Wlew paliwa (benzyny) - KOROZJA
-
- Moderator
- Podziękował: 453 razy
- Otrzymał podziękowań: 329 razy
Wlew paliwa (benzyny) - KOROZJA
Po prostu brak słów...
Koszt wymiany, to około 550 pln...musieli wlew sprowadzać z Turynu, bo w PL, to chyba pierwszy taki przypadek.
Koszt wymiany, to około 550 pln...musieli wlew sprowadzać z Turynu, bo w PL, to chyba pierwszy taki przypadek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Re: Wlew paliwa (benzyny) - KOROZJA
Ojoj..okropny widok.. przez to LPG rzadko się tam zagląda. Muszę i ja zobaczyć u siebie.
- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
łał. co ty masz tam za powietrze w tym Poznaniu?
u mnie jak na razie ładnie w tym miejscu
u mnie jak na razie ładnie w tym miejscu
-
- Moderator
- Podziękował: 453 razy
- Otrzymał podziękowań: 329 razy
Wiecie co...to raczej nie sprawka tego, że rzadko się tam zagląda...zarówno ja, jak i ASO nie mamy bladego pojęcia jak mogło do tego dojść.
Szyjka wlewu jest przecież wykonana z nierdzewnego materiału. Gdybym podziałał na auto jakąś ekstremalną chemią, czy tankował niewłaściwe paliwo, to inne podzespoły również trafił by szlag...już od jakiegoś czasu (powiedzmy od dwóch lat) zauważyłem, że z tym wlewem nie jest wszystko w porządku. Jednak olewałem to, bo było widać tylko wierzchołek "góry lodowej", jaką była rozległa rdza. Wkurzyłem się dopiero, gdy z prawie pustym zbiornikiem na benzynę podjechałem na stację benzynową celem zatankowania i...nie mogłem odkręcić korka wlewu. Musiałem go wyrwać na siłę! Po zatankowaniu zaraz udałem się do ASO, by umówić się na wymianę tego. Sami nie mogli uwierzyć w to co widzą...
Szyjka wlewu jest przecież wykonana z nierdzewnego materiału. Gdybym podziałał na auto jakąś ekstremalną chemią, czy tankował niewłaściwe paliwo, to inne podzespoły również trafił by szlag...już od jakiegoś czasu (powiedzmy od dwóch lat) zauważyłem, że z tym wlewem nie jest wszystko w porządku. Jednak olewałem to, bo było widać tylko wierzchołek "góry lodowej", jaką była rozległa rdza. Wkurzyłem się dopiero, gdy z prawie pustym zbiornikiem na benzynę podjechałem na stację benzynową celem zatankowania i...nie mogłem odkręcić korka wlewu. Musiałem go wyrwać na siłę! Po zatankowaniu zaraz udałem się do ASO, by umówić się na wymianę tego. Sami nie mogli uwierzyć w to co widzą...
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Specjalnie polazłem dzisiaj do garażu żeby zobaczyć tą rurę u siebie... na szczęście bez uwag, wygląda idealnie.. ufff .
- darkkam
- klubowicz
- Przebieg: 125000
- Silnik: 1.4 8V
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowań: 94 razy
Normalnie N-I-E W-I-E-R-Z-Ę w to co zobaczylem.
Wyslane z HuŁaŁej
Wyslane z HuŁaŁej
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???
- alvaro
- klubowicz
- Przebieg: 205000
- Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
U mnie też koroduje
ktoś się orientuje o jakimś zamienniku i czy dam radę sam to wymienić?

- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Na zamiennik raczej bym nie liczył
Co do wymiany - skoro ASO daje radę, to sam pewnie też dasz, kwestia odpowiednich warunków i narzędzi
Niestety nie znam procedury wymiany tego wlewu 
Odnośnie przyczyny takiego stanu rzeczy, to mam pewną teorię, gdyż mój egzemplarz również był dotknięty tą przypadłością. Zastanówcie się koledzy, czy przy myciu auta otwieracie klapkę wlewu paliwa i walicie tam mocnym strumieniem wody, żeby wypłukać cały syf, który się tam zebrał ponieważ ja tak robiłem i niestety nie przykuwałem większej uwagi, żeby potem dokładnie to osuszyć
Wychodziłem z założenia, że przecież jest tam odpływ, którym cała woda sobie poleci i samo sobie wyschnie
No i niestety efekty były takie, jak na wyżej załączonych obrazkach, tylko że ja "puściłem" auto dalej "w świat" z takim stanem wlewu, nie wymieniałem go - pozostawiłem tą "przyjemność" dla nowego właściciela 

Odnośnie przyczyny takiego stanu rzeczy, to mam pewną teorię, gdyż mój egzemplarz również był dotknięty tą przypadłością. Zastanówcie się koledzy, czy przy myciu auta otwieracie klapkę wlewu paliwa i walicie tam mocnym strumieniem wody, żeby wypłukać cały syf, który się tam zebrał ponieważ ja tak robiłem i niestety nie przykuwałem większej uwagi, żeby potem dokładnie to osuszyć

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- alvaro
- klubowicz
- Przebieg: 205000
- Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
No ja tam raz na parę miesięcy zaglądałem gdyż jeżdżę na LPG i wlew nam gdzie indziej. Do mycia auta nigdy tam nie otwierałem.
- Motorek4612
- klubowicz
- Przebieg: 206000
- Silnik: 1.4 t-jet
- Podziękował: 70 razy
- Otrzymał podziękowań: 103 razy
U mnie jest podobnie znalazłem jedna sztukę na znanym portalu ale w nie lepszym stanie....alvaro pisze: 01 paź 2024, 9:52 U mnie też korodujektoś się orientuje o jakimś zamienniku i czy dam radę sam to wymienić?
- Motorek4612
- klubowicz
- Przebieg: 206000
- Silnik: 1.4 t-jet
- Podziękował: 70 razy
- Otrzymał podziękowań: 103 razy
Już kupiona. Za niedługo wymiana i montaż nadkoli..... Tylko muszę zebrać graty....