Jakie opony letnie do Linki
- Fiacik
- klubowicz
- Przebieg: 11000
- Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
- Rocznik: 2024
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
Re: Jakie opony letnie do Linki
Ucando - poczytaj sobie mojego posta z 21.05.2018.Masz tam wszystko co chcesz wiedzieć,łacznie z rozmiarem,który pasuje idealnie do Linki .
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta 

-
- klubowicz
- Przebieg: 173000
- Silnik: 1.4 V8+lpg
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 466 razy
- Otrzymał podziękowań: 123 razy
Moim zdaniem Ucando to firma, która wpadła na wspaniały pomysł wejścia na fora jako osoba i sprzedająca z ukrycia swoje produkty 
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka i czarny pug 308 II sw
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Podzielę się moimi wrażeniami z nowego nabytku 
Niestety moje opony letnie, na których jeździłem do tej pory dobrnęły do swojego kresu
Były to Nankang NS2 w rozmiarze 205/45 R17. Ponieważ auto ostatnio głównie użytkuję lokalnie stwierdziłem, że nie będę się pakował w opony premium i tym razem postawiłem na firmę Zeetex
Podchodziłem nieco nieufnie, gdyż to klasa typowo ekonomiczna, ale etykietka z parametrami wyglądała zachęcająco a cena... jeszcze bardziej
Poczytałem troszkę o tej firmie i zdecydowałem się na zakup
Są to opony Zeetex HP2000 VFM w rozmiarze 205/45 R17. Za komplet opon zapłaciłem... 676 zł łącznie z dostawą kurierem
Kilka dni temu opony wylądowały na felgach a dzisiaj koła założone na auto
Jazda testowa i powiem wam, że jestem w ciężkim szoku... Opony są cichutkie i elegancko trzymają się drogi
Kwestia akustyki była dla mnie bardzo ważna, gdyż poprzedniki, czyli Nankang NS2 wręcz huczały ! Przy wyższych prędkościach miało się wrażenie, że zaraz coś się rozpadnie
A gwałtowne hamowanie powodowało dźwięk jakby startował odrzutowiec
Pomiędzy nimi a tymi nowymi Zeetex jest wręcz przepaść 
Jestem świeżo po wymianie, więc zobaczymy jak się będą sprawowały w dłuższym okresie czasu, ale z optymizmem patrzę w przyszłość w tej kwestii
Tak więc ja gorąco polecam 

Niestety moje opony letnie, na których jeździłem do tej pory dobrnęły do swojego kresu

Jestem świeżo po wymianie, więc zobaczymy jak się będą sprawowały w dłuższym okresie czasu, ale z optymizmem patrzę w przyszłość w tej kwestii

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- Fiacik
- klubowicz
- Przebieg: 11000
- Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
- Rocznik: 2024
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
Nie mam nic przeciwko marce opon,które kupiłeś,ale z doświadczenia wiem,że ,,przesiadka"
ze starych na nowe zawsze jest tak odczuwalna jak opisujesz.Cały temat ma też drugie dno - a wygląda ono tak ,że opony budżetowe są robione z gorszej mieszanki gumy i niejednokrotnie już po pół roku eksploatacji zaczynają twardnąć.
Co do tej właśnie mieszanki gumowej ( nie będę tu pisał o GY,które uważam za jedne z najlepszych) ale o oponach Yokohama,które miałem w 2 samochodach .Opony te to też klasa premium chociaż muszę przyznać,że nie zaliczają się do najcichszych , wybrałem je ze względu na markę i jakość stosowanej mieszanki gumowej i tu muszę potwierdzić ,że przez 4 lata coroczna przesiadka z zimowych na letnie to była długo oczekiwana chwila - od razu odczuć można było ,że auto trzyma się drogi jak należy.
Życzę aby po 2 , 3 latach Twoje Zeetexy nie wykazywały opisywanego przez mnie spadku jakości , niepodważalną zaletą satysfakcjonującą wielu użytkowników jest tu napewno cena.
ze starych na nowe zawsze jest tak odczuwalna jak opisujesz.Cały temat ma też drugie dno - a wygląda ono tak ,że opony budżetowe są robione z gorszej mieszanki gumy i niejednokrotnie już po pół roku eksploatacji zaczynają twardnąć.
Co do tej właśnie mieszanki gumowej ( nie będę tu pisał o GY,które uważam za jedne z najlepszych) ale o oponach Yokohama,które miałem w 2 samochodach .Opony te to też klasa premium chociaż muszę przyznać,że nie zaliczają się do najcichszych , wybrałem je ze względu na markę i jakość stosowanej mieszanki gumowej i tu muszę potwierdzić ,że przez 4 lata coroczna przesiadka z zimowych na letnie to była długo oczekiwana chwila - od razu odczuć można było ,że auto trzyma się drogi jak należy.
Życzę aby po 2 , 3 latach Twoje Zeetexy nie wykazywały opisywanego przez mnie spadku jakości , niepodważalną zaletą satysfakcjonującą wielu użytkowników jest tu napewno cena.
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta 

Panowie z tego co widzę 205/55 r16 będą odpowiednie na letnie alusy?
Właśnie patrzę na Uniroyal Rainsport 5 i jest spora różnica między 195/55 a właśnie 205/55 obydwie na R16. Wybaczcie ale nie mam czasu grzebać przez 36 stron tego wątku...
Właśnie patrzę na Uniroyal Rainsport 5 i jest spora różnica między 195/55 a właśnie 205/55 obydwie na R16. Wybaczcie ale nie mam czasu grzebać przez 36 stron tego wątku...
-
- klubowicz
Tak będą pasowały. No tak większość z nas dlatego przeszła na większe że względu na cenę
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka i czarny pug 308 II sw
Extra, poprzednie - rainsporty 3 kupiłem w fabrycznym rozmiarze. Teraz dzwoniłem do 2 warsztatów i powiedzieli że będą chcieli żeby podpisać oświadczenie że na własną odpowiedzialność bo to nie zgodnie ze sztuką itp.. To zamawiamskory85 pisze: 21 kwie 2020, 11:43 Tak będą pasowały. No tak większość z nas dlatego przeszła na większe że względu na cenę

-
- klubowicz
Jak sie tak upieraja to zamow 205/50 r16 bedzie ta sama srednica kola tylko opona szersza. A innym sebixom co zakladaja byle jakie fele i nie wiadomo jakie opony tez kaza podpisywac.?
- mwas
- Prezes
- Kontakt:
Mały update odnośnie opon, które opisywałem kilka postów wyżej
Otóż, od momentu, jak je założyłem, minęło już troszkę czasu, a i kilka dłuższych tras się zrobiło. I powiem Wam, że moje wrażenia są nadal takie same: świetne opony za bardzo rozsądne pieniądze
Trzymają parametry, nie wykazują za bardzo oznak zużycia, są ciche i rewelacyjnie trzymają się nawierzchni - zarówno na suchym jak i na mokrym, bo w takich warunkach również miałem okazje je przetestować - leciałem autostradą w ulewie
Generalnie, przy takich warunkach, auto prowadzi się bardzo pewnie i ani przez moment nie doświadczyłem efektu aquaplaningu. Ogólnie, to mam podobne wrażenia z jazdy, jak na Uniroyal Rainsport, które mam w drugim, troszkę mocniejszym aucie
Na chwilę obecną, opony na 5+ 

-
- klubowicz
- Przebieg: 170000
- Silnik: 1,3 mjet
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Pisałem nie raz, ale co tam. Mam klebery quadraxer w trzech autach. Nigdy więcej zimowych czy letnich
-
- klubowicz
- Przebieg: 72000
- Silnik: 1.4 16v Turbo
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 46 razy
każdy robi co uważa,warte uwagi moim zdaniem są trzy marki opon wielosezonowych Goodyear,michelin i Continental,reszta to zimówki które mają homologację na lato,byłem przeciwnikiem opon wielosezonowych ponieważ miałem kumho i klebery wielosezonowe,hałas,hamowanie na mokrym,to nie było to co opona letnia,teraz mam wielosezonowe michelin crosclimate i to jest to,przynajmniej latem ta opona zachowuje się jak letnia premium, Goodyear ponoć jeszcze lepszy,ale to jest tylko moje odczucie,co kierowca to ma inne odczucia,mi najbardziej zależało na hałasie,oporze toczenia i zachowania na mokrej nawierzchni,jak przyjdzie prawdziwa zima to dopiero będzie można ocenić co i jak i czy warto,na takie zimy jak mamy będą wystarczająco bezpieczne.
- leszek1234
- klubowicz
- Przebieg: 150000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Podziękował: 339 razy
- Otrzymał podziękowań: 185 razy
Ale panowie - Prezes co dopiero kupił letnie, nie sprzeda ich teraz żeby kupić całoroczne. Podzielił się tylko swoją opinią o tych oponach, bo, o ile zrozumiałem, zaskoczyły Go świetnym stosunkiem cena/jakość . I chała mu za to. 

- mwas
- Prezes
- Kontakt:
Panowie... każdy ma swoje zdanie i przyzwyczajenia, i ja to szanuję
Tak jak napisał leszek1234 - jestem po zakupie opon na lato i nie mam w planach obecnie tego zmieniać, w sensie przerzucać się na opony całoroczne - jestem wyznawcą oddzielnych kompletów opon na zimę i lato i na chwilę obecną nic tego nie zmieni, ale szanuję wybory innych
Cieszę się koledzy, że macie dobre doświadczenia z używania opon wielosezonowych i kto wie, może w przyszłości również pójdę tą drogą