Problemy z przyspieszeniem/awaria rozrządu-zerwany klin

gucio1960
Nowy
Nowy
Przebieg: 12000
Silnik: 1,4T-jet
Rocznik: 2009
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Problemy z przyspieszeniem/awaria rozrządu-zerwany klin

Post autor: gucio1960 »

Dziśiaj zakończyła się przygoda z Fiacikiem służył dzielnie przez 16 lat ostatnie 10 lat w rękach mojej córki.
Bardzo sobie chwaliła pojemność samochodu a zwłaszcza osiągi a nogę ma cięszką.
Technicznie był serwisowany na bierząco i odziwo tłumiki jeszcze orginalne bez śladów korozji.
Niestety doszło do odkręcenia śruby dolnej zębatki rozrządu i zerwania klinu podczas cofania silnik zgasł i doszło do kolizji zaworów.
Zero błędów w komputerze ostatnia wymiana rozrządu 4lat przejechane 40 tys.
Po analizie z mechanikiem doszliśmy do wniosku że głownym winowajcą jest napęd pompy wspomadania która mocno z wiekiem..
obciąż zwłaszcza na wolnych obrotach koło pasowe ,do tego dochodzi zużycie pompy i wibracie bicie koła pasowego który powoduje
poluzowanie i zniszczenie klina który jest odlewem żeliwnym i ma ustalać położenie zębatki.
Po demontażu śruba nie była mocowana na żaden klej , czy można uniknąć tej awarii trudno powiedzieć bo wymiana zębadki razem
z wymianą rozrządu jest dyskusyjna.
Należało by monitorować bicie koła pasowego pompy wspomagania i koło pasowe.
Ale nikt tego przeciesz nie robi , do tego dochodzi zużycie układu wspomagania większe opciążenia na pask napedu pompy.
Więc niestety jest to poważna wada która doprowadza do zniszczenia jednego z najlepszych silników fiata.
Dobrze że nastąpiło po tylu latach, mógł jeszcze pojeżdzić troche bo jak na tak tani pojazd w zakupie był wyjątkowo dobry.
Awatar użytkownika
Motorek4612
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 206000
Silnik: 1.4 t-jet
Rocznik: 2008
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowań: 120 razy

Post autor: Motorek4612 »

Ała:(
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 123456
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 350 razy
Otrzymał podziękowań: 980 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

No to jest niestety upierdliwość i słaby punkt tych jednostek napędowych w Linei, więc trzeba zwracać na to baczną uwagę. Zastanawiam się tylko, jak powinno się podejść do tematu, żeby się zabezpieczyć przed wystąpieniem tej awarii - prewencyjnie wymieniać koło pasowe ? :pomysli
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
gucio1960
Nowy
Nowy

Koło pasowe było w nienaganym stanie zero objawów zużycia .
Należało by sprawdzać dokręcenie śruby ale tu jest problem blokujemy zębatke i dokręcamy śrube ale podczas dokręcania może nastąpić
obród wału razem ze srubą co powoduje zerwania klinu na zębatce.
Nie da sie zablokować wału od strony koła dwusprzęgłowego co gwarantowało by że wał się nie obróci i nie uszkodzi kołka ustalającego.
Serwisówka przewiduje tylko dokręcanie siłą 1,9: 2,1 daNm +107+113 stopni przy założeniu blokady na zębatke.
Niema mowy o stosowaniu kleju na gwint, bicie i wibracjie pochodzą od paska i koła samej pompy w spomagania oraz sił które
występują podczas zwiększonego ciśnienia w układzie .
Dlatego tak często w tym modelu dochodzi do uszkodzenia zębatki i uszkodzeń silnika, w Bravo2 takie uszkodzenie jest naprawdę
żatkością.
Linea jest jedyna która ma wspomaganie hydrauliczne reszta już miała elektryczne.
Wymiany rozrządu były co 60tys na orginalnych częściach wiedziałem o tym problemie ale po któreś z koleji wymiane uśpiło moją czujność.
Należało by kontrolować samą śrube a przedewszystkim bicie koła pasowego paska wspomagania oraz samej pompy i jej koła .
Tak jak pisałem wyżej trudno jest szczególnie wymienić koło zębate z śrubą ze względu na możliwość uszkodzenia właśnie klina
podczas wymiany ,czy też dokręcenia z większą siłą śruby podczas wymiany rozrządu.
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2007
Podziękował: 350 razy
Otrzymał podziękowań: 191 razy

Post autor: leszek1234 »

Dał bym wiele, żeby się dowiedzieć co powoduje (co zapoczątkowywuje ciąg zdarzeń prowadzących do powstania siły zrywającej klin), że jedne nasze silniki t-jet dojadą 300tys.km a inne klękają przy np. 160tys.km - tak jak mój. Po pierwszym razie klin zerwał się jeszcze kilka razy i wszystkiego próbowałem i sprawdzałem. Wszystko chodziło lekko, nic nie biło. Sprawdzałem ja, sprawdzał znajomy mechanik, sprawdzało ASO. Nie znalazłem przyczyny i olałem to - sprzedałem w pzd wpisując usterkę w umowę kupna-sprzedaży. Całe szczęście , że nigdy nie doszło do kolizji w silniku.
gucio1960
Nowy
Nowy

No to graliśmy w ruletke jeśli chodzi o ten śilnik bo awarie mogą zdarzyć się przy 60tys a najczęsciej 150-200 tys.
Niebardzo wiadomo jak jej zaradzić w samochodzie córki wyrażnie było widać lekie wibracie na kole pasowym.
Ja używałem go przez 6 lat i złego słowa nie powiem i przesiadłem się do Alfy romeo Giuliety którą dotychczaj jężdże a tu jest blizniaczy
napęd rozrządu tylko +50 KM więcej.
Silniki były stosowane w Punto.Bravo 2,Tipo i najdłużej w Alfie romeo i tu raczej do takich sytułacjiach nie słyszałem może jeszcze w Punto się zdarzało.
Tego typu usterki zdarzają się w różnych silnikach ale w naszym modelu jest stosunkowo częsta a to bardzo ważny element którego uszkodzenie
powodujie bardzo kosztowne skutki.
Dobrze że zakup tego samochodu był niski Ja zapłaciłem 2012r 36tys miał przebieg 10tys ,cena nowego 2010r 51000.
Używane silniki są bardzo drogie między 4-7 tys kompletne co świadczyłoby jednak o sporej awaryjności .
Standart w tych silnikach pęknięty kolektor uszkodzona obudowa turbiny , dobrze że większość nie odczuwa straty osiągów i dowiadujie
się o tych usterkach przypadkowo np. gdy czuć spaliny pod maską lub musi wymienić sławny orig na rurce doprowadząjącą płyn do pompy
to też częsta awarjia.
Oring grosze a trzeba demontować turbine i kolektor wydechowy.
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 270000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Podziękował: 372 razy
Otrzymał podziękowań: 172 razy

Post autor: zibi186 »

Oring na rurce - częsta awaria ? Nalatane 270 tys , ale o tym nie słyszałem .... Też nie musiałem jeszcze z tym walczyć ... Można jakieś zdjęcie o co kaman ? Pozdrawiam 🤗
gucio1960
Nowy
Nowy

Chodzi o magistrale wody nr55229070 i uszczelke nr55185066.
Umnie przeciekała ale po czasie się uszczelniło , grozi utratą wody w układzie.
Też oceniam że ten silnik ma potęciał na 300 tys , samochód miał zakładaną instalacjie LPG w serwisie ASO Tartarinii.
Koszt wymiany pękniętego kolektora to jakiś kosmos ok 2 tys sam kolektor a do tego robocizna uszczelki i na sto prącent pęknięta obudowa
turbiny regeneracjia w granicach 1,2 tys.
Więc do puki jeżdzi to ok , naprawa zgodnie ze sztuką całkowicie nie opłacalna.
ODPOWIEDZ