIC
Astra K 1.4
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Kontakt:

will pisze:Ja mam francuski system gilotyna
bardzo dobrze to ująłeś :ryczy
Awatar użytkownika
NRG
klubowicz
klubowicz
Podziękował: 3 razy

Post autor: NRG »

ślimak pisze:
NRG pisze:
pawe1_c pisze: przed chwila sprawdziłem w swojej Active nie ma tego sytemu i można nieźle przyciąć palce. Znając życie to pewnie w droższych wersjach ten system morze być
Nie martw się w DYNAMICU też :smutny
Dlatego na wszelki wypadek mam zablokowane szyby z tyłu, żeby dziecku nie przyszedł do głowy jakiś dziwny pomysł :ink
FIAT Tipo SW Business Lounge T-Jet 1.4 @ 120KM
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Podziękował: 332 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Post autor: Rafcio »

NRG pisze:Dlatego na wszelki wypadek mam zablokowane szyby z tyłu, żeby dziecku nie przyszedł do głowy jakiś dziwny pomysł :ink
Z tyłu nie mam problemu bo mam korbki :smak
A z przodu też nie mam systemu zapobiegającego przycięciu palców ani domykania szyb :)
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
ODPOWIEDZ