Problem z podłączeniem OBD
-
Tomek111
- Nowy

- Przebieg: 289000
- Silnik: 1.4 t-jet
- Rocznik: 2008
Problem z podłączeniem OBD
Witajcie. Próbowałem już różnych komputerów na różnych warsztatach. We wszystkie ustawienia można wejść oprócz tych od silnika. Miał ktoś podobny problem ? Prośba o pomoc bo bez tego nie jestem w stanie namierzyć problemu awarii która po wymianie silnika wyrzuca mi ciągle błąd.
- smak56
- klubowicz

- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 370 razy
- Otrzymał podziękowań: 628 razy
Re: Problem z podłączeniem OBD
Twój problem z pewnością rozwiąże Prezes mwas. Ja myślę, że komputer nie widzi nowego silnika. Po wymianie należy przeprowadzić procedurę PROXY. Dopiero po tym może będziesz mógł dalej szukać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
* * * *

* * * *
- mwas
- Prezes

- Przebieg: 123456
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 350 razy
- Otrzymał podziękowań: 980 razy
- Kontakt:
Przed wszystkim, witaj na forum...
Trochę za mało informacji w Twoim opisie... postaraj się odpowiedzieć na poniższe pytania:
1) Jakie komputery próbowałeś podłączać ?
2) Czy masz dostęp do programu MultiEcuScan ?
3) Co się dokładnie dzieje (jakie komunikaty), kiedy próbujesz połączyć się ze sterownikiem silnika ?
4) Co to za awaria i jaki błąd Ci wyrzuca ? Czemu wymieniałeś cały silnik ?
5) Czy miga Ci na wyświetlaczu wskazanie przebiegu całościowego auta ?
Trochę za mało informacji w Twoim opisie... postaraj się odpowiedzieć na poniższe pytania:
1) Jakie komputery próbowałeś podłączać ?
2) Czy masz dostęp do programu MultiEcuScan ?
3) Co się dokładnie dzieje (jakie komunikaty), kiedy próbujesz połączyć się ze sterownikiem silnika ?
4) Co to za awaria i jaki błąd Ci wyrzuca ? Czemu wymieniałeś cały silnik ?
5) Czy miga Ci na wyświetlaczu wskazanie przebiegu całościowego auta ?
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
Tomek111
- Nowy

Ogólnie problem był też przed wymiana silnika. Więc usterka musi być gdzieś indziej.
Jeśli chodzi o komputery to na chwile obecną nawet nie jestem w stanie ich wypisac bo to były warsztaty strikte nastawione na diagnostyke komputerową.
Wogóle nie łączy z silnikiem. Ładuje i wychodzi brak połaczenia.
Check engine. Włącza się w tryb awaryjny . nie działa wtedy turbo obroty do 2 tys i zauwazyłem ze głownie jadąc po mieście bo podczas ciagłej pracy na gazie w trasie ten błąd sie nie pojawiał i głownie na zimnym silniku.
Wymiana spowodowana była brakiem kompresji na silniku.
Nie miga przebieg.
Jeśli chodzi o komputery to na chwile obecną nawet nie jestem w stanie ich wypisac bo to były warsztaty strikte nastawione na diagnostyke komputerową.
Wogóle nie łączy z silnikiem. Ładuje i wychodzi brak połaczenia.
Check engine. Włącza się w tryb awaryjny . nie działa wtedy turbo obroty do 2 tys i zauwazyłem ze głownie jadąc po mieście bo podczas ciagłej pracy na gazie w trasie ten błąd sie nie pojawiał i głownie na zimnym silniku.
Wymiana spowodowana była brakiem kompresji na silniku.
Nie miga przebieg.
- mwas
- Prezes

- Kontakt:
To co opisujesz, wskazuje na ewidentny brak połączenia z modułem silnika (brak komunikacji), co może być spowodowane albo problemem w komunikacji na szynie CAN, albo... uszkodzeniem samego modułu sterownika silnika
Na uszkodzenie modułu może wskazywać jeszcze fakt, że auto wchodzi Ci w tryb awaryjny. To wszystko to "może być", ale żeby to porządnie zdiagnozować, warto byłoby podpiąć się pod komputer i przeprowadzić diagnozę programem Multiecuscan - jest to program dedykowany typowo do Fiata, Alfy, Lancii i wszystkiego innego, co ze stajnią Fiata ma do czynienia. Warto przeprowadzić skanowanie całościowe, może wtedy wywali konkretnie z jakim problemem w łączności jest problem. Skąd jesteś ? Jeśli nie masz dostępu do tego programu i interfejsu do auta, to może w Twojej okolicy jest ktoś od nas, kto tymi narzędziami dysponuje i byłby w stanie podłączyć Ci auto pod komputer i przeprowadzić diagnozę ?
-
Tomek111
- Nowy

Udało mi się ogarnąć samo złącze , staram się jeszcze namierzyć program jakoś ale widzę że nie jest to łatwe . Z warszawy i przyznam że wbrew pozorom nie ma tu zbyt wielu znawców elektroniki czy komputera. To druga linea jaką posiadam tylko inny model silnika . Ta jak się okazało była od handlarza i zastanawiałem się czy specjalnie nie było coś zrobione żeby uniknąć ewentualnej diagnozy z poprzedniego wadliwego silnika.
Czy zamiana całego modułu by pomogła? bo widziałem że są dostępne do kupienia?
Czy zamiana całego modułu by pomogła? bo widziałem że są dostępne do kupienia?
- mwas
- Prezes

- Kontakt:
Czy wymiana całego modułu coś da ciężko w tej chwili powiedzieć, najpierw spróbuj dojść, co dokładnie się dzieje, czyli trzeba odzyskać komunikację z modułem sterowania silnikiem.
Odnośnie pomocnych materiałów, w tym programy itp.
- zerknij TU -> viewtopic.php?t=4576
Odnośnie pomocnych materiałów, w tym programy itp.
-
Tomek111
- Nowy

To może inne pytanie czy jest możliwość uzyskania schematu pinów tego sterownika ?
-
Tomek111
- Nowy

co do linku to po przejściu wyskakuje komunikat ze nie mam uprawień do przeglądania tego
- mwas
- Prezes

- Kontakt: