Na wstępie powiem ze sprawdziłem wszystkie wątki na tym i innych forach i odpowiedzi nie znalazłem, dzieje sie to na gazie i benzynie.
1. Od kilku miesięcy mam problem z falowaniem obrotów, podczas gdy hamuje i wcisnę sprzegło to obroty zaczynaja wariować, mianowicie spadaja do 500 po czym wskakują do 1300 i powoli dochodzą do 800, czasami jednak jest inaczej i zamiast wskoczyć i spaść do 800 to falują sobie od 600-1000 i po chwili się uspokajają choć miałem przypadek ze auto zgasło podczas takiego falowania na skrzyzowaniu z zakretem...
2.Drugi problem jest taki ze od około 2 miesięcy auto straciło na mocy, nie ma jakiejś szybkiej reakcji na gaz i powoli się rozpędza. Dodatkowo w przedziale 1500-2500 obrotów na niskich biegach (2,3) podczas mocnego przyspieszania czuć delikatne szarpanie. Trzy razy miałem tak ze podczas mocnego przyspieszenia auto na chwile bardzo mocno szarpneło i po tym zaczeło przyspieszać, szarpniecie było takie jakbym nagle jadąc 70km/h wrzucił 2 bieg. Dodatkowo coś wibrowało pod maską w tym przedziale obrotów i doszedłem ze to rura od filtra powietrza, po jej zdemontowaniu (urwał sie bolec, przymocuje to w inny sposob) wibracje ustały choć zauważyłem kolejna dziwną rzecz. Silnik z rurą pracował "normalnie" po wciśnieciu gazu do oporu a teraz z zdemontowaną rurą gdy wciśnie sie go do oporu to wyje jak jakaś wyścigówka

dodaje filmik bez rury, sorki ale telefon nie złapar ostrośći dobrze
Co zrobiłem jak narazie:
wymiana świec
wymiana kabli WN
wymiana filtra powietrza
odmy wyczyszczone
przepustnica wymieniona
lewego powietrza nie zaobserwowałem choć czasami mam wrażenie że coś śwista pod maską
Zastanawiam się jeszcze nad wymianą cewki ale jak to nic nie da to nie mam juz pomysłów. Komputer nie pokazuje błedów. Auto było puki co u jednego mechanika i po 3 dniach rozłożył ręce...