Brak mocy podczas jazdy, check engine
Brak mocy podczas jazdy, check engine
Witam. W grudniu nabyłem Fiata Linea 1.4 z 2012 roku. Wymagana była wymiana rozrządu(152k przejechane). Po wymianie rozrządu, oleju i filtrów podczas jazdy zaczyna mrugać check engine i silnik traci kompletnie moc. Po sprawdzeniu błędów wyskakuje wypadanie zapłonu na 3-4 cylindrze. Czasami również na drugim. Po zgaszeniu samochodu i ponownym zapaleniu check mruga jednak samochód jedzie normalnie ze swoją mocą i błąd znika do momentu kolejnego wyskoczenia. Nie ma reguły kiedy wyskakuje. Czasami można jeździć bez problemowo a czasami wyskakuje po 3-4 razy na krótkim odcinku. W pierwszej kolejności poszła do wymiany cewka. Po wymianie problem nadal występuje. Dodam że mam do wymiany jeszcze uszczelki na kolektorze bo jest nieszczelność i zaciąga spaliny do nawiewu. W jednym z tematów czytałem że może być to powód problemów ze zględu na spadek ciśnienia? Czy coś w ten deseń. Nie jestem ekspertem ale mam nadzieje że może ktoś poradzi co to może być. Pozdrawiam!
- kmaro84
- klubowicz
- Przebieg: 129000
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Re: Brak mocy podczas jazdy, check engine
Czy tak było przed wymianą rozrządu? Podpytaj w warsztacie czy stosowali w czasie wymiany rozrządu blokady.
- Sebek
- klubowicz
- Przebieg: 100
- Silnik: 1.0 Turbo
- Rocznik: 2023
- Podziękował: 167 razy
- Otrzymał podziękowań: 107 razy
Flex spróbuj adaptacji koła fonicznego
FSO 1500, SKODA FAVORIT lpg BRC, FIAT SIENA lpg BRC, RENAULT CLIO II dCi, FIAT LINEA lpg TARTARINI, RENAULT CLIO V, SKODA KAMIQ
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Jak był wymieniany rozrząd ? Zgodnie z instrukcją producenta czyli na blokadach i z odkręcaniem koła zębatego wałka rozrządu ? Czy na "znaczniki" wykonane przez mechanika i pasek przełożony jeden do jednego ?
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
- Moderator
- Przebieg: 120000
- Silnik: 1.4 8v
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
Brak adaptacji koła fonicznego nie wpływa na spadek mocy a jedynie na zapalanie się kontrolki check engine mniej więcej przy prędkości 120-130. Miałem taki spadek mocy przy uszkodzonym potencjometrze elektronicznym na pedale przyspieszenia,wymiana na używany załatwiła sprawę. Ale to u mnie i widzę to raczej rzadka przypadłość.
LINEA 1.4 8V DYNAMIC
Astra K 1.4
Astra K 1.4
- ślimak
- Administrator
- Przebieg: 7000
- Silnik: 2.0 HYBRID
- Rocznik: 2022
- Podziękował: 553 razy
- Otrzymał podziękowań: 441 razy
- Kontakt:
O Matko...Willwill pisze: 06 sty 2025, 23:08 Brak adaptacji koła fonicznego nie wpływa na spadek mocy a jedynie na zapalanie się kontrolki check engine mniej więcej przy prędkości 120-130. Miałem taki spadek mocy przy uszkodzonym potencjometrze elektronicznym na pedale przyspieszenia,wymiana na używany załatwiła sprawę. Ale to u mnie i widzę to raczej rzadka przypadłość.

-
- klubowicz
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 8v+LPG
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
- Kontakt:
Jakby był dostęp do kabli diagnostycznych to można sprawdzić jakie jest przesunięcie między wałem a wałkiem rozrządu.
Wymieniałem u siebie rozrząd dwa lata do tyłu, założyłem blokady, ale ostatecznie przeniosłem znaki z paska, nie luzowałem koła. Przed wymianą miałem rozjazd 1,5st (taki był po wymianie w ASO) a po mojej wymianie 2st nie było checka. Nie sprawdzałem ile mam teraz po przejechaniu 40 tys.
Wymieniałem u siebie rozrząd dwa lata do tyłu, założyłem blokady, ale ostatecznie przeniosłem znaki z paska, nie luzowałem koła. Przed wymianą miałem rozjazd 1,5st (taki był po wymianie w ASO) a po mojej wymianie 2st nie było checka. Nie sprawdzałem ile mam teraz po przejechaniu 40 tys.