1.6 jtd turbina

DeanRight
Nowy
Nowy
Przebieg: 0
Silnik: 1.6 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

1.6 jtd turbina

Post autor: DeanRight »

Witam, Mam pytanie do użytkowników Kresek z silnikiem 1.6... wie ktoś może po ilu km tak średnio pada turbina ?. może ma ktoś jakieś z tym doświadczenia. Moja ma przejechane 170tys km i od kilku dni słyszę niepokojący świst. poczytałem na różnych forach o Fiatach, Oplach i szczerze zgłupiałem bo każdy pisze coś innego. niektórzy ,że po wymianie turbiny pomogło a inni regenerowali i dalej jest ten dźwięk... no bo to nie turbo a dziurawy układ dolotowy... u mnie słychać dokładnie taki sam gwizd jak na tym filmiku :

Autor pisze, że mimo regeneracji dźwięk dalej słychać i że to nie turbo. pogoda niestety nie dopisuje do grzebania a w garażu echo nie do końca pozwala na zlokalizowanie dźwięku. Dodam że objaw pojawił się nagle i słychać go tak samo na zimnym jak i nagrzanym silniku. Może miał ktoś podobny przypadek i rozwikłał zagadkę
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Re: 1.6 jtd turbina

Post autor: smak56 »

Mam 1.3 turbo, ale popytałem i większość stawia na nieszczelny układ (pęknięty wąż). Deptać gaz, słuchać i dotykać przewodów. Mówią nawet, że uszkodzona turbina milknie..... :pomysli
smak56
* * * *
Obrazek
DeanRight
Nowy
Nowy
Przebieg: 0
Silnik: 1.6 multijet
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Re: 1.6 jtd turbina

Post autor: DeanRight »

Dzięki za podpowiedz, wczoraj starałem się zlokalizować przyczynę ale niestety nie do końca się udało. Mam już mniej więcej miejsce zlokalizowane ale który element niestety jeszcze nie. Może na tygodniu będę miał więcej czasu... w środę kończę prace w normalnych godzinach to udam się na poradę do znajomego mechanika może on coś znajdzie.
ODPOWIEDZ