Wyłączające się światła mijania

Szczepan
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 130000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Wyłączające się światła mijania

Post autor: Szczepan »

Od pewnego czasu podczas jazdy lub zaraz po odpaleniu słychać pykanie przekaźnika i światła gasną i się włączają.
Boję się że całkiem zgasna. Ktoś tak miał?
grzegorzgor
Nowy
Nowy
Przebieg: 160000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008

Re: Wyłączające się światła mijania

Post autor: grzegorzgor »

U mnie pomoglo rozebranie wylacznika swiatel, tego na koncu manetki od kierunkowskazów, i przeczyszczenie, ze smaru. Nie daj sie namowic na wymiane calego przelacznika zespolonego. Tu masz link http://fiatpunto.com.pl/post626523.html
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 346 razy
Otrzymał podziękowań: 965 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Wymiana od razu całego przełącznika byłaby przesadą :ink Szczepan, opisz proszę troszkę szerzej problem, mianowicie: kiedy to się dzieje ? Kiedy światła masz włączone na manetce to jest efekt, że gasną i się włączają ? Czy jak masz światła wyłączone i np jedziesz na dziennych, to same się włączają mijania co jakiś czas ? Bo jest w tym delikatna różnica :ink
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Szczepan
klubowicz
klubowicz

Włączę na manetce światła mijania i wtedy włączają u wyłączają się.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Kontakt:

Obstawiam trafiony przekaźnik :ink Manetka działa tak, że są tam podawane odpowiednie rezystancje na poszczególne funkcje, gdzie światła wyłączone to maksymalne "zwarcie" obwodu a światła włączone to maksymalna rezystancja, czyli tak na prawdę brak styku. Efekt jest taki, że jakbyś uciął kabel w manetce, to światła powinny się włączyć na stałe. Jeśli przy stanie "światła wyłączone" wszystko jest OK, tj. nic niedobrego się nie dzieje, a w momencie włączenia świateł są "jaja", to w pierwszej kolejności podejrzany jest przekaźnik za nie odpowiadający :ink Sytuacja może jeszcze być odwrotna, i raczej z takimi mieliśmy do czynienia na forum, mianowicie: auto zgaszone i zamknięte a tu nagle włączają się światła mijania :oj W tym przypadku uwalony ewidentnie był przekaźnik a niejaki "majster" chciał wymieniać w aucie cały body computer :lacha Po wymianie przekaźnika wszystkie bolączki minęły :ink I to samo, mimo że inne objawy, obstawiam u Ciebie, a to również jest najtańsza opcja do sprawdzenie :ink Spróbuj najpierw wymienić przekaźnik i obserwuj :luzak
Szczepan
klubowicz
klubowicz

Wiesz może który to lub jaki przekaźnik?
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Kontakt:

Za funkcję świateł mijania odpowiedzialny jest przekaźnik T01 w zestawie pod kolumną kierownicy. To jest ten na samym dole, tak jak na schemacie :ink Jest to przekaźniki typu MINI o wartości 30A :ink
Schemat instalacji:
Schemat_swiatla.PNG
Przekaźnik zaznaczony na żółto:
Przekaznik_swiatla.PNG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Kontakt:

Przepraszam, po przypomnieniu sobie schematu elektrycznego, muszę wprowadzić poprawkę do mojego poprzedniego posta :oj Mianowicie, jeśli chodzi o sterowanie, to ze schematu wychodzi odwrotnie: światła całkowicie wyłączone to jest maksymalna rezystancja, czyli przerwa w obwodzie, światła włączone, to jest maksymalne zwarcie, czyli brak rezystancji :oj Jeśli u Ciebie gasną światła, to może być wina trefnego przekaźnika, ale również może być coś na stykach w manetce :oj Przepraszam, zwracam honor poprzednikom :luzak Ale przekaźnik wymienić jest najłatwiej, a jeśli jego wymiana nie przyniesie żadnych skutków, to będzie wiadomo, że do czyszczenia będą styki w końcówce manetki z lewej strony :ink Jej całkowitą wymianę uznałbym raczej jako sytuację ekstremalną :lacha
Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie :oj Biję się w pierś, może jakoś się zrehabilituję :ink
helletic
Moderator
Moderator
Podziękował: 453 razy
Otrzymał podziękowań: 329 razy

Post autor: helletic »

Nie masz co przepraszać :ink . Nikt, lub mało kto, tak dosadnie i szczegółowo nie opisuje problemów jak Ty. Więc jak zdarzy się drobna nieścisłość, która dodatkowo szybko jest skorygowana, to honor należy się Tobie :ok) . W/g mnie należy się też choć słowo "dziękuję" za tak dokładny opis ze wskazaniami.
Szczepan
klubowicz
klubowicz

Jak ja uwielbiam takich adwokatów i doradzcow forumowych nie piszących na temat. Jak najbardziej należy się dziękuję ale może nie każdy jest 24h na dobę.
Także wielkie dzięki za pomoc w temacie, spróbuję się dobrać do manetki i przekaźnika.
Szczepan
klubowicz
klubowicz

Dobralem się do włącznika, zdałem kapturek i wyciągnąłem bolec. Dalej nie idzie ściągnąć następnego elementu, są trzy zatrzaski na około które nawet na mm się nie wduszaja. Potraktowałem kilka razy kontaktem włączając i wyłączając przycisk.
Przekaźnik wyciągnąłem, rozebralem i nie widać żadnych zasniedzen czy przepalen.
Mwas wymienić go?
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Kontakt:

Jak zrobiłeś czyszczenie tych elementów to wstrzymaj się z wymianą przekaźnika, pojeździj teraz i zobacz, jakie będą efekty :ink Jeśli światła dalej będa świrowały, to wtedy podmień ten przekaźnk :ink
helletic
Moderator
Moderator
Podziękował: 453 razy
Otrzymał podziękowań: 329 razy

Post autor: helletic »

Szczepan pisze: 04 maja 2019, 11:58 Jak ja uwielbiam takich adwokatów i doradzcow forumowych nie piszących na temat. Jak najbardziej należy się dziękuję ale może nie każdy jest 24h na dobę.
Także wielkie dzięki za pomoc w temacie, spróbuję się dobrać do manetki i przekaźnika.
Miałeś okazję kilka postów wcześniej, gdy zadałeś kolejne pytanie. Drażnisz mnie swoją formą wypowiedzi i nie będę jak inni udawał, że jesteś super.
Szczepan
klubowicz
klubowicz

Ty mnie drażnisz swoją przemadrzałoscia i udawaniem że forum jest twoje a nie publiczne ani kółko adoracji wzajemnej. Wpierdzielasz się między wódkę a zakonske nie wnosząc nic do tematu. Pouczać możesz swoje dzieci a nie mnie kiedy, komu i za co mam dziękować bo masz g... Zik do tego, nie ty się udzielasz w temacie więc nie śmieć i nie rób dymów.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2019, 13:15 przez Szczepan, łącznie zmieniany 3 razy.
Szczepan
klubowicz
klubowicz

mwas pisze:Jak zrobiłeś czyszczenie tych elementów to wstrzymaj się z wymianą przekaźnika, pojeździj teraz i zobacz, jakie będą efekty :ink Jeśli światła dalej będa świrowały, to wtedy podmień ten przekaźnk :ink
Problem występuje tylko gdy jest duża wilgotność na zewnątrz.
Rozbierales może u siebie ten włącznik?
ODPOWIEDZ