Witam.
Niespodziewanie i z dnia na dzień zauważyłem, że lewy reflektor świeci w dół. Po zaparkowaniu okazało się, że silniczek regulacji wysokości świecenia cały czas "walczy" i próbuje ruszyć lewymi żarówkami (delikatne ruchy światła góra-dół w dolnym zakresie). Poruszałem wnętrzem lampy i praca silniczka ustała. Pomimo tego prawa lampa się reguluje w całym zakresie, a lewa się nie rusza (silniczek sprawny - słychać go) - ktoś wie jak rozwiązać problem?
Lewy reflektor świeci w dół - nie działa regulacja wysokości świecenia
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 346 razy
- Otrzymał podziękowań: 965 razy
- Kontakt:
Re: Lewy reflektor świeci w dół - nie działa regulacja wysokości świecenia
Nigdy tam nie zaglądałem ani się nie przyglądałem, jak to jest skonstruowane, ale obawiam się, że trzeba będzie lampę rozbebeszyć
One są klejone, więc pewnie trzeba by czymś ją mocno rozgrzać, żeby klej puścił... ale to tylko teoria 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- Sebek
- klubowicz
- Przebieg: 100
- Silnik: 1.0 Turbo
- Rocznik: 2023
- Podziękował: 170 razy
- Otrzymał podziękowań: 110 razy
Podobny przypadek miałem kiedyś w Clio 2 przy wymianie żarówki wypchałem odbłyśnik (śruba regulująca pochył wyskoczyła z gniazda) Śruba znajdowała się na dole lampy i dlatego światło oślepiało kierowców a w dodatku odbłyśnik podskakiwał na nierównościach. Naprawiłem to w taki sposób że wyjąłem żarówkę H7 po czym wsadziłem dwa palce przez otwór po żarówce, zaczepiłem opuszkami za wewnętrzną stronę odbłyśnika i szarpnąłem do tyłu. Śruba wskoczyła do gniazda i to tyle naprawiona. Nie wiem czy w naszych Linkach ten patent się sprawdzi, ale można spróbować.
FSO 1500, SKODA FAVORIT lpg BRC, FIAT SIENA lpg BRC, RENAULT CLIO II dCi, FIAT LINEA lpg TARTARINI, RENAULT CLIO V, SKODA KAMIQ
- zibi186
- klubowicz
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 T-jet + lpg
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 361 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
poczekaj , nie demontuj lampy jeszcze . przyjrzyj się czy mechanizm regulacji wysokością świecenia masz ok i czy działa . jeśli się nie mylę , to nie masz już plastikowego kółka zębatego na osi mechanizmu , albo oś jest ugnita i kółko nie jest na niej osadzone na sztywno. obejrzyj to , porównaj sprawny mechanizm z drugim . jak wyciągniesz wnioski daj znać 
-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Wnioski są takie, że wyregulowałem ręcznie wysokość świecenia
Świeci już dobrze, ale regulacji "elektrycznej" nie ma :( Reguluje się tylko prawa lampa. Zastanawiam się czy jest to naprawialne?

- zibi186
- klubowicz
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 T-jet + lpg
- Podziękował: 361 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
Czyli rozumiem że cały mechanizm masz sprawny . . . Ale i tak w takim wypadku zanim rozebrał bym lampę , myślę że starał bym się wcześniej sprawdzić silniczek " od zewnątrz " . Tu pomocne mogą być rady Mwasa odnosnie przewodów zasilania silnika - trzeba zerknąć w schemat . Z Twojego pierwszego postu wywnioskowalem że silnik mimo wszystko jest dobry . Byc moze że tak jest , a problem leży w jego zasilaniukrupniok pisze: 03 cze 2019, 22:41 Wnioski są takie, że wyregulowałem ręcznie wysokość świeceniaŚwieci już dobrze, ale regulacji "elektrycznej" nie ma :( Reguluje się tylko prawa lampa. Zastanawiam się czy jest to naprawialne?