Zresetowałem komputer pokładowy w lince
-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: 1.4 8v 77KM
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Zresetowałem komputer pokładowy w lince
Generalnie temat powinien chyba się znaleźć na podforum "inne" ale wolałem go umieścić w dziale niedostępnym bez zalogowania.
Generalnie było to jakoś na początku 2009 jak jeszcze testowałem co z czym i do czego.
Na liczniku ogólnym miałem około 1500km.
Chciałem wyzerować trip A - jak wiadomo trzeba mieć włączone pokazywanie którejś opcji trip A i przytrzymać guziczek przez ok 3 sec - tylko że akurat nie miałem włączonej żadnej opcji trip A tylko którąś ogólną (wyłączony silnik) przytrzymałem guziczek przez około 5 sec i nic..
Zgodnie z powiedzeniem "jeśli wszystko inne zawiedzie przeczytaj instrukcję" najpierw próbowałem "wszystkiego innego" - przytrzymałem guziczek trochę dłużej (jakieś 10-15sec) i.. wyzerowałem całego kompa:
-licznik kilometrów ogólny samochodu
-kilometry pozostałe do wizyty w serwisie
-wszystkie ustawienia komputera (beep szybkości, automatyczne zamykanie drzwi itd)
-trip A oczywiście też
Cały komputer pokładowy na ustawieniach fabrycznych.
Wychodzi na to że mam cofnięty licznik o jakieś 1500km.
Później już nie powtarzałem "eksperymentu".
Czy ktoś miał podobny przypadek?
Generalnie było to jakoś na początku 2009 jak jeszcze testowałem co z czym i do czego.
Na liczniku ogólnym miałem około 1500km.
Chciałem wyzerować trip A - jak wiadomo trzeba mieć włączone pokazywanie którejś opcji trip A i przytrzymać guziczek przez ok 3 sec - tylko że akurat nie miałem włączonej żadnej opcji trip A tylko którąś ogólną (wyłączony silnik) przytrzymałem guziczek przez około 5 sec i nic..
Zgodnie z powiedzeniem "jeśli wszystko inne zawiedzie przeczytaj instrukcję" najpierw próbowałem "wszystkiego innego" - przytrzymałem guziczek trochę dłużej (jakieś 10-15sec) i.. wyzerowałem całego kompa:
-licznik kilometrów ogólny samochodu
-kilometry pozostałe do wizyty w serwisie
-wszystkie ustawienia komputera (beep szybkości, automatyczne zamykanie drzwi itd)
-trip A oczywiście też
Cały komputer pokładowy na ustawieniach fabrycznych.
Wychodzi na to że mam cofnięty licznik o jakieś 1500km.
Później już nie powtarzałem "eksperymentu".
Czy ktoś miał podobny przypadek?
- sebastianc78
- klubowicz
- Przebieg: 47800
- Silnik: 1.4 T-Jet+LPG
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 346 razy
- Otrzymał podziękowań: 965 razy
- Kontakt:
Koledzy, a nie jest to przypadkiem pierwszy reset, który powinien wykonać salon przy wydawaniu auta ? Kiedyś gdzieś widziałem o tym info, że salony robią taki reset żeby wyczyścić to, co auto przejechało podczas transportu (przeładunek itp) oraz na placu pod salonem i ponoć taki reset można wykonać tylko raz. Głowy se obciąć nie dam, ale tak by to wyglądało...
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Odnośnie tego pierwszego resetu to faktycznie jest takie coś, ponieważ samochód zawsze pewien dystans pokonuje na kołach, chociażby w fabryce, na placu u dilera, i z tego co się orientuję to jest to do 200km które diler może skasować do zera w momencie wydawania auta.
Ja swoją Line dostałem z przebiegiem 0 (zero) km.
Podobno jest też tak, że jeżeli diler zapomni o tym resecie i wyda auto z przebiegiem paru km, to po przejechaniu tychże 200km samochód sam się wyzeruje... gdzieś o tym czytałem, ale powiem szczerze że sam mam mieszane uczucia co do tej informacji.
Podobno jest też tak, że jeżeli diler zapomni o tym resecie i wyda auto z przebiegiem paru km, to po przejechaniu tychże 200km samochód sam się wyzeruje... gdzieś o tym czytałem, ale powiem szczerze że sam mam mieszane uczucia co do tej informacji.
-
- klubowicz
- Przebieg: 113000
- Silnik: 1,4 T-Jet+LPG
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
Dokładnie tak jest. Przebieg ten co można skasować ma literkę H obok. Moja Linea miała 6km H a przy wydawaniu 0kmTomek pisze:Odnośnie tego pierwszego resetu to faktycznie jest takie coś, ponieważ samochód zawsze pewien dystans pokonuje na kołach, chociażby w fabryce, na placu u dilera, i z tego co się orientuję to jest to do 200km które diler może skasować do zera w momencie wydawania auta.