Dołożenie pilota do centralnego zamka ?

Grzegorz
Nowy
Nowy
Przebieg: 73000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Dołożenie pilota do centralnego zamka ?

Post autor: Grzegorz »

Witam odświeżam temat. Podłączyłem moduł centralnego. Wszystko działa. Auto zamyka i otwiera się z pilota. Teraz z kluczyka zamykanie od strony kierowcy działa tylko na drzwi kierowcy, ale otwieranie już na wszystkie po zamknięciu i ponownym otwarciu. Po stronie pasażera nie występuje problem. Mam włączony system że powyżej 20km/h drzwi z automatu zamykają się (Nie mam możliwości wyłączenia w komputerze chyba że przez obd da się to zrobić). Gdy wysiadam otwierają się tylko drzwi kierowcy. Podłączałem się od strony kierowcy. Może lepiej wpiąć się od strony pasażera? Jeśli dobrze rozumiem wtedy przy wysiadaniu kierowcy otworzą się wszystkie drzwi?
helletic
Moderator
Moderator
Podziękował: 453 razy
Otrzymał podziękowań: 329 razy

Post autor: helletic »

W drzwiach kierowcy jest siłownik typu master, pozostałe drzwi obsługują siłowniki typu slave.
Dobrze zrobiłeś wpinając się w siłownik w drzwiach kierowcy, bo to on wysyła impuls do pozostałych siłowników. Być może pominąłeś wiązkę odpowiadajacą za sygnał z mastera "informujący" wszystkie slave's o otwarciu drzwi :pomysli . Taka moja pierwsza teoria.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Witaj Grzegorz :pivo Niestety umieściłeś troszkę mało informacji o Twoim aucie, ale uściślijmy: piszesz, że dołożyłeś moduł centralnego zamka... :pomysli Jaką masz wersję auta ? Bo z tego co wiem, to w naszych "warunkach klimatycznych" to był to raczej standard :pomysli Bonus polega na tym, że nasze bodycomputery są jedynie rozróżnianie właśnie na takie, które posiadają centralny zamek i na takie, które go nie mają :oj Do PL z reguły raczej trafiały takie z central zamkiem :pomysli Jeśli nie miałeś centralnego, ale go dołożyłeś, i masz efekt taki, jak opisujesz, to mi ewidentnie "śmierdzi" awarią wiązki pomiędzy drzwiami kierowcy a kabiną :ink Może brzmi to absurdalnie, ale to jest pierwsze miejsce, gdzie bym zajrzał :ink Obstawiam tam małą demolkę, czyi konkretnie pourywane przewody a przynajmniej te, które odpowiadają za sygnały z centralnego zamka :ink O awariach tych wiązek jest sporo pisane na forum łącznie z tym, że na ostatnim zlocie ogólnopolskim robiliśmy ogólną akcję reanimacji tych wiązek z demontażem drzwi włącznie :luzak Więc sprawdź najpierw co tam słychać a potem daj znać, czy coś tam wyszło :ink
i żeby uściślić: w naszych "bolidach" sterownik master, czyli taki, który steruje wszystkimi drzwiami, siedzi w obydwóch drzwiach przednich :luzak
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
helletic
Moderator
Moderator
Podziękował: 453 razy
Otrzymał podziękowań: 329 razy

Post autor: helletic »

Konkretna odpowiedź :pivo
Ja bazuję jeszcze na informacjach z przed 15 lat, gdy to się samemu siłowniki ładowało w drzwi i w komplecie był 1 master i reszta slave :ink .
Fakt, wiązki w drzwiach potrafią narobić sporego zamieszania :oj
Grzegorz
Nowy
Nowy
Przebieg: 73000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Grzegorz »

Auto posiadało zamek centralny lecz bez pilota. Dokładałem moduł zdalnego sterowania. Z pilota wszystkie drzwi się zamykają i otwierają. Łączyłem na szybkozłączki może w tym leży problem. Jak się polutuje to jest pewniak. Teraz zamek kierowcy nie działa już jako master. Za to zamek pasażera działa oki (master). Gdzieś wyczytałem że przy dokładaniu modułu zdalnego może tak być że nie będzie działać jako master.
Sprawdzę wiązki. Dzięki za podpowiedź.
ODPOWIEDZ