Nie działa sterowanie z kierownicy

Gra muzyka
misiek3889
klubowicz
klubowicz
Posty: 38
Rejestracja: 16 cze 2019, 16:11
Przebieg: 170000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: misiek3889 »

Witam. Mam taki problem. Wczoraj kupiłem samochód ale nie sprawdzałem radia. I się okazało że coś przy nim było kombinowane. Mianowicie radio mogę załączyć i wyłączyć tylko naciskając guzik, a z tego co wiem powinno się wyłączyć i włączyć po przekreceniu kluczyka. Drugi problem to nie działa mi sterowanie z kierownicy. Radio nie reaguje. Okazało się że teoretycznie mam blue&me. W schowku jest centralka A w kierownicy jest guzik z logo Windows. Naciskając słuchawkę na wyświetlaczu licznika mogę przelaczac się po menu więc guziki w kierownicy działają, jednak radio nie reaguje. Radio to blaupunkt z cd o mp3. Wyciągnąłem radio ale żadnej wolnej kostki nie znalazłem i nie mam pojęcia co może być nie tak. W załączniku zdjęcie radia od tylu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1772
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Podziękował;: 311 razy
Otrzymał podziękowań: 140 razy

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: zibi186 »

Witam . Kiedy gasisz silnik przy uruchomionym radiu , radio nie gaśnie ? Czy radio zapamiętuje ustawione stacje radiowe ?
skory85
klubowicz
klubowicz
Posty: 1284
Rejestracja: 16 paź 2016, 23:50
Przebieg: 173000
Silnik: 1.4 V8+lpg
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Sławków
Podziękował;: 442 razy
Otrzymał podziękowań: 128 razy

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: skory85 »

Z tego co pamiętam trzeba zmienić w menu żeby się uruchamialo przy przykręceniu kluczyka oraz ustawić timer ile może grać po manualnym włączeniu.
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka i czarny pug 308 II sw
misiek3889
klubowicz
klubowicz
Posty: 38
Rejestracja: 16 cze 2019, 16:11
Przebieg: 170000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: misiek3889 »

Jeśli gasze silnik przy uruchomiony radiu to radio dalej gra. Radio normalnie zapamiętuje wszystkie ustawienia. Jeśli chodzi o ustawienia to próbowałem coś znaleźć ale nic takiego nie potrafię znaleźć. Owszem jest timer ale wydaje mi się że to nie powinno wyłączać się przez ten timer tylko jak wyjme klucz że stacji tak miałem w grande punto.
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6683
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Podziękował;: 320 razy
Otrzymał podziękowań: 346 razy

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: Tomek »

To wygląda tak jakby radio nie komunikowało się przez CAN z resztą komponentów auta. Albo jest problem z połączeniem, albo ktoś wcześniej wymienił radio i coś niezabanglało.
Taka teoria.
P.S. Nie mruga Ci przypadkiem wyświetlacz na zegarach ?
misiek3889
klubowicz
klubowicz
Posty: 38
Rejestracja: 16 cze 2019, 16:11
Przebieg: 170000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: misiek3889 »

Wyświetlacz działa normalnie. Dzisiaj próbowałem włączyć muzykę przez USB w schowku ale kompletnie nic. Mam pytanie. Czy ktoś może wie jaka jest różnica między zwykłym radiem a radiem blue&me? Ewentualnie czy ktoś może mi podesłać zdjęcie jak wyglądają kostki z radia to będę wiedział czy mam wszystko dobrze podłączone. Męczy mnie to strasznie. Żałuję już że tego nie sprawdziłem przy kupowaniu. Jestem takim człowiekiem że musi wszystko działać u mnie w aucie bo inaczej spać nie umie.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6751
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował;: 369 razy
Otrzymał podziękowań: 826 razy
Kontakt:

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: mwas »

Szybkie sprawdzenie w ePER i wychodzi na to, że model radia masz poprawny - numer 735442344, czyli model do Linei z MP3. Nie napisałeś natomiast jaką masz wersję wyposażenia, bo ePER twierdzi, że to radio jest przeznaczone do wersji wyposażenia EMOTION. Jeśli okazałoby się, że masz wersję ACTIVE tylko ktoś dołożył sobie radio, to takie rzeczy niestety mogą się dziać :oj Jeśli masz EMOTION, to proponowałbym podpięcie się do komputera i wykonanie tzw procedury osiowania PROXI bo może jest tak, że auto straciło informację o tym, że ma podpięte radio oraz węzeł BLUE&ME :oj Napisz najpierw jaką dokładnie masz wersję wyposażenia, od kiedy i skąd masz auto a jeśli nie jesteś pewien co posiadasz, to podaj VIN - sprawdzimy :ink
I jeszcze pytanie - jak przekręcasz kluczyk, żeby włączyć stacyjkę, to radio się samo włącza ?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
misiek3889
klubowicz
klubowicz
Posty: 38
Rejestracja: 16 cze 2019, 16:11
Przebieg: 170000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: misiek3889 »

To tak. Wersja wyposażenia to EMOTION. Sprawdzałem właśnie wersję po numerze VIN. Po przekreceniu kluczyka z radiem nic się nie dzieje muszę nacisnąć guzik żeby się włączyło. Auto posiadam dopiero od 2 dni kupiłem je od właściciela który je posiadał od 2,5 roku kupił je jak było sprowadzone z Niemiec od 1 właściciela. Wyciągnąłem to radio i widziałem że ktoś coś przy nim grzebal. Widać że kabel plus 12 i czarny czyli minus były przecięte i sa złączone takimi spinkami, więc ktoś coś tam robił. Dzisiaj po pracy pójdę do auta i zrobię zdjęcie tych kostek. A jeśli chodzi o te osiowanie PROXI to gdzie takie coś mogę zrobić? To wygląda tak jakby auto w ogóle nie widziało tego radia.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6751
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował;: 369 razy
Otrzymał podziękowań: 826 razy
Kontakt:

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: mwas »

I tutaj chyba jesteśmy na dobrym tropie :pomysli Wydaje mi się, że w aucie kiedyś ktoś wstawił sobie inne, "lepsze" i niefabryczne radio. Pocięte kabelki mogą o tym świadczyć ponieważ żeby podłączyć u nas radio niefabryczne, trzeba dodać dodatkowe zasilanie +12V ponieważ standardowo w kostce nie ma plusa po tzw. "stacyjce". A jeśli tak było, to są dwie możliwości: albo auto "zapomniało" że ma radio i trzeba przeprowadzić procedurę, o której pisałem wyżej, albo przy okazji modyfikacji połączeń w kostce ktoś coś pokopał i nie podłączył z powrotem przewodu od szyny CAN w radiu. Zrób dokładne fotki jak wygląda wtyczka z połączeniami, spróbujemy w tedy dojść według schematu, czy masz dobrze wszystko podłączone.
A odnośnie procedury osiowania PROXI - jest to procedura, którą przeprowadza się za pomocą komputera podłączonego do samochodu poprzez kabel diagnostyczny, np ELM 327 oraz z poziomu programu Multiecuscan i procedura ma na calu ponowną konfigurację urządzeń w samochodzie, które zostały podłączone (lub odłączone).
Sprawdź jeszcze, czy z poziomu ustawień komputera pokładowego (tam gdzie się ustawia datę, godzinę, jednostki pomiaru itp) masz dostępną taką pozycję, jak ZOB.RADIO :ink Jest to funkcja, która mówi, że informacje z wyświetlacza radia mają być powtórzone na ekraniku pomiędzy zegarami (prędkościomierz i obrotomierz). No i sprawdź, czy już teraz na tym ekranie możesz wyświetlić komunikaty z radia :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
misiek3889
klubowicz
klubowicz
Posty: 38
Rejestracja: 16 cze 2019, 16:11
Przebieg: 170000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: misiek3889 »

Ta opcję "zobacz radio" włączyłem wczoraj i nic się nie działo. Żadne informacje nie zostały wyświetlone. Dziwi mnie jeszcze że do tego przyciski z kierownicy nie reagują na radio. Tak jakby te radio nie było z samochodem połączone. Być może wystarczy zrobić tą całą procedurę. Dzisiaj zrobię zdjęcia kostki.
misiek3889
klubowicz
klubowicz
Posty: 38
Rejestracja: 16 cze 2019, 16:11
Przebieg: 170000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: misiek3889 »

Witam po kilku dniach. Nie miałem jak zrobić zdjęcia bo auto u mechanika. Przy okazji mechanik podłączył auto pod komputer i wyszło kilka błędów właśnie z radiem. Wysyłam zdjęcie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
karollino
klubowicz
klubowicz
Posty: 781
Rejestracja: 21 sty 2011, 11:10
Przebieg: 182000
Silnik: 1,4 77KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował;: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: karollino »

misiek przede wszystkim pozbądź się błędu 9005, czyli doprowadź do porządnego stanu swój akumulator. Od tego zacznij, bo jak widzisz sam ze zdjęcia część błędów jest kuriozalna (9032) i wynikać może właśnie z rozładowanego aku. Wątpię też byś miał coś nie halo z kierunkami.

Naładuj aku, zrób reset kompa i prześlij nam zdjęcia wtyczek. Nieciągłość na B-CAN to prawdopodobnie przyczyna Twojego problemu. Choć może zakończy się na doładowaniu aku nim zaczniesz kleić przewody
Fiat Linea Dynamic:
+ DRL
+ subwoofer i maty w drzwiach
+ lusterko wsteczne autochrom z kamerą cofania
+ elektryczna regulacja lędźwi
+ regulacja wysokości fotela pasażera
+ podłokietnik z nawiewem
+ klimatronik
+ tempomat
misiek3889
klubowicz
klubowicz
Posty: 38
Rejestracja: 16 cze 2019, 16:11
Przebieg: 170000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: misiek3889 »

Myślałem że ten błąd to jest jakiś błąd z przeszłości bo samochód odpala bez żadnych problemów. Nie zauważyłem żeby akumulator był słaby. Jutro wezmę miernik i zobaczę jakie jest napięcie na akumulatorze. Też się zdziwiłem jak zobaczyłem błąd kierunkowskazów i tylnej wycieraczki.
Awatar użytkownika
karollino
klubowicz
klubowicz
Posty: 781
Rejestracja: 21 sty 2011, 11:10
Przebieg: 182000
Silnik: 1,4 77KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował;: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: karollino »

Moglo byc i tak jak mowisz. Ale to najprostsza rzecz i od tego bym zaczal :). Blad tylnej wycieraczki wystapil juz u paru kolegow - znane u nas na forum :). Podrzuc fotki kostek - bedziemy kminic ;)
Fiat Linea Dynamic:
+ DRL
+ subwoofer i maty w drzwiach
+ lusterko wsteczne autochrom z kamerą cofania
+ elektryczna regulacja lędźwi
+ regulacja wysokości fotela pasażera
+ podłokietnik z nawiewem
+ klimatronik
+ tempomat
misiek3889
klubowicz
klubowicz
Posty: 38
Rejestracja: 16 cze 2019, 16:11
Przebieg: 170000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: misiek3889 »

Dzisiaj zrobiłem zdjęcia kostki z tylu radia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ