HELP awaria na drodze

piotreks
Nowy
Nowy
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2009
Otrzymał podziękowań: 1 raz

HELP awaria na drodze

Post autor: piotreks »

Witam, Potrzebuję waszej rady. Jeżdżę Lineą T-Jet z LPG z 2009. Parę dni temu miałem awarię na drodze. Samochód tracił moc. Mam LPG, więc przełączyłem w trakcie jazdy na benzynę. Nic nie dało. Poczłapał może kilometr. Jeszcze udało mi się wpełznąć na stację benzynową i stamtąd odjechał na lawecie do mechanika. Do domu wróciłem autobusem i przez komórkę kontaktuje się w sprawie napraw. Nie pisałbym tej historii, gdyby mechanik wiedział o co chodzi. Podpiął auto do komputera, ale żadnych błędów nie było. Postawił diagnozę: przepustnica. Okazało się, że nie. Sprawdził świece, przewody, katalizator, lambdę, filtr oleju, pracę na cylindrach oraz czy rozrząd nie przeskoczył. Także turbinę, sondę lambda....nawet opróżnił bak szukając ropy, ale nie znalazł, choć ta benzyna mu nie pasowała, że taka mulista czy brudna - jak się wyraził. Teraz podejrzewa wtryskiwacze. Pomocy, co się mogło stać, bo auto stoi u mechanika 5 dzień, a ja nie mogę nic zrobić bo ten warsztat znajduje ode mnie prawie 150 km.
krupniok
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: HELP awaria na drodze

Post autor: krupniok »

Zerwało Ci klin na kole rozrządu. Opis tutaj: viewtopic.php?f=35&t=3388
Awatar użytkownika
karollino
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 225000
Silnik: 1,4 77KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 110 razy
Otrzymał podziękowań: 98 razy

Post autor: karollino »

Swoją drogą to niezły wysyp tych awarii ostatnio. To już chyba trzecia na forum, w tym dwie opisane przez Kolegów którzy nie dołączyli do klubu z tytułu unieruchomienia auta. Czyżby Linki czytały forum? Albo epidemia jakaś... (lub co najbardziej prawdopodobne - obecność księgowego w dziale projektów i po latach wychodzi zmęczenie materiału)
Fiat Linea Dynamic:
+ DRL
+ subwoofer i maty w drzwiach
+ lusterko wsteczne autochrom z kamerą cofania
+ elektryczna regulacja lędźwi
+ regulacja wysokości fotela pasażera
+ podłokietnik z nawiewem
+ klimatronik
+ tempomat
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Podziękował: 346 razy
Otrzymał podziękowań: 965 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

A w jaki sposób sprawdził, czy rozrząd nie przeskoczył ? :pomysli Przecież w tych jednostkach nie ma żadnych fabrycznych znaczników, prawidłowe ustawienie rozrządu wykonuje się na blokadach, bo tam jest wariator :pomysli Niestety to co opisujesz ewidentnie wskazuje na awarię, do której dostałeś link i teraz tylko modlić się, żeby wewnątrz nie było szkód, bo u niektórych ta awaria kończyła się dość kosztownym remontem silnika :oj Nie napisałeś również nic o historii auta a konkretniej czy pasek rozrządu był wymieniany ?
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
duskap
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 113000
Silnik: 1,4 T-Jet+LPG
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: duskap »

karollino pisze: 24 cze 2019, 20:59 Swoją drogą to niezły wysyp tych awarii ostatnio. To już chyba trzecia na forum, w tym dwie opisane przez Kolegów którzy nie dołączyli do klubu z tytułu unieruchomienia auta. Czyżby Linki czytały forum? Albo epidemia jakaś... (lub co najbardziej prawdopodobne - obecność księgowego w dziale projektów i po latach wychodzi zmęczenie materiału)
To nie zmęczenie materiału tylko nieudolna wymiana mechanika, który luzuje śrubę a potem dokręca a należy wymienić i wkleić dodatkowo.
Wymieniałem w obu Lineach, szwagier również i problemu nie mam.
Awatar użytkownika
martens24
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 280000
Silnik: 1.4 16v Turbo
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: martens24 »

Jeszcze kilka tysięcy km i mnie czeka wymiana rozrządu. Minie 90 tyś od ostatniej wymiany tak więc pora już najwyższa. Od dłuższego czasu obserwuje temat z tym klinem. Na wszelki wypadek zwrócę uwagę mechanikowi.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

krupniok
klubowicz
klubowicz

Z tego co pamiętam to problem dopadł również użytkowników, u których przy rozrządzie nie było nic grzebane.
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2007
Podziękował: 342 razy
Otrzymał podziękowań: 185 razy

Post autor: leszek1234 »

krupniok pisze: 26 cze 2019, 7:01 Z tego co pamiętam to problem dopadł również użytkowników, u których przy rozrządzie nie było nic grzebane.
źle pamietasz.. Natomiast był przypadek , że aktualnie nie było grzebane tyle, że auto kupione jako używane więc .... grzebał poprzednik;)
Jest dokładnie tak jak napisał duskap.
Awatar użytkownika
karollino
klubowicz
klubowicz

To nie zmęczenie materiału tylko nieudolna wymiana mechanika, który luzuje śrubę a potem dokręca a należy wymienić i wkleić dodatkowo.
[/quote]

Zatem cofam wypowiedz. Szkoda tylko ze Autor zniknal i nie podzieli sie z nami informacjami w temacie. Coz, kolejny ktory "uprzejmie prosi" wpadajac po rade a potem ucieka z wiatrem
Fiat Linea Dynamic:
+ DRL
+ klimatronik
+ tempomat
Awatar użytkownika
karollino
klubowicz
klubowicz

duskap pisze: 25 cze 2019, 22:29
W takim razie cofam wypowwiedz.

Szkoda ze Autor milczy i nic nie wiemy o losach auta
Fiat Linea Dynamic:
+ DRL
+ klimatronik
+ tempomat
piotreks
Nowy
Nowy

mwas pisze: 25 cze 2019, 8:44 Niestety to co opisujesz ewidentnie wskazuje na awarię, do której dostałeś link i teraz tylko modlić się, żeby wewnątrz nie było szkód, bo u niektórych ta awaria kończyła się dość kosztownym remontem silnika :oj Nie napisałeś również nic o historii auta a konkretniej czy pasek rozrządu był wymieniany ?
Jestem drugim właścicielem. Pierwszy wymieniał rozrząd dwa razy (raz po raz - coś tam mechanik spieprzył i trzeba było poprawić, gdzieś w 2015) przy 60 tyś. Wymieniał tez alternator, wcześniej założył gaz staga i sprzedał mi Fiata. Zrobiłem nim ok 25 tyś. Dotychczas nic się nie działo. Zmieniłem olej i filtr, poprawiłem linkę hamulcową, klocki, tarcze itp.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2019, 20:40 przez piotreks, łącznie zmieniany 2 razy.
piotreks
Nowy
Nowy

karollino
"Zatem cofam wypowiedz. Szkoda tylko ze Autor zniknal i nie podzieli sie z nami informacjami w temacie. Coz, kolejny ktory "uprzejmie prosi" wpadajac po rade a potem ucieka z wiatrem"

Kolejne działania tego mechanika to podejrzenie wtryskiwaczy. Spuścił całą benzynę i okazało się, że ta benzyna z Lukoila to faktycznie taka mazia przypominająca benzynę. Jedna rzecz ciekawa. Jeśli to był zerwany klin, a ten pierwszy mechanior ciągle go odpalał, gazował, aż padł akumulator, czy nie przyczynił się w znaczny sposób do rozpieprzenia tego rozrządu. Drugi mechanik wskazał właśnie na ten klin bez mojej podpowiedz - dziś zamówił części we fiacie, bo jakiś tam zamienników nie było. Zdaje się że bez pompy - wariant ekonomiczny. Oczywiście sugerował się pomodlić, czy poz złożeniu będzie wszystko ok. Przecież nie mają sond, aby to zweryfikować co wewnątrz się stało. Jak zrobią to się okaże czy będzie grubsza robota...
krupniok
klubowicz
klubowicz

piotreks pisze: 28 cze 2019, 18:58Przecież nie mają sond, aby to zweryfikować co wewnątrz się stało. Jak zrobią to się okaże czy będzie grubsza robota...
Oni nie mają, ale wielu mechaników z takowych korzysta (endoskop samochodowy).
piotreks
Nowy
Nowy

krupniok pisze: 28 cze 2019, 23:05 Oni nie mają, ale wielu mechaników z takowych korzysta (endoskop samochodowy).
Jeden z mechaników powiedział, że nie posiada endoskopu, aby stwierdzić czy poszły zawory, ale potrafi zdiagnozować problem. Na starym rozrządzie kręci kluczem (na luzie) i wsłuchuje się w stuki ewentualnie sprawdza czy występują niepokojące jakieś tam blokady. Jeśli takowych brak to odpala motor. Co o tym myślicie? Czy przy tej usterce, tj przy wymianie rozrządu trzeba też wymienić pompę? Jeden z mechaników uważa, że tak bo paski. Drugi twierdzi, że niekoniecznie skoro nowy rozrząd był wymieniany przy 60 tyś, zaś pompa zrobiła do tego czasu niecałe 30tyś km
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2007
Podziękował: 342 razy
Otrzymał podziękowań: 185 razy

Post autor: leszek1234 »

Ja robiłem rozrząd z pompą przy ponad 100tys, jak auto miało 7 lat - z rozsądku, nie z potrzeby. I nic nie wskazywało na to, że pompa wymaga wymiany, więc Twoją bym zostawił.
ODPOWIEDZ