HELP awaria na drodze
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
Re: HELP awaria na drodze
Bo w VW się tak odkręca koło pasowe i mechanicy z przyzwyczajenia targają za tą śrubę.
-
- Nowy
- Przebieg: 100000
- Silnik: 1.4 16V
- Rocznik: 2009
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
EPILOG
Od czasu wspomnianej awarii samochód odwiedził 3 mechaników. Do pierwszego trafił lawetą, do drugiego również. Do trzeciego trafił na lince. Dwóch pierwszych nie wiedziało dokładnie co się stało. Pierwszy chciał wymieniać wtryskiwacze. Wypompował całą benzynę z baku. Drugi chciał eksperymentować - rozbierać silnik, wymieniać zawory, szlifować głowicę itd. Trzeci mechanik miał sondę czyli endoskop samochodowy i sprawę rozstrzygnął. Co było naprawiane u trzeciego mechanika?
Gwintowanie łączenia poduszki z blokiem 150zł (pierwszy albo drugi mechanik to zerwał)
Koło zębate rozrządu plus uszczelniacz wału korbowego 300zł
Sprawdzenie szczelności głowicy 150zł
Zestaw rozrządu z pompą 380zł plus robocizna 400zł
Jakiś zmywacz 30zł
Była jeszcze wymiana oleju (wcześniej była Selenia 5W30) teraz wlali mi, trochę bez mojej wiedzy, Shell Helix 5W30 ULTRA E.
Mam pytanie:
Wczoraj znalazłem u siebie nieodkręcany litr oleju Selenia 5W30. Czy można użyć ten litr na dolewkę do Shella bez konsekwencji dla silnika? Parametry takie same, ale… szkoda zmarnować… szkoda też psuć silnik mieszając te dwa oleje. Nie wiem. Nie będę oszczędzał, dlatego pytam
Od czasu wspomnianej awarii samochód odwiedził 3 mechaników. Do pierwszego trafił lawetą, do drugiego również. Do trzeciego trafił na lince. Dwóch pierwszych nie wiedziało dokładnie co się stało. Pierwszy chciał wymieniać wtryskiwacze. Wypompował całą benzynę z baku. Drugi chciał eksperymentować - rozbierać silnik, wymieniać zawory, szlifować głowicę itd. Trzeci mechanik miał sondę czyli endoskop samochodowy i sprawę rozstrzygnął. Co było naprawiane u trzeciego mechanika?
Gwintowanie łączenia poduszki z blokiem 150zł (pierwszy albo drugi mechanik to zerwał)
Jakiś zmywacz 30zł
Była jeszcze wymiana oleju (wcześniej była Selenia 5W30) teraz wlali mi, trochę bez mojej wiedzy, Shell Helix 5W30 ULTRA E.
Mam pytanie:
Wczoraj znalazłem u siebie nieodkręcany litr oleju Selenia 5W30. Czy można użyć ten litr na dolewkę do Shella bez konsekwencji dla silnika? Parametry takie same, ale… szkoda zmarnować… szkoda też psuć silnik mieszając te dwa oleje. Nie wiem. Nie będę oszczędzał, dlatego pytam
- Fiacik
- klubowicz
- Przebieg: 11000
- Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
- Rocznik: 2024
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
Na dolewki spoko,jeżeli parametry są takie same to na pewno, ,,baza" też.Dodatki w takim przypadku też powinny być takie same,albo prawie takie same a więc zagrożenia nie ma.
PRAWIE - nie robi tu różnicy.
PRAWIE - nie robi tu różnicy.
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta 

-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Masz to trochę na własne życzeniepiotreks pisze: 04 lip 2019, 19:09 EPILOG
Jakiś zmywacz 30zł
Mam pytanie:

Co do olejów... Fiat zaleca do tego silnika 5W40 ze specyfikacją "fiatowską", więc dlaczego lałeś 5W30? Możesz śmiało mieszać.