Z naciskiem na JESZCZE

Na włączonym ogrzewaniu jechałeś? Jeśli tak to jest to normalne (po kilkunastu km nawet nie rozgrzeje się). Jeśli nie to trochę długo.Szczepan pisze: 24 lut 2019, 17:33 Silnik 1.3 multijet po przejechaniu 8km przy temp ok 0' wskazówka jak na zdjęciu. Wąż górny przy chłodnicy, od strony kierowcy zimny, u dołu po przeciwnej ciepły. Też tak macie?![]()
Zatem nie masz co się dziwić. Nawet na ustawieniu 16 stopni od razu włącza się ogrzewanie na full. Możesz tak przejechać 20km a auto nie nagrzeje się, zwłaszcza diesel. Pierw jedziesz aż temp cieczy będzie na środku a wtedy włączasz ogrzewanie. Po 3-4km masz ciepły silnik i ogrzewanie.
Albo termostat albo tak ma. Wtedy to znaczy, że silnik jest właśnie bardzo dobry bo wysoką sprawność ma, niskie spalanie. Każdy diesel ma słabe ogrzewanie. Są różne elektryczne podgrzewania płynu itd.Szczepan pisze: 25 lut 2019, 7:04 Sprawdziłem przy całkowicie wyłączonym klimatroniku , po 4km i po 9km dopiero osiągnął temp, wąż górny nadal był zimny więc termostat chyba ok, po 15km już był ciepły . Jeżeli to normalne to ten silnik to porażka w kwestii ogrzewania, żeby jechać bez niego i marznac żeby po 10km się nagrzal. Jak już złapie temp to i tak na postoju przy ogrzewaniu wskazówka opada. Dużo miałem aut ale takich cyrków nie widziałem.
![]()
Nie ja mam 2 T-Jety. Ojciec miał M-Jeta ale nie pamiętam jak to było dokładnie u niego. Na pewno dużo wolniej się rozgrzewał ale ile km to było aż osiągał nagrzanie to nie pamiętam.Szczepan pisze: 26 lut 2019, 13:05 Czy niskie spalanie to bym też nie powiedział bo wychodzi ok 6.5l na taką jazdę.
Wymienić termostat? Mimo że górny wąż jest cały czas zimny aż nie złapie ok 90'?
Duskap ty masz auto z tym silnikiem?
Szczepan , nie widzę sensu wymiany dobrego termostatu tymbardziej , że dziś żeby trafić na dobry trzeba mieć szczęścieSzczepan pisze: 26 lut 2019, 13:05 Czy niskie spalanie to bym też nie powiedział bo wychodzi ok 6.5l na taką jazdę.
Wymienić termostat? Mimo że górny wąż jest cały czas zimny aż nie złapie ok 90'?
Duskap ty masz auto z tym silnikiem?