Tapicerka foteli z przodu

Awatar użytkownika
brok
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 35000
Silnik: 1.6 multijet
Rocznik: 2009
Podziękował: 1 raz

Tapicerka foteli z przodu

Post autor: brok »

Wczoraj przyloookałem że klamra pasów bezpieczeństwa obciera o tapicerkę fotela. Sytuacja ma miejsce tylko dla foteli z przodu. Okazuję się że jak zapniemy pas to klamra jest cały czas w styku z tapicerką i ta pewnie po jakimś czasie się w tym miejscu przetrze. Nie wiem jak wygląda sprawa w samochodach bez welurowej tapicerki ale porównywałem to z GP i tam nawet nie dotyka klamerka tapicerki. Zrobiłem wczoraj tylko jedną focię bo czasu nie było. Jutro spróbuje lepsze foto zrobić aby było to lepiej widoczne.
Czy ktoś ma to samo cz tylko mój egzemplarz jest "wyjątkowy" ?

Obrazek
ENDRIU
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2008
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: ENDRIU »

brok no sprawdziłem to u siebie,ale u mnie nic nie obciera o tapicerkę,powiem więcej jest nawet niewielki luz pomiędzy fotelem a zapinaniem pasów,jedyne co mi przychodzi do głowy aby ratować tapicerkę to opuszczenie fotela w dolne położenie,oczywiście w miarę możliwości dostosować to położenie do wzrostu kierowcy natomiast w przypadku pasażera nie widzę opcji bez użycia siły.
Awatar użytkownika
brok
klubowicz
klubowicz

ENDRIU pisze:brok ...jedyne co mi przychodzi do głowy aby ratować tapicerkę to opuszczenie fotela w dolne położenie,oczywiście w miarę możliwości dostosować to położenie do wzrostu kierowcy natomiast w przypadku pasażera nie widzę opcji bez użycia siły.
Maksymalne podniesienie/obniżenie fotela niestety nie poprawia sytuacji. Może pozostaje tylko użycie siły.
Zrobiłem inną fotkę i teraz to pewnie jest lepiej widoczne jak również pstryknąłem fociaki z zapiętym pasem.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Podziękował: 332 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Post autor: Rafcio »

U mnie to tak nie obciera, jest między fotelem a tym zaczepem pewna odległość :siechu
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

U mnie klamra dotyka fotela, nie obciera, a raczej go wgniata. Za kilka lat trzeba będzie pewnie przyszyć łate.
Awatar użytkownika
brok
klubowicz
klubowicz

Wróciłem teraz z badania technicznego GP i się przyjrzałem jak to tam wygląda. Okazuje się że fotele są troche inne (inaczej wyprofilowane) i wogóle klamra pasa nie dotyka fotela, nawet jak jestem nim przypięty.

Może uda się jakoś poodginać "uchwyty" czy jak to tam nazwać :) a jak nie to może coś ASO poradzi choć mam co do tego mieszanie uczucie.

Obrazek Obrazek

BTW, ostatnio przez 3 tygodnie poruszałem się tylko "linką" i po przesiadce do GP muszę stwierdzić że fotele w GP (przynajmniej jak dla mnie) są dużo fajniejsze - lepiej wygląda trzymanie boczne oraz lepiej są wyprofilowane.
duskap
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 113000
Silnik: 1,4 T-Jet+LPG
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: duskap »

Brok znalazłem odpowiedź na Twój problem będąc na dniu rodzinnym w Tychach.
Stała tam Linea Emotion z takim wnętrzem jak Twoje. Fotele są inne niż w Dynamicach (czy inne niż beżowy Emotion to nie wiem), mają ciut inny kształt (albo to złudzenie), siedziało się jakby trochę lepiej (nie wiem jak to wygląda podczas jazdy), materiał bardzo przyjemny w dotyku, kolorystyka wnętrze w 3 odcieniach bardzo fajnie wygląda. I w tej Linei pasy były dokładnie tak jak u Ciebie. Siedzisko jakby ciut szersze ale i niższe boki. Wnętrze ładne tylko pytanie jak z biegiem czasu będzie wyglądać (w każdą stronę jak ręką przejadę to inny odcień się robi->fajny materiał jak welur, zamsz). Heh a miałem brać takiego Emotiona T-Jet ale gdy różnica w cenie wychodziła 20 tys zł (bo tylko na zamówienie taki) to stwierdziłem, że Dynamic zupełnie mi wystarczy.

PS>Brok jaki masz rocznik Linei i jaki przebieg? Jak awaryjność auta u Ciebie?
Awatar użytkownika
M
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 40500
Silnik: 1,3 MultiJet
Rocznik: 2007
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: M »

hm ja mam emotion i u mnie aż tak ta kasetka nie dotyka do fotela jutro mogę foto wkleić
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Podziękował: 332 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Post autor: Rafcio »

brok u mnie to wygląda jak u Ciebie w GP
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
Awatar użytkownika
brok
klubowicz
klubowicz

duskap pisze:Brok znalazłem odpowiedź na Twój problem będąc na dniu rodzinnym w Tychach.
Stała tam Linea Emotion z takim wnętrzem jak Twoje. Fotele są inne niż w Dynamicach (czy inne niż beżowy Emotion to nie wiem), mają ciut inny kształt (albo to złudzenie), siedziało się jakby trochę lepiej (nie wiem jak to wygląda podczas jazdy), materiał bardzo przyjemny w dotyku, kolorystyka wnętrze w 3 odcieniach bardzo fajnie wygląda. I w tej Linei pasy były dokładnie tak jak u Ciebie. Siedzisko jakby ciut szersze ale i niższe boki. Wnętrze ładne tylko pytanie jak z biegiem czasu będzie wyglądać (w każdą stronę jak ręką przejadę to inny odcień się robi->fajny materiał jak welur, zamsz). Heh a miałem brać takiego Emotiona T-Jet ale gdy różnica w cenie wychodziła 20 tys zł (bo tylko na zamówienie taki) to stwierdziłem, że Dynamic zupełnie mi wystarczy.

PS>Brok jaki masz rocznik Linei i jaki przebieg? Jak awaryjność auta u Ciebie?
To by pasowało - zrobili szersze siedziska ale elementu pasów przy siedziskach już nie poprawili :devil

Mój rocznik to 2009 - pierwsza połowa (pierwsza rejestracja w kwietniu 2009). Autko kupiłem niecały miesiąc temu z przebiegiem około 9000 tyś. Co do awaryjności - ciężko coś powiedzieć bo jak narazie niewiele przejechałem ale ogólnie jest ok. Staram się teraz czytać każdy temat odnośnie usterek/awarii i jak tylko jest sposobność to już dmucham na zimne :D
W weekend zabieram się za nieszczęsne gumy które obcierają drzwi, z zawieszeniem jak narazie ok - nic nie stuka, nie skrzypi, nie piszczy i oby jak najdłużej tak zostało. Klapka wlewu paliwa kwalifikuje się do wymiany bo dziwnie odstaje. Dziś również zauważyłem że tylni zderzak w jednym miejscu jest niedokładnie spasowany ale to chyba jest wina nieumiejętnego montażu tego zderzaka bo "operacji czujniki parkowania". Ogólnie szczególiki których można szybko się pozbyć.

Pytanko mam do Ciebie w sprawie serwisu INTER-AUTO. Muszę w przyszłym tygodniu podjechać na mały przeglądzik GP i widziałem że zachwalasz fachmanów z tego serwisu. Można im zaufać ? Nigdy tam nie byłem. Zwykle jeździłem do Auto-Krak i raczej problemu nie było poza jednym małym szczegółem ale widziałem że nie mają najlepszej opinii na naszym forum.
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Klamra pasów jest przymocowana do fotela na śrubie (tak mi się wydaję), pewnie wystarczy poluzować i ustawić ją bardziej pionowo. Mnie też trze o fotel i jak będzie czas w weekend to się tym zajmę.
duskap
klubowicz
klubowicz

brok, Inter Auto są znacznie lepsi od Auto Kraka, który do mojego auta podchodził tak jakby pierwszy raz coś robił w tym modelu. Niestety ostatnio Inter Auto mi BAAAAAAARDZO podpadło (po powrocie Lineą z urlopu podjadę do nich i będzie dym).
Polinar jest znośny.
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

obejrzałem u mnie. klamra śmiga po fotelu. działaliście już z tym coś?
duskap
klubowicz
klubowicz

Niestety doszło u mnie do przetarcia fotela przez pas :( Mam inaczej teraz ustawioną wysokość fotela (i całe zapięcia pasów jakby się "zbliżyły" do siedzeń->odkształciły się?) i doszło do małego przetarcia. Cóż... przy przeglądzie pod koniec gwarancji zgłoszę to i będzie wymiana tapicerki.
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Podziękował: 104 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
Kontakt:

Post autor: cichy »

A ja mam coś innego z fotelem, od piątko coś mi skrzypiało myślałem ze poduszka znowu padła ale nie wyglądało mi na to, później zacząłem się przyglądać pedałom sprzęgła i hamulca, co nacisnę to skrzypi okazało się że osłonka plastikowa fotela przy poruszaniu nogami zaczęła lekko dotykać i ocierać o szynę fotela. Całe szczęście to nic po ważniejszego tylko fotel :lacha
Sympatyk forum :-)
ODPOWIEDZ