Twierdził że wymiana oleju w ASO kosztuje 35zł- to szczerze mówiąc nie chce mi się z nimi walczyć i zrobię tą wymianę w ASO, a ten " niby przegląd" zostawę na przyszły rok
Przegląd gwarancyjny
- Rafcio
- Moderator

- Przebieg: 130000
- Silnik: 1.4 Turbo 120KM
- Rocznik: 2013
- Podziękował: 332 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
A więc tak: dzwonił dzisiaj do mnie gościu z Fiata i powiedział że nie muszę robić przeglądu ale muszę wymienić olej i filtry w ASO żeby oni mieli wpis w swoim rejestrze bo inaczej w razie awari silnika mogą odmówić naprawy gwarancyjnej. Pytałem gdzie jest taki wpis to powiedział że jest to ogólny zapis Fiata że po 12 m-cach trzeba wymienić olej i filtry.
Twierdził że wymiana oleju w ASO kosztuje 35zł- to szczerze mówiąc nie chce mi się z nimi walczyć i zrobię tą wymianę w ASO, a ten " niby przegląd" zostawę na przyszły rok
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna
- Tomek
- Moderator

- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 306 razy
Tego się spodziewałem że dostaniesz taką odpowiedź.rafcio082 pisze:A więc tak: dzwonił dzisiaj do mnie gościu z Fiata i powiedział że nie muszę robić przeglądu ale muszę wymienić olej i filtry w ASO żeby oni mieli wpis w swoim rejestrze bo inaczej w razie awari silnika mogą odmówić naprawy gwarancyjnej. Pytałem gdzie jest taki wpis to powiedział że jest to ogólny zapis Fiata że po 12 m-cach trzeba wymienić olej i filtry.
Ja przy mojej jeździe 15kkm osiągnę za jakieś 3 miesiące, i wtedy elegancko przed zimą śmignę do ASO na wymianę oleju i filtrów (oczywiście bez przeglądu)
-
duskap
- klubowicz

- Przebieg: 113000
- Silnik: 1,4 T-Jet+LPG
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Dupa dupa dupa. Wymiany oleju nie wpisują w rejestr. Tylko pełne przeglądy są wpisywane. 2 razy wymieniałem już olej w 2 różnych ASO i ani razu nie wpisano w komputer. Jedynie w książce gwarancyjnej.rafcio082 pisze:A więc tak: dzwonił dzisiaj do mnie gościu z Fiata i powiedział że nie muszę robić przeglądu ale muszę wymienić olej i filtry w ASO żeby oni mieli wpis w swoim rejestrze bo inaczej w razie awari silnika mogą odmówić naprawy gwarancyjnej. Pytałem gdzie jest taki wpis to powiedział że jest to ogólny zapis Fiata że po 12 m-cach trzeba wymienić olej i filtry.
I olej można wymieniać co 2 lata bo tak jest w instrukcji i nie mogą się wyprzeć ale moim zdaniem najlepiej co roku.
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz

- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Podziękował: 220 razy
- Otrzymał podziękowań: 376 razy
- Rafcio
- Moderator

- Przebieg: 130000
- Silnik: 1.4 Turbo 120KM
- Rocznik: 2013
- Podziękował: 332 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
Mówił że jak to zrobię bez przeglądu to tyle kosztujeCoval pisze:Nie wydaje mi się żeby było tak tanio, może jak się robi cały przegląd to tyle liczą, ale sama wymiana oleju i filtra jest chyba droższa.rafcio082 pisze:Twierdził że wymiana oleju w ASO kosztuje 35zł
Dzwoniłem do Euromotu i ponoć wymiana oleju + filtr oleju+ filtr powietrza = 80zł - zniżka na kartę stałego klienta, oczywiście to jest sama wymiana, a filtr kabinowy sobie kupię sam i sam wymienię
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna
-
duskap
- klubowicz

Dokładnie tyle kosztuje. Od 30zł do 48zł w zależności od ASO. Ja płaciłem raz 30 kilka zł a drugim razem równe 40zł.Coval pisze:Nie wydaje mi się żeby było tak tanio, może jak się robi cały przegląd to tyle liczą, ale sama wymiana oleju i filtra jest chyba droższa.rafcio082 pisze:Twierdził że wymiana oleju w ASO kosztuje 35zł
[ Dodano: |4 Sie 2010|, o 13:03 ]
Nieprawda. Teściowa ma Dacie Sandero i wymiana jest dopiero po 15-30 tys km (w zależności od silnika) lub co 2 lata.kylo pisze:Ja tego problemu nie mam - samochód w leasingu, przegląd ma być co 12 miesięcy.
Z ciekawostek, np Dacia zaleca wymianę oleju i filtra po raz pierwszy po 2000km (czyli po dotarciu, jak za dawnych czasów), potem już co 12 miesięcy.
Znajomy ma Dacie Logan MCV i ma dokładnie to samo. Obecnie nie ma już marki, która kazałaby wymieniać olej pierwszy raz po jakimś tam mniejszym przebiegu.
Zatem to co napisałeś nie jest prawdą.
-
duskap
- klubowicz

Nie wiesz, że ASO bajki wciskają? Tak jak we Fiacie, że przeglądy co roku. To co napisałeś jest nieprawdą i tyle. ASO wcisnęło Ci po prostu kit. Jak większość ASO.kylo pisze:Nie zarzucaj mi nieprawdy, gdyż opieram się na informacji z ASO w Lublinie, które twierdziło, że w Loganie po 2000km powinno się wymienić olej, ale nie jest to obowiązkowe.
Druga niezgodna informacja w Twoim poście (pewnie też przez info z ASO) to kolejne wymiany oleju w Dacii co 12 miesięcy a instrukcja jasno mówi, że co 2 lata.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2010, 20:46 przez duskap, łącznie zmieniany 2 razy.
-
roberto 26
- Nowy

- Przebieg: 0
- Rocznik: 0
-
duskap
- klubowicz

Nie rozumiesz, że jak coś jest NIEPRAWDZIWE to jest nieprawdziwe i koniec kropka? Co z tego, że ASO tak powiedziało. Powiedzieli Ci nieprawdę i tyle. Nawet prezydent mógłby powiedzieć a i tak byłoby to nieprawdą. Więc może skończ ten spór. Zwróciłem tylko uwagę, że jest nieprawdziwe to co napisałeś i tyle. Każdy może napisać coś co nie jest zgodne z prawdą. Równie dobrze mnie ASO mogło wcisnąć jakiś kit ale nie spieram się gdy ktoś mi napisze, że to nieprawda.kylo pisze:Już drugi raz zarzucasz mi kłamstwo/nieprawdę
[ Dodano: |5 Sie 2010|, o 16:53 ]
Zalecają wcześniejszą wymianę stare ASO, które były Polmozbytami albo które chcą po prostu wyłudzić kasę. Obecnie nie ma konieczności wymiany oleju wcześniej. Osobiście wymieniłem przy 4 tys km olej bo po prostu chciałem. Ale nie ma żadnego zalecenia od producenta i jakiekolwiek ASO zaleca wymianę wcześniej mówi nieprawdę i chce naciągnąć na kasę. I takie fakty należy zgłaszać do FAPu.emmer pisze:dokładnie tak jest że zalecają po 2 tys km. mi też zalecili w Aso przy kupnie. natomiat jak pojechałem do serwisu po 2 tys km to gościu powiedział po co mi to i że chyba mam za dużo kasy