Użytkownicy z Zabrza oraz okolic słyszeli o uszkodzeniu 58 samochodach przez dwóch chuliganów po dopalaczach. Informował o tym ostatni "Głos Zabrza" z 27.10 br
Mnie nieznani sprawcy w nocy z 18/19 października uszkodzili samochód w niewidzialny sposób który unieruchomił mój pojazd. Komora silnika, układ wentylacji oraz wnętrze pojazdu najprawdopodobniej poprzez uszczelki drzwi nieznaną substancją o obrzydliwym zapachu. Później doczytałem, że to stosowany przez grupy mafijne kwas masłowy. Po wrzuceniu preparatu do lokalu trzeba zmieniać wyposażenie obiektu oraz przeprowadzić gruntowny remont łącznie z wymianą kafelek i skuciem tynków.
Substancja ta ma obrzydliwy zapach, można się z nim spotkać lecz w mniejszym stężeniu gdy zjałczeje masło lub tłuszcz. Środek jest stosowany w rozcieńczeniu przez leśników do odstraszania dzików.
Identyczny przypadek, w tym samym czasie tj z wtorku na środę zdarzył się w Bytomiu Miechowicach. Poszkodowanym jest inspektor nadzoru Termadom który nadzorował budowę Silesia Modern.

Mam pytanie do szerokiego gremium: Czy ktoś spotkał się z tym preparatem a przede wszystkim zna sposób jego neutralizacji.