Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie

Informacje ogólne
Awatar użytkownika
Fiacik
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 11000
Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
Rocznik: 2024
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie

Post autor: Fiacik »

Kuzyn w całości się z Tobą zgadzam , a ponieważ z gustami się nie dyskutuje to jak ktoś uważa, że Tipo jest lepsze od Rapida to jego rzecz .
Ja starałem się tylko opisać różnice między autami traktując to jako rzeczową wymianę zdań i argumentów z nadzieją , że może komuś się to kiedyś przyda.
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta :)
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

Daaaawno, daaawno temu w radio była audycja, w której występował pan profesor mniemanologii stosowanej Jan Tadeusz Stanisławski, który prowadził dywagacje pt. „O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia”. Tak też wygląda ta dyskusja o wyższości jednego auta nad drugim :) .
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
fruugo
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 115000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2010
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: fruugo »

smak56 pisze:Daaaawno, daaawno temu w radio była audycja, w której występował pan profesor mniemanologii stosowanej Jan Tadeusz Stanisławski, który prowadził dywagacje pt. „O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia”. Tak też wygląda ta dyskusja o wyższości jednego auta nad drugim :) .
Obrazek
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

A tak wracając "na ziemię" :ink - umyłem bestię, aż się o to prosiła :lacha
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
duskap
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 113000
Silnik: 1,4 T-Jet+LPG
Rocznik: 2008
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: duskap »

Fiacik pisze: 31 sie 2019, 20:45 Kuzyn w całości się z Tobą zgadzam , a ponieważ z gustami się nie dyskutuje to jak ktoś uważa, że Tipo jest lepsze od Rapida to jego rzecz .
Ja starałem się tylko opisać różnice między autami traktując to jako rzeczową wymianę zdań i argumentów z nadzieją , że może komuś się to kiedyś przyda.
No nie zgodzę się, ponieważ Ty twierdziłeś iż Fiat z Tipo jest zacofany a to nie jest prawdą i właśnie my Ci argumenty podaliśmy :) To, że coś jest inne to nie znaczy, że zacofane. A wygląd to rzecz gustu tak jak napisałeś :)
Dla mnie najistotniejsze jest bezpieczeństwo i dlatego do Rapida bym nie wsiadł widząc co zostało po czołówce Linei z Rapidem.
pogromcaslaskiej
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 16v Turbo
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Post autor: pogromcaslaskiej »

https://www.auto-swiat.pl/porady/eksplo ... ny/n40027g

Następny niemiecki szmelc, tz nowoczesny
duskap
klubowicz
klubowicz

pogromcaslaskiej pisze: 08 wrz 2019, 16:19 https://www.auto-swiat.pl/porady/eksplo ... ny/n40027g

Następny niemiecki szmelc, tz nowoczesny
I właśnie dlatego nigdy nie kupię żadnego złomu koncernu VW bo tam co chwilę są wadliwe silniki ale oczywiście NIGDY koncern VW nie poczuwa się do winy i zawsze albo za mało oleju zużywa na gwarancji więc nie wymienią a miesiąc po gwarancji jak silnik pada to nie wymienią bo po gwarancji i dadzą gest handlowy 30% rabatu mimo iż wszyscy wiedzą, że silnik jest wadliwy od nowości...
Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 99850
Silnik: 1.4 8v
Podziękował: 120 razy
Otrzymał podziękowań: 72 razy

Post autor: daro70 »

Bo jedyny sinik VW to i tu cytat ......
Jeden z najlepszych silników polecanych do gazu – 1.6 8V MPI – to do bólu prosta jednostka z żeliwnym blokiem, ośmiozaworową głowicą, wielopunktowym wtryskiem paliwa, a także hydrauliczną kompensacją luzów zaworowych. Motor ten produkowano aż do 2013 roku – tak długo montowano go w Skodzie Octavii i Audi A3, na rynku wtórnym znajdziecie więc trzyletnie egzemplarze modeli wyposażonych w jednostkę 1.6 MPI. Według montażystów silnik ten bardzo dobrze znosi LPG i nie ma z nim problemów (psują się jedynie cewki zapłonowe). Gaz w tej jednostce był montowany nawet u dilerów Skody (instalacja firmy Landi Renzo), i to bez utraty gwarancji. Wyjątkiem od tej reguły okazuje się wersja z oznaczeniem BSE, która ma wrażliwą głowicą (silnik montowano przez pewien czas w większości aut koncernu VW). Koszt montażu gazu LPG w 1.6 MPI oscyluje zazwyczaj w granicach 2600-3000 zł i wystarczy tutaj najprostsza z możliwych

instalacji sekwencyjnych (pasują podzespoły większości producentów). W przypadku dobrze zamontowanej instalacji gazu należy przyjąć, że spalanie wzrośnie o około 20 procent, ale to norma w każdym z zaprezentowanych tutaj silników. Dodamy, że jednostka 1.6 8V MPI tak chętnie jest „gazowana” również dlatego, że spala stosunkowo duże ilości benzyny.

Silnik znajdziesz w większości samochodów Grupy VW (Audi, Seat, Skoda) z pierwszego dziesięciolecia XXI wieku. Stosunkowo długo, bo aż do 2013 roku, stosowano go w Skodzie i Audi, natomiast w Passacie B6 oferowany był do 2010 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz

smak56 pisze: 05 wrz 2019, 9:50 Daaaawno, daaawno temu w radio była audycja, w której występował pan profesor mniemanologii stosowanej Jan Tadeusz Stanisławski, który prowadził dywagacje pt. „O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia”. Tak też wygląda ta dyskusja o wyższości jednego auta nad drugim :) .
Wyższości nie ma bo auta są porównywalne jak nie te same ..ale jest jeszcze coś takiego jak wizualizacja , i tu chyba nie ma o czy dyskutować :ok)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
skory85
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 173000
Silnik: 1.4 V8+lpg
Podziękował: 466 razy
Otrzymał podziękowań: 123 razy

Post autor: skory85 »

Widać, że u skody księgowy siedział przy projektowaniu całego auta.
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka i czarny pug 308 II sw
Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz

Przy jednym i drugim siedział ...ale nie można pisać że Skoda Rapid w tej postaci wyprzedza fiata bo to jest nie na miejscu . :ryczy
Obrazek
duskap
klubowicz
klubowicz

daro70 pisze: 12 wrz 2019, 20:24 Przy jednym i drugim siedział ...ale nie można pisać że Skoda Rapid w tej postaci wyprzedza fiata bo to jest nie na miejscu . :ryczy
Polać mu! :pivo
Awatar użytkownika
Sebek
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 100
Silnik: 1.0 Turbo
Rocznik: 2023
Podziękował: 167 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Post autor: Sebek »

Wymieniłem cewkę wybór padł na DELPHI z kompletem przewodów, jedyna dostępna na cito pozostałe na zamówienie NGK czy BERU. Przy okazji wymieniłem olej w silniku VALVOLINE 5w-40 MST C3
FSO 1500, SKODA FAVORIT lpg BRC, FIAT SIENA lpg BRC, RENAULT CLIO II dCi, FIAT LINEA lpg TARTARINI, RENAULT CLIO V, SKODA KAMIQ
matador
Nowy
Nowy
Przebieg: 160000
Silnik: 1.4 8V

Post autor: matador »

Autko jest spoko, bardziej zastanawiam się nad quadem, którym jeżdżę w wolnych chwilach. Problem z nim jest taki, że w chłodniejsze dni, nie pojeździ się zbyt dużo, bo jest najzwyczajniej w świecie zimno.
Podobnie musza mieć pewnie motocykliści, dlatego sezon motocyklowy nie trwa zbyt długo. Czy ktoś już to może wcześniej przerabiał i byłby w stanie podpowiedzieć co i jak?
Proponuję sprawdzić jeszcze pod niniejszym linkiem: https://mcsonline.pl/rekawice-motocyklowe,cp214,pl.html
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2019, 12:14 przez matador, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Moja paskuda od wczoraj stoi u mechanika. Dzieje się... 12 lat odcisnęło swoje piętno, ale szczegółami podzielę się, jak ją odbiorę i będę znał finalny zakres prac :oj
matador, mam dziwne wrażenie, że chyba pomyliłeś wątki albo... forum :lacha Widzisz... parafrazując klasyka: "jest zima, to musi być zimno" lub "sorry... taki mamy klimat" :lacha Motocyklistą nie jestem, ale znam kilku i wiem, że jedynym sposobem na to są po prostu dobre, ciepłe ciuchy... niestety nikt chyba jeszcze ogrzewania w motocyklach nie wymyślił :lacha Poza tym, zdaniem niejednego motocyklisty - jazda motocyklem zimą to zabójstwo dla motocykla :oj Chodzi tutaj o ten cały syf, którym sypią nam drogi :oj Chociaż z Quadem to pewnie inna bajka :ink
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
ODPOWIEDZ