Prędkościomierz

quantum

Nowy
Posty: 23
Rejestracja: 27 wrz 2013, 16:34
Przebieg: 68000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Lublin

Prędkościomierz

Post autor: quantum » 24 cze 2020, 11:34

Dzień Dobry .Wczoraj prędkościomierz przeszedł w stan powolnej jazdy .Wskaźnik znalazł się w pozycji tak jak na zdjęciu .Jest na godzinie 6.00 Nie wskazuje prawidłowo prędkości .Przy jeździe 80 km wskazuje około 20 km.Nie wiem czy mogę to wiązać z tym że jednocześnie padł akumulator . Po zmianie inne zegary działają normalnie tzn pokazuje obroty ,odległość .Jedynie prędkość jest znacznie zaniżana .Czy ktoś ma jakiś pomysł ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pablo

Awatar użytkownika
mwas

Prezes
Posty: 6361
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 190190
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Prędkościomierz

Post autor: mwas » 24 cze 2020, 11:57

Ojojojoj, co tu się odpitoliło ! :lacha Wydaje mi się, że jak najbardziej można to powiązać z padniętym akumulatorem, chociaż efekt jest bardzo dziwny i raczej niespotykany :oj I chyba ktoś ostatnio u nas miał podobny problem :pomysli To co ja bym zrobił, to na dzień dobry podłączenie pod komputer i przeprowadzenie procedury OSIOWANIA PROXY a jeśli to nie pomoże, to chyba pozostanie tylko rozebranie zegarów i ręczne przestawienie wskazówki prędkościomierza i tak to się chyba skończyło u wspomnianej osoby, która miała podobny problem :oj
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
helletic

Moderator
Posty: 2597
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 227000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Szamotuły
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Prędkościomierz

Post autor: helletic » 24 cze 2020, 12:48

A z czego pobiera informację prędkościomierz? To takie pytanie przy okazji, spowodowane czystym zaciekawieniem :pomysli .
Także myślę, że osiowanie pomoże na te cuda z prędkościomierzem :ok)
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca

Moderator
Posty: 6707
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 145000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Prędkościomierz

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 24 cze 2020, 13:52

Został na 280km/h, to kara za łamanie przepisów.

Awatar użytkownika
mwas

Prezes
Posty: 6361
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 190190
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Prędkościomierz

Post autor: mwas » 24 cze 2020, 15:17

helletic pisze:
24 cze 2020, 12:48
A z czego pobiera informację prędkościomierz? To takie pytanie przy okazji, spowodowane czystym zaciekawieniem :pomysli .
Jeśli wierzyć eLearn'owi, to według jego opisu informacja o prędkości pojazdu jest pobierana bezpośrednio z czujników ABS w kołach i przekazywana jest po CAN najpierw do BODY COMPa a potem na blat wskaźników :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
helletic

Moderator
Posty: 2597
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 227000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Szamotuły
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Prędkościomierz

Post autor: helletic » 24 cze 2020, 18:00

mwas pisze:
24 cze 2020, 15:17
Jeśli wierzyć eLearn'owi, to według jego opisu informacja o prędkości pojazdu jest pobierana bezpośrednio z czujników ABS w kołach i przekazywana jest po CAN najpierw do BODY COMPa a potem na blat wskaźników :ink
Czyli ewidentnie wygląda to na błąd ustawień cyferblatu, spowodowany wykończonym akumulatorem. Mógł nastąpić jakiś skok napięcia, czy podobna historia, która "zawiesiła" wskazanie.
OSIOWANIE PROXY na pierwszy ogień :ok)
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
smak56

klubowicz
Posty: 4726
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 237000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Prędkościomierz

Post autor: smak56 » 24 cze 2020, 22:32

Nie wiem jak prędkościomierz, ale drogomierz otrzymuje impuls z kostki trzyprzewodowej przy skrzyni biegów.
smak56
****
Obrazek

quantum

Nowy
Posty: 23
Rejestracja: 27 wrz 2013, 16:34
Przebieg: 68000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Lublin

Re: Prędkościomierz

Post autor: quantum » 25 cze 2020, 9:07

Wczoraj wieczorem byłem umówiony na Osiowanie ale niestety fachowiec nie mógł się podpiąć .W sobotę umówiłem się na wizytę w ASO .Zobaczymy co dalej będzie
Pablo

quantum

Nowy
Posty: 23
Rejestracja: 27 wrz 2013, 16:34
Przebieg: 68000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Lublin

Re: Prędkościomierz

Post autor: quantum » 28 cze 2020, 11:12

niestety w aso mi powiedziani że prędkościomierz został rozmagnesowany (awaria akumulatora) i warto wymienić zegary .
Pablo

Awatar użytkownika
helletic

Moderator
Posty: 2597
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 227000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Szamotuły
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Prędkościomierz

Post autor: helletic » 28 cze 2020, 11:38

Zrobili osiowanie, czy wywróżyli z fusów?
Z autopsji wiadomo, że ASO nie zawsze ma rację.
U mnie także padł akumulator. Najpierw pojawiał się żółty trójkąt z wykrzyknikiem na desce rozdzielczej. Następnie przy odpalaniu same uruchamiały się wycieraczki. Zmieniłem akumulator i już. Nie było żadnych cudów.
Poza tym, jak można rozmagnesować zegary awarią akumulatora? Jakoś mi ta teoria ASO nie pasuje :pomysli
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
mwas

Prezes
Posty: 6361
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 190190
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Prędkościomierz

Post autor: mwas » 28 cze 2020, 23:08

Te zegary są do ogarnięcia, nie warto iść w koszty :ink Na "Dzień dobry" osiowanie a jak nie pomoże, to trzeba je będzie rozebrać :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

quantum

Nowy
Posty: 23
Rejestracja: 27 wrz 2013, 16:34
Przebieg: 68000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Lublin

Re: Prędkościomierz

Post autor: quantum » 29 cze 2020, 9:14

No podobno się podpinali .
Pablo

quantum

Nowy
Posty: 23
Rejestracja: 27 wrz 2013, 16:34
Przebieg: 68000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Lublin

Re: Prędkościomierz

Post autor: quantum » 30 cze 2020, 16:27

Pojechałem do normalnego warsztatu .Zrobili bez wielkiego ŁAŁ .Według mechanika to ze starości się zrobiło wskazówka się opuściła .żadne rozmagnesowanie itp .Bez wymiany zegarów ,cofania zegarów (Nowe zegary do linki 1900 zł ) ale i tak ich nie ma .Także ASO to tak trochę słabe było,tak jakiś niesmak .Zrobione i ok
Pablo

Awatar użytkownika
helletic

Moderator
Posty: 2597
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 227000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Szamotuły
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Prędkościomierz

Post autor: helletic » 30 cze 2020, 17:08

helletic pisze:
28 cze 2020, 11:38
Zrobili osiowanie, czy wywróżyli z fusów?
Z autopsji wiadomo, że ASO nie zawsze ma rację.
U mnie także padł akumulator. Najpierw pojawiał się żółty trójkąt z wykrzyknikiem na desce rozdzielczej. Następnie przy odpalaniu same uruchamiały się wycieraczki. Zmieniłem akumulator i już. Nie było żadnych cudów.
Poza tym, jak można rozmagnesować zegary awarią akumulatora? Jakoś mi ta teoria ASO nie pasuje :pomysli
Chciałoby się powiedzieć "a nie mówiłem" :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Online
Awatar użytkownika
leszek1234

klubowicz
Posty: 1871
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 155000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Prędkościomierz

Post autor: leszek1234 » 01 lip 2020, 10:13

quantum pisze:
30 cze 2020, 16:27
ASO to tak trochę słabe
To w zasadzie nic nowego;) Standardowe usterki lub rutynowe wymiany części to może uda się zrobić. Byłem świadkiem jak długo i skomplikowanie rozwiązywali problem z blue&me (na sąsiednim stanowisku) , problem, który rozwiązuje odpięcie akumulatora na kilka chwil.

ODPOWIEDZ