Nie wiem , czy ktoś z was w ogóle tam zaglądał bo normalnie go nie widać , dopiero od spodu. Jak wyciągałem rozrusznik zauważyłem czarną puszkę , separator oleju nr 5
W miejscu gdzie wchodzi rurka do silnika , zaraz nad rozrusznikiem jest wyciek oleju , w miejscu gdzie rurka wchodzi w metalowy kołnierz.
Czy ktoś z was próbował to czyścić, uszczelnić ?
Jeśli jest rurka , to zakładam że gdzieś się zaczyna i gdzieś kończy jeśli na końcach są opaski zaciskowe , to je poluzować i uwolnić wąż . Sprawdź, dlaczego olej wypływa na zewnątrz - czy odma nie jest np.pęknięta. A w ogóle to może podaj nr. tego węża z rysunku powyżej , będzie wiadomo coś więcej
Jak masz możliwość to zdemontuj razem z wężykami, wyczyść, przepłukaj benzyną ekstrakcyjną, sprawdź opaski i zamontuj na powrót.
Jestem przekonany że nikt tam nigdy nie zaglądał, i przez lata mogło się tam syfu nazbierać.
Dostęp jest tragiczny, od dołu odkręci się jakość, od góry przy pokrywie, muszę jeszcze zobaczyć stronę co wąż idzie bodajże do turba jak dobrze wyczytałem.
A tak wogole to tamtędy olej przepływa i jest to normalne?
Jeśli to odma , to lecą tam opary oleju , które z biegiem czasu tworzą niezłą mieszankę klajstru jest to szkodliwe i trzeba wyczyścić . Koniecznie sprawdzić skąd nieszczelności i je wyeliminować