Naprawa rozrusznika
- zibi186
- klubowicz
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 T-jet + lpg
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 359 razy
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
Re: Naprawa rozrusznika
Samego elektromagnesu nie rozbieraj . Wyczyść wszystkie elementy , zębatki nasmaruj , oś pod bendixem tak samo . Zakładam że sprawdziłeś stan szczotek i komutatora - skoro masz to na wierzchu . Pozdrawiam 
-
- klubowicz
- Przebieg: 156000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
A wie ktoś jak ściągnąć pierścień blokujący bendiks przed spadnięciem/ nadmiernym wysunięciem się/ uderzeniem w obudowę?alvaro pisze: 17 gru 2021, 12:08Udało się! Tak to wygląda, te zębatki one mają być takie lekko przekrzywione?zibi186 pisze: 14 gru 2021, 12:21 Zdemontuj Aku i tackę pod nim- jak pisali wcześniej koledzy . Inaczej nie zobaczysz łba śruby . Śruba jest ustawiona poziomo , równolegle do osi rozrusznika - może to pomoże Ci w lokalizacji . Pozdrawiam![]()
Zaraz zabieram się za rozbieranie, co tam poczyścić, nasmarować? Może jeszcze jakieś zdjęcia zamieścić?
Linea T-jet, 140kkm, 2009 r.
- alvaro
- klubowicz
- Przebieg: 205000
- Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Pierścienia nie ściągałem, czyściłem to wszystko pod ciśnieniem zmywaczem do hamulców.
Niestety chyba coś poszło nie tak z tą konserwacją o ile nie ma już trzeszczenia podczas powrotu, o tyle teraz po dłuższym przestoju (nocka), szczególnie w niższej temperaturze auto musi kręcić 2x dłużej żeby silnik zapalił :/
Nie wiem czy nie dałem za gęstego smaru (CX-80 SYLIKONOWY) do bendixa i tej przekładni zębatej, aczkolwiek w karcie technicznej pisze temperatura stosowania od -60°C do +230°C.
Do tego nasmarowałem lekko koło zamachowe i zębatkę bendixa. Czy to czasem nie za gęsty smar i coś się tam klei?
Szczotki i wirnik przejechałem benzyną ekstrakcyjną.
Niestety chyba coś poszło nie tak z tą konserwacją o ile nie ma już trzeszczenia podczas powrotu, o tyle teraz po dłuższym przestoju (nocka), szczególnie w niższej temperaturze auto musi kręcić 2x dłużej żeby silnik zapalił :/
Nie wiem czy nie dałem za gęstego smaru (CX-80 SYLIKONOWY) do bendixa i tej przekładni zębatej, aczkolwiek w karcie technicznej pisze temperatura stosowania od -60°C do +230°C.
Do tego nasmarowałem lekko koło zamachowe i zębatkę bendixa. Czy to czasem nie za gęsty smar i coś się tam klei?
- zibi186
- klubowicz
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 T-jet + lpg
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 359 razy
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
Alvaro , mam nadzieję że wiesz , że to co trzymałeś w ręce na ostatnim zdjęciu to nie był bendix , tylko elektromagnes . Chyba tam nigdzie smaru nie pchałes ? O smarowaniu zębatki bendixa , a tymbardziej o smarowaniu koła zamachowego chyba nie słyszałem ...
Skąd Ci to przyszło do głowy ? Smar jest chyba ok - jeśli dałeś go we właściwych miejscach i ilościach . Ten sam smar możesz napakować do łożysk w kolumnie przedniego zawieszenia - prędzej gumy poduszek popękają niż coś się stanie z łożyskiem 
Pozdrawiam 
- alvaro
- klubowicz
Tak wiem że to elektromagnes, tego nie mogłem jakoś rozebrać. Nie wiem czy czasem trochę smaru nie dałem na to ucho od elektro i ten kabłąk, oraz na ten plastik co wchodzi do tego ucha - czy to źle?zibi186 pisze: 24 gru 2021, 1:36 Alvaro , mam nadzieję że wiesz , że to co trzymałeś w ręce na ostatnim zdjęciu to nie był bendix , tylko elektromagnes . Chyba tam nigdzie smaru nie pchałes ? O smarowaniu zębatki bendixa , a tymbardziej o smarowaniu koła zamachowego chyba nie słyszałem ...Skąd Ci to przyszło do głowy ? Smar jest chyba ok - jeśli dałeś go we właściwych miejscach i ilościach . Ten sam smar możesz napakować do łożysk w kolumnie przedniego zawieszenia - prędzej gumy poduszek popękają niż coś się stanie z łożyskiem
Pozdrawiam
![]()
Koło zamachowe i zębatkę bendiksa posmarowałem, bo stwierdziłem że nie zaszkodzi.
Powiadasz że śmiało można łożyska przesmarować? Dawno tam nie zaglądałem, bo dałem na to takie osłonki gumowe żeby się nie lało. Do tego łożyska trzeba coś odkręcać żeby się dostać? Jak to ogarnąć?
-
- klubowicz
- Przebieg: 156000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Bądźmy dobrej myśli- może elementy ruchome ściągnął nadmiar smaru na boki i będzie ok. A tak w ogóle to do końca to ja np. nie wiem czym smarować oś po której przesuwa się bendiks żeby było ok.alvaro pisze: 23 gru 2021, 2:20 Pierścienia nie ściągałem, czyściłem to wszystko pod ciśnieniem zmywaczem do hamulców.
Linea T-jet, 140kkm, 2009 r.
- alvaro
- klubowicz
Ale jakim cx-80?
Coś odnośnie smarowania tych kolumn podpowiesz?
@Darcolo tą oś następnym razem posmaruje olejem albo cx-80 smarem litowym
Coś odnośnie smarowania tych kolumn podpowiesz?
@Darcolo tą oś następnym razem posmaruje olejem albo cx-80 smarem litowym