No dobra, zgłębiłem nieco temat

I wychodzi to mniej więcej tak:
Moduł z tej aukcji powinien zadziałać

Według instrukcji wpinamy się bezpośrednio w sterowanie silnikami podnośników szyb omijając sterowanie bodycompem. Schemat elektryczny całego układu wygląda tak:
bf617ae307ea8680c8fa6a794982b2b2.png
Na niebiesko zaznaczyłem linie odpowiadające za podnoszenie szyb, odpowiednio lewej (kierowcy) i prawej (pasażera). Z opisu wynika, że dzieje się to poprzez podanie +12V na piny 12 i 19 modułu M190. Swoją drogą, ten moduł M190 to niezła zagwostka, bo nie mam zielonego pojęcia gdzie on jest fizycznie umiejscowiony w samochodzie

Jest to moduł sterowania szybami, ale na schematach auta nigdzie go nie ma

Mam pewne podejrzenia, że jest on zintegrowany w module z bodycompem, ale łowy sobie obciąć za to nie dam

W każdym razie, bazując na opisach, wystarczy wpiąć się w przewód ZIELONO-POMARAŃCZOWY (podnoszenie szyby lewej-kierowcy) i FIOLETOWO-ŻÓŁTY (podnoszenie szyby prawej-kierowcy) i powinno zadziałać

Tylko że... wpięcie się jest może źle określone

Wg instrukcji montażu, przewody trzeba PRZECIĄĆ i połączyć je z instalacją modułu

Połączenia lutowane, więc troszkę większa ingerencja.
To co wyżej to niestey nie koniec. Trzeba tym jeszcze jakoś sterować, czyli podać na moduł sygnał z centrlnego zamka lub z alarmu, a to wg stanu mojej wiedzy w chwili obecnej, nie jest takie proste

Układ jest dość szczelnie zamknięty i owszem - można się podpiąć pod np siłowniki od drzwi, tylko wtedy moduł będzie nam chciał domykać szyby za każdym razem, jak np. przekroczymy prędkość 20 km/h

Będę jeszcze szukał rozwiązania odnośnie sterowania, ale na chwilę obecną to jest kwestia przemyślenia, jak chcemy żeby nam się to zachowywało w aucie

Dla mnie osobiście taki moduł jest kompletnie zbędny

Do posta dołączam jeszcze pełne zrzuty z eLearn'a z opisami i schematami w PDFkach, niestety - wszystko jest po angielsku

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.