Kuzyn_z_Sosnowca pisze:Napisz jeszcze coś więcej o tym zaworze. Nawalił korek w turbosprężarce, zaworek sterujący czy coś innego? Możesz cyknąć jakieś zdjęcia?
Mogę cyknąć zdjęcia, gdzie jest ten zawór upuszczajacy ale łatwiej będzie jak napisze... Za silnikiem z jego prawej strony w stronę szyby. Taka czarna puszka do której wchodzi rura, do której wcześniej jest podczepiony czujnik ciśnienia doładowania. Zaznaczam, że problemem z mocą był głównie ten czujnik. Wcześniej był czyszczony zawór vgt overboost i też czułem różnice (5km przybyło i lepiej się kręcił w wyższych obrotach). Zawór ten jest z lewej strony przy chłodnicy.
Co do ceny to niestety turbo benzyną jest droższa i kosztowała mnie 1200zl.
Panowie chcieli to zrobić przez obd bo w fiatach się daje, jednak nie mogli się podpiąć żadnym laptopem. Stwierdzili że to pewnie zabezpieczenie przeciekradziezowe lub jakąś wiązka nie styka. Wyjęli wtedy kompa z fiata, otworzyli, zgrali soft, wprowadzili modyfikację i wgrali ponownie.
Po tej operacji mOc delikatnie wzrosła o kilka KM i to jest wykres niby sprzed czipa co widać. Po wymianie zawodu upustowego poszedł wykres jak na załączonym obrazku.
Teraz to 4rke wrzucam przy 100km/h bo wcześniej się nie chce bo tak fajnie się wkręca.....