Nawiew - słaby lub faluje - automatyczna klimatyzacja
- marek3075
- Przebieg: 124000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Rocznik: 2008
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Nawiew - słaby lub faluje - automatyczna klimatyzacja
Witam
Proszę o pomoc w następującej sprawie. Mam automatyczną klimatyzację i zauważyłem, że coraz częściej dzieje się tak, że zwiększam obroty nawiewu nawet na maksa a one się nie zwiększają. Nie reaguje wentylator na zwiększanie obrotów na panelu sterowania. Często po krótkiej jeździe obroty zwiększają się do zadanych a czasami wyłączenie silnika i kolejne uruchomienie jakby odblokowuje tą usterkę. Często też tak się zdarza, że obroty wentylatora nawiewu nagle zwiększają się na maka i po chwili zwalniają a na wyświetlaczy obrotów tej zmiany nie widać. Słyszałem, że przyczyną może być styk na wiązce zasilającej wentylator czy tez w gorszej opcji moduł wentylatora który ponoć jest częścią składową wentylatora. Czy ktoś z was miał podobny problem? Możecie coś doradzić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Proszę o pomoc w następującej sprawie. Mam automatyczną klimatyzację i zauważyłem, że coraz częściej dzieje się tak, że zwiększam obroty nawiewu nawet na maksa a one się nie zwiększają. Nie reaguje wentylator na zwiększanie obrotów na panelu sterowania. Często po krótkiej jeździe obroty zwiększają się do zadanych a czasami wyłączenie silnika i kolejne uruchomienie jakby odblokowuje tą usterkę. Często też tak się zdarza, że obroty wentylatora nawiewu nagle zwiększają się na maka i po chwili zwalniają a na wyświetlaczy obrotów tej zmiany nie widać. Słyszałem, że przyczyną może być styk na wiązce zasilającej wentylator czy tez w gorszej opcji moduł wentylatora który ponoć jest częścią składową wentylatora. Czy ktoś z was miał podobny problem? Możecie coś doradzić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
- leszek1234
- klubowicz
- Przebieg: 150000
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 339 razy
- Otrzymał podziękowań: 185 razy
Re: Nawiew - słaby lub faluje - automatyczna klimatyzacja
Mam manualna klimę ale z opisu to bardziej ten moduł wentylatora (skoro na wyświetlaczu są właściwe wskazania)- może wystarczyłoby poprawić luty. Ale nie wiem jak ten moduł wygląda, tzn. czy da się rozebrać.
-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: 1.4 8V
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Miałem podobnie. Wymieniłem rezystor a okazało się że szczotki na silniku zjechały się do 0. Teraz szukam szczotek. I mam problem bo nikt w moto tego nie ma. I nie wiem czy mogę lutować je czy muszę zacisnąć w miedź jak były faktycznie ?
Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Temat częściowo opisany tutaj:
viewtopic.php?f=38&t=4601
viewtopic.php?f=38&t=4601
smak56
* * * *

* * * *
- marek3075
Witam
Problem rozwiązany. Przyczyną falowania jest uszkodzony moduł wentylatora nawiewu. Nadpalone piny na wiązce prawdopodobnie spowodowały uszkodzenie. W serwisie fiata ok 400zł kosztuje moduł plus wymiana. Ja kupiłem kompletny wentylator Denzo razem z modułem za 290zł. Co ciekawe po zdemontowaniu fabrycznego okazało się że to tez Denzo. Żeby było jeszcze ciekawej to nowy miał to samo oznaczenie co fabryczny a nawet widziałem że znaczek prawdopodobnie miał fiata tyle że zeszlifowany.
Pozdrawiam
Problem rozwiązany. Przyczyną falowania jest uszkodzony moduł wentylatora nawiewu. Nadpalone piny na wiązce prawdopodobnie spowodowały uszkodzenie. W serwisie fiata ok 400zł kosztuje moduł plus wymiana. Ja kupiłem kompletny wentylator Denzo razem z modułem za 290zł. Co ciekawe po zdemontowaniu fabrycznego okazało się że to tez Denzo. Żeby było jeszcze ciekawej to nowy miał to samo oznaczenie co fabryczny a nawet widziałem że znaczek prawdopodobnie miał fiata tyle że zeszlifowany.
Pozdrawiam
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Zacząłem mieć dokładnie takie same objawy, które opisałeś w pierwszym poście. Czy rozważałeś wersję oszczędnościową - wymianę samego rezystora? np. https://allegro.pl/oferta/fiat-linea-op ... 7965905349marek3075 pisze: 25 lis 2019, 15:00 Witam
Problem rozwiązany. Przyczyną falowania jest uszkodzony moduł wentylatora nawiewu. ... Ja kupiłem kompletny wentylator Denzo razem z modułem za 290zł. ....
smak56
* * * *

* * * *
- marek3075
Cześć. Przepraszam że odpisuje dopiero teraz ale byłem dłuższy czas nieosiągalny. Powiem szczerze, że nie zastanawiałem się nad tym, ale myślę, że ma to sens ponieważ nie będzie problemu z przełożeniem samego modułu. Ja wymieniłem całość poniewaz za chwile pewnie będzie piszczał sam wirnik i tak trzeba bedzie go wymienić. Pozdrawiam