Brak wskazań zasięgu i komunikat "koniecznie uzupełnij paliwo"
- darkkam
- klubowicz
- Przebieg: 125000
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowań: 94 razy
Brak wskazań zasięgu i komunikat "koniecznie uzupełnij paliwo"
Witam, dawno mnie nie było.
Narodził się problem, mianowicie w tamtym tygodniu nastąpiła wymiana rozrusznika i termostatu. I po tej wizycie w warsztacie wynikła nowa rzecz. Otóż komputer nie pokazuje Zasięgu km na danej ilości paliwa w zbiorniku, a po przekręceniu kluczyka woła "koniecznie uzupełnij paliwo", pomimo że jest 75% paliwa.
Wskazówka mechaniczna oczywiście w miarę jazdy opada w dół. Wszystkie możliwe obliczenia zużycia chwilowe, średnie, czas podróży, ilość przejechanych kilometrów, na trip A i Trip B komputer wykonuje. Resetowałem wskazania liczników, odłączałem akumulator, dolewałem paliwo do pełna i dalej ten sam problem: Zasięg ---- km.
Gdzie może leżeć problem?
Narodził się problem, mianowicie w tamtym tygodniu nastąpiła wymiana rozrusznika i termostatu. I po tej wizycie w warsztacie wynikła nowa rzecz. Otóż komputer nie pokazuje Zasięgu km na danej ilości paliwa w zbiorniku, a po przekręceniu kluczyka woła "koniecznie uzupełnij paliwo", pomimo że jest 75% paliwa.
Wskazówka mechaniczna oczywiście w miarę jazdy opada w dół. Wszystkie możliwe obliczenia zużycia chwilowe, średnie, czas podróży, ilość przejechanych kilometrów, na trip A i Trip B komputer wykonuje. Resetowałem wskazania liczników, odłączałem akumulator, dolewałem paliwo do pełna i dalej ten sam problem: Zasięg ---- km.
Gdzie może leżeć problem?
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Re: Brak wskazań zasięgu i komunikat "koniecznie uzupełnij paliwo"
Masz jak podłączyć auto do kompa z MultiEcuScan'em ?
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- darkkam
- klubowicz
Żeby podłączyć sie samemu do komputera, to nie mam takiej możliwości, jedynie co to do warsztatu muszę się udać.
Do czego mam dostęp, to Interfejs diagnostyczny bluetooth ELM 327 OBD II.
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???
- mwas
- Prezes
- Kontakt:
Spróbuj się podpiąć pod to, co masz i odczytaj, czy są jakiekolwiek błędy. Interesuje mnie przede wszystkim, czy są jakieś błędy w komunikacji na szynie CAN. To co opisujesz, jest mega dziwne - od strzała można by postawić na uwalony komputer
Ale... piszesz, że poprawnie wskazuje Ci odczyty średniego spalania i aktualne zużycie, do tego działa wskaźnik poziomu paliwa i rozumiem, że wskaźnik rezerwy w baku również nie zapala się "od czapy" ? Teoretycznie wszystko powinno działać... Sprawdź proszę, czy dasz radę odczytać dane z kompa oraz, czy:
1) podczas jazdy wskazuje Ci w miarę normalne odczyty aktualnego zużycia paliwa
2) jak przejedziesz jakiś odcinek, to czy wskazanie zasięgu Ci wraca, czy cały czas wskazuje "---"

1) podczas jazdy wskazuje Ci w miarę normalne odczyty aktualnego zużycia paliwa
2) jak przejedziesz jakiś odcinek, to czy wskazanie zasięgu Ci wraca, czy cały czas wskazuje "---"
- darkkam
- klubowicz
Ad1
odczyty spalania nie zmieniły się i wahają się od 7,9 - 8,5 - 9 po mieście, w tych granicach zawsze się "mieściłem"
Ad2
od momentu pojawienia się anomalii, cały czas jak jadę przełączam na opcje zasięg i obserwuje czy coś się zmienia, niestety cały czas cztery kreski
co do lampki rezerwy, to nie dopuszczam do tego żeby się zapaliła, a w obecnej sytuacji nie było momentu żeby niekontrolowana się zapaliła.
Wrzucam screena z odczytu komputera, widzę że świece lub kable WN, lub jeszcze coś daje znaki. Tylko czy to ma wpływ na problem który opisuje. Błędy wykasowałem po przekręceniu kluczyka dalej komunikat o uzupełnieniu paliwa, a czy jest wskazanie zasięgu i czy pojawia się te 3 błędy, to jutro wieczorem sprawdzę.
odczyty spalania nie zmieniły się i wahają się od 7,9 - 8,5 - 9 po mieście, w tych granicach zawsze się "mieściłem"
Ad2
od momentu pojawienia się anomalii, cały czas jak jadę przełączam na opcje zasięg i obserwuje czy coś się zmienia, niestety cały czas cztery kreski
co do lampki rezerwy, to nie dopuszczam do tego żeby się zapaliła, a w obecnej sytuacji nie było momentu żeby niekontrolowana się zapaliła.
Wrzucam screena z odczytu komputera, widzę że świece lub kable WN, lub jeszcze coś daje znaki. Tylko czy to ma wpływ na problem który opisuje. Błędy wykasowałem po przekręceniu kluczyka dalej komunikat o uzupełnieniu paliwa, a czy jest wskazanie zasięgu i czy pojawia się te 3 błędy, to jutro wieczorem sprawdzę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Dzisiaj podłączałem swój pod komputer. Wykonałem wszystkie możliwe regulacje i testy. Jedynym testem, który można wykonać i ktory może mieć związek z Twoim problemem jest test kontrolki paliwa i test strzałki poziomu. Aktywacja wywołuje pulsacyjne zapalanie się kontrolki a strzałka pokazuje max i min oraz wartości pośrednie poziomu paliwa. Twój komputer pokazuje, że nie masz paliwa i w związku z tym nie masz zasięgu. Teraz po napisaniu, przyszła mi myśl o połączeniu pływaka pompy paliwa z body. Maciek może to sprawdzi.
smak56
* * * *

* * * *
- darkkam
- klubowicz
Dzięki za info, a ten test to tym interfejsem BT można wykonać, czy po kablu?
- smak56
- klubowicz
Nie wiem. Ja używam Multiecuscana i Elm na kabelku.
Oglądałem pompę paliwa na All... Ona ma mechaniczny pływak, który przekazuje poziom paliwa w zbiorniku. Może się zaciął, zatopił stracił masę? Nie wiem, głośno myślę
Oglądałem pompę paliwa na All... Ona ma mechaniczny pływak, który przekazuje poziom paliwa w zbiorniku. Może się zaciął, zatopił stracił masę? Nie wiem, głośno myślę

smak56
* * * *

* * * *
- darkkam
- klubowicz
Tyle że wskazówka "analogowa" działa i wskazuje, no chyba że w pompie są dwa obwody do pomiaru ilości paliwa w zbiorniku, osobny dla komputera i osobny dla wskaźnika mechanicznego.
Dla przypomnienia dodam że to się stało po wymianie rozrusznika i termostatu, po uprzednim odłączenia aku
Dla przypomnienia dodam że to się stało po wymianie rozrusznika i termostatu, po uprzednim odłączenia aku
- smak56
- klubowicz
A po wymianie rozrusznika i termostatu nie wisi gdzieś jakiś kabelek? Ciekawe czy przy wymianie rozrusznika odłączony był akumulator? Kiedyś mój mechanik spalił mi w ten sposób radio.
smak56
* * * *

* * * *
- smak56
- klubowicz
Pisaliśmy w tym samym czasie 

smak56
* * * *

* * * *
- darkkam
- klubowicz
Tak na szybko, dzisiaj jechałem z podłączonym OBD2 i programem zapisującym odczytane dane, tutaj plik csv
lhttps://drive.google.com/file/d/10G_oOUQHgILOhN37JPTA2_mrNV9Z7gq-/view?usp=drivesdk
Jest taka pozycja: Do pustego zbiornika, ile km można jeszcze przejechać. Czyli jakiś odczyt jest. Błędy które wykasowałem przedwczoraj jak do tej pory nie pojawiły sie
lhttps://drive.google.com/file/d/10G_oOUQHgILOhN37JPTA2_mrNV9Z7gq-/view?usp=drivesdk
Jest taka pozycja: Do pustego zbiornika, ile km można jeszcze przejechać. Czyli jakiś odczyt jest. Błędy które wykasowałem przedwczoraj jak do tej pory nie pojawiły sie
- mwas
- Prezes
- Kontakt:
Poszperałem nieco, i tak:
1) Błędy, które Ci wypluł komputer diagnostyczny nie mają nic wspólnego z wyświetlaniem zasięgu auta - błędy dotyczą wypadania zapłonu na cylindrach 2 i 3. Tutaj, jeśli błędy powrócą, to do sprawdzenia świece i kable WN
2) W tych autach pompa paliwa jest sprzężona z pływakiem odpowiadającym za wskazania poziomu paliwa w baku. Na schemacie elektryczny widnieje, że do pompy dochodzą 4 przewody - 2 z nich zasilają pompę, a pozostałe 2 są połączone bezpośrednio z komputerem i odpowiadają za odczyt poziomu paliwa - nie ma dodatkowego obwodu, który mógłby wskazywać poziom paliwa.
3) Wskaźnik poziomu paliwa Ci działa, więc komputer dostaje ten sygnał z pływaka w baku. Komputer również poprawnie oblicza wskazanie zużycia paliwa i inne parametry.
Biorąc powyższe pod uwagę, oraz opis tego, co było robione w aucie zaraz przed wystąpieniem problemu ze wskazaniami zasięgu auta, niestety obawiam się, że mechanik może nie być z Tobą w pełni szczery i przy montażu rozrusznika niestety mógł zrobić jakąś zwarę w układzie elektrycznym auta
Wskazanie zasięgu auta jest to funkcja realizowana przez komputer auta, która bierze pod uwagę ilość paliwa, jaka została w baku w stosunku do obliczonego, ostatniego, średniego zużycia paliwa i jest to funkcja działająca niezależnie od pozostałych i obawiam się, że komputer w aucie dostał elektrycznego "strzała" i ta funkcja po prostu padła
Nie mam tutaj innego wytłumaczenia, wszystkie parametry niezbędne do obliczenia zasięgu są dostarczane do komputera a on niestety tego nie realizuje. Natomiast nie mylić tutaj tego, że w apce w telefonie ten parametr jest podany, ponieważ on został obliczony na tej samej zasadzie, co w komputerze auta, tylko że w aplikacji w telefonie
Niestety nie wiem, który moduł dokładnie odpowiada za obliczanie tej wartości - czy jest to tzw. BSI, czyli Body Computer, czy może jest to realizowane przez wyświetlacz w zegarach auta.
1) Błędy, które Ci wypluł komputer diagnostyczny nie mają nic wspólnego z wyświetlaniem zasięgu auta - błędy dotyczą wypadania zapłonu na cylindrach 2 i 3. Tutaj, jeśli błędy powrócą, to do sprawdzenia świece i kable WN
2) W tych autach pompa paliwa jest sprzężona z pływakiem odpowiadającym za wskazania poziomu paliwa w baku. Na schemacie elektryczny widnieje, że do pompy dochodzą 4 przewody - 2 z nich zasilają pompę, a pozostałe 2 są połączone bezpośrednio z komputerem i odpowiadają za odczyt poziomu paliwa - nie ma dodatkowego obwodu, który mógłby wskazywać poziom paliwa.
3) Wskaźnik poziomu paliwa Ci działa, więc komputer dostaje ten sygnał z pływaka w baku. Komputer również poprawnie oblicza wskazanie zużycia paliwa i inne parametry.
Biorąc powyższe pod uwagę, oraz opis tego, co było robione w aucie zaraz przed wystąpieniem problemu ze wskazaniami zasięgu auta, niestety obawiam się, że mechanik może nie być z Tobą w pełni szczery i przy montażu rozrusznika niestety mógł zrobić jakąś zwarę w układzie elektrycznym auta

- darkkam
- klubowicz
Dzięki mwas za poświęcony czas.
No to pięknie.
Czy aby potwierdzić czy komputer jest uwalony, można zrobić podmianę na sprawną część i sama podmiana wystarczy, może jest z tym jakiś większy problem typu przeprogramowania jeszcze czegoś?
Czy jeśli jest to usterka typowo elektroniczna, jest do naprawy?
I jeszcze jedno "czy"
Czy przy odłączaniu i ponownym podłączaniu akumulatora klemą masową też może wystąpić taki "strzał" uszkadzający elektronikę w aucie.

No to pięknie.
Czy aby potwierdzić czy komputer jest uwalony, można zrobić podmianę na sprawną część i sama podmiana wystarczy, może jest z tym jakiś większy problem typu przeprogramowania jeszcze czegoś?
Czy jeśli jest to usterka typowo elektroniczna, jest do naprawy?
I jeszcze jedno "czy"
Czy przy odłączaniu i ponownym podłączaniu akumulatora klemą masową też może wystąpić taki "strzał" uszkadzający elektronikę w aucie.
- smak56
- klubowicz
Przy podłączaniu akumulatora powinno przestrzegać się kolejności gdyż mogą wystąpić anomalia. U mnie np. przestały działać wycieraczki. Na szczęście przy ponownym podłączeniu wszystko wróciło do normy. Przy odłączaniu akumulatora najpierw (-) później (+), po odczekaniu min 15 min podłączamy najpierw (+) potem(-).
smak56
* * * *

* * * *