Strona 1 z 2

Browary Tyskie

: 11 cze 2011, 21:18
autor: Jery
Dziś na szlaku Industriady 2011 zatrzymałem się w . Tyskich Browarach Książęcych. Tyskie Browary Książęce to miejsce wyjątkowe, ponieważ warzy się w nim piwo od blisko czterystu lat. Tym samym browar stał się świadkiem wielu wynalazków, rewolucji, wojen, wspaniałych postaci i pomysłów, które zmieniły świat. O tym na zdjęciach ...

: 11 cze 2011, 21:26
autor: mwas
Jery, super sprawa ! Mam zamiar zwiedzić Tyskie Browary, tylko jakoś ciągle nie po drodze :przykry Zakłady są dostępne do zwiedzania cały czas ? Czy tylko w poszczególnych okresach ?

: 11 cze 2011, 21:26
autor: cichy
Jery, Rewelacja, pozazdrościć. Właśnie w tym momencie delektuję się piwkiem Tyskie i słucham radiostacji Ulicznik kanału rockoteki, jak nie Tyskie to dębowe. Pozdrawiam wszystkich smakoszy piwa :)

: 11 cze 2011, 21:30
autor: Jery
mwas pisze:Zakłady są dostępne do zwiedzania cały czas ? Czy tylko w poszczególnych okresach ?
Od poniedziałku do soboty. By zwiedzać w weekend trzeba się zapisać z miesięcznym wyprzedzeniem. Następny zlot na Śląsku można by zorganizować ze zwiedzaniem browaru. Ale trzeba wziąć kierowce gdyż w cenie biletu jest degustacja ...

Prawdę mówiąc chętnie bym zwiedził mniejszy browar :zlośnik

: 11 cze 2011, 21:31
autor: mwas
Jery, zaplanujcie jakiś śląski zlot na 2 dni, a może się skuszę :lacha

: 11 cze 2011, 22:11
autor: krakus02
Jery, super wycieczka! Ja wybieram się "jak sójka" do Lwówka Śląskiego aby zwiedzić tamtejsze stare browary (od 1209 roku, klik), których wyroby bardzo mi smakują (piwka)

: 11 cze 2011, 22:19
autor: mwas
krakus02, widzę, że masz podobny gust do mojego :luzak Tylko czemu ja nie wpadłem na to wcześniej, żeby odwiedzić ten browar, zwłaszcza, że w zeszłym roku kręciłem się po tamtej okolicy... Trzeba będzie naprawić ten błąd :)

: 12 cze 2011, 11:59
autor: mireks
mwas pisze:krakus02, widzę, że masz podobny gust do mojego :luzak Tylko czemu ja nie wpadłem na to wcześniej, żeby odwiedzić ten browar, zwłaszcza, że w zeszłym roku kręciłem się po tamtej okolicy... Trzeba będzie naprawić ten błąd :)
:pivo
A mój osobisty prywatny browarek wesoło fermentuje już od piątku 10-go czerwca:)
W najbliższy wtorek młode piwo trafi do butelek i czeka go 3 tygodnie leżakowania.

Tym razem jest to LAGER, bardzo jasne piwo z pianką jak na załączonym obrazku :)

PS. Jery świetna wycieczka

: 12 cze 2011, 12:04
autor: mwas
mireks, czemu mieszkasz tak dalego ode mnie... :ink :pivo

: 12 cze 2011, 15:47
autor: mireks
mwas pisze:mireks, czemu mieszkasz tak daleko ode mnie... :ink :pivo
mwas - przyjeżdżaj :)
W jeden weekend zniszczymy całą warkę :ryczy

: 12 cze 2011, 18:48
autor: Jery
Ja też jestem zwolennikiem piw niszowych. Zawiodłem się, że w browarze Książęcym nie mogłem się napić piwa niepasteryzowanego :smutny Nie mówiąc już o niefiltrowanym :zlośnik

: 12 cze 2011, 19:35
autor: mwas
Jery pisze:nie mogłem się napić piwa niepasteryzowanego Nie mówiąc już o niefiltrowanym
Dokładnie, też mnie to zastanawia, ale chyba znam odpowiedź... Jakby każdy mógł skosztować, jak smakuje piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, to myślę że każdy przestał by kupowac "normalne" piwo uznając je za... siki ! Miałem kiedyś tą przyjemność napić się piwa wyniesionego prosto z linii produkcyjnej przed procesem filtracji i pasteryzacji i powiem Wam, mimo tego że piwo nie było jakimś rarytasem (dawne Gdańskie), to niepasteryzowane i niefiltorwane było po prostu NIESAMOWITE i na głowę biło każde inne, "markowe" ze sklepu ! Szkoda, że nawet w browarze nie można tego skosztować, chociaż, myślę że trzeba by było mieć układ z jakimś pracownikiem produkcji :ink
Jery, a w browarze można obejrzeć cały proces produkcji ? Bo zastanawia mnie jedno: czy widziałeś, jak dodają chmiel :lacha Bo niestety, ale ten, jakże cenny składnik piwa, jest często pomijany przez duże kampanie piwowarskie i celem ograniczenia kosztów jest zastępowany przez... dobra, nie będę na razie tego pisał, bo niektórym mógłbym tylko popsuć smak :ink

: 12 cze 2011, 19:42
autor: Rafcio
Ja tam prawie każde piwo wypiję ale najbardziej mi smakuje "Kasztelan niepasteryzowane" :pivo

: 12 cze 2011, 20:46
autor: mireks
Odkąd zacząłem warzyć własne piwo, nie pijam kupowanego :red
Wyjątkiem są sytuacje gdy wybieram się do knajpy, albo wyjeżdżam gdzieś dalej.

Różnica pomiędzy piwem własnym i kupowanym jest zasadnicza. Czasem lecz rzadko niektóre browary niszowe są w stanie wybić się ze swoim piwem ponad resztę piw. Ale nawet wtedy nie udaje im się zbliżyć do smaku jaki udaje się w standardzie uzyskać z własnego warzenia. Ja korzystam z gotowych ekstraktów z lenistwa, ale prawdziwi piwowarze hobbyści przygotowują ekstrakt z naturalnych komponentów: suszony słód jęczmienny, chmiel granulowany, odpowiednie drożdże, pół dnia przygotowań i piwo wychodzi jeszcze lepsze :)

: 12 cze 2011, 21:42
autor: jay_21
Jery, piękna wycieczka :) na zdjęciu T9 widać w pełni zadowolonego klubowicza :brawo :zlośnik :pivo