Macie w planach zagazować auto ?
-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: kijanka :)
- Rocznik: 2018
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Re: Macie w planach zagazować auto ?
Tak czy tak zwróci Ci się ale w Twoich wyliczeniach nie uwzględniłeś benzyny którą będziesz musiał zużywać choćby przy odpalaniu, poza tym jak nie pogonisz od czasu do czasu na benzynie jakieś trasy (chyba że robisz krótkie odcinki po mieście gdzie często na PB jeździ się) to sobie wcześniej czy później doliczysz koszt czyszczenia ewentualnie wymiany wtrysków benzynowych ;) .
-
- klubowicz
- Przebieg: 67500
- Silnik: 1.4 16V T-jet LPG
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
hmm, nie będę nikogo przekonywał do LPG, ale miałem wiele samochodów i prawie wszystkie miały instalacje LPG, kompletnie nic przy nich nie robiłem, gaz nie miał żadnego w pływu na pracę silnika. Większość moich znajomych też jeździ na LPG i niektórzy robią przebiegi ok 40tyś rocznie i kompletnie nic im się nie dzieje. Wszystko idzie do przodu i instalacje LPG nowego typu niczym się nie różni od zasilania PB. Nie wiem ile w tym prawdy ale gazownik powiedział, że po 1000km ustawi mi ją tak, że nie będzie wiele różnić się spalanie LPG do PB, a osiągi będą takie same, nie będzie się dało odczuć różnicy. Wiadomo ,że zimą zanim się przełączy to troszkę PB spalę, ale tak jak napisałem jak chce gdzieś dalej jechać to nie biorę pod uwagę kosztów paliwa
. Jak narazie pierwsze tankowanie, zapaliła się rezerwa przejechałem 335km za 68zł
. Prowadzę dokładną statystykę odnośnie wszystkich wydatków i jak się zwróci LPG to dam znać. 

- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
w większości się z tobą zgadzam. ale jakby mi gazownik powiedział że ustawi tak instalacje, że będzie palił tyle samo co Pb to bym uciekał w podskokach 

-
- klubowicz
- Przebieg: 67500
- Silnik: 1.4 16V T-jet LPG
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Może nie tyle samo ale bardzo podobnie, tak przynajmniej zrobił kumplowi i spalanie różni się 0,5-1 litr w porównaniu do wskazań z komputera.Niby ten sterownik Q-box jest bardzo dobry i ma większe możliwości ustawień?. Jak ustawi to dam znać. Na razie różnica to ok. 1.5 litra.
- gregmotoe398
- klubowicz
- Przebieg: 201000
- Silnik: 1.4 16V Turbo + Gaz
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
U mnie tankowanie to różnica w spalaniu od około 0,8 do 1,8 litra porównując do wskazań komputera. Wszystkie zapiski prowadzę na motostat.pl
Zauważyłem zależność, że im wyższe obroty tym większa różnica - ale to normalne, LPG zawsze spali więcej. U mnie ciągle oscyluje to w okolicach 18-22% większego spalania LPG. Ogólnie rzecz ujmując z gazu jestem bardzo zadowolony.
I jak mi ktoś mówi, że gaz to tylko do zapalniczek to śmieję się prosto w oczy. Przynajmniej nie myślę ile mnie będzie kosztować podróż np. nad Bałtyk, tylko wsiadam, tankuję i jadę.
Zauważyłem zależność, że im wyższe obroty tym większa różnica - ale to normalne, LPG zawsze spali więcej. U mnie ciągle oscyluje to w okolicach 18-22% większego spalania LPG. Ogólnie rzecz ujmując z gazu jestem bardzo zadowolony.
I jak mi ktoś mówi, że gaz to tylko do zapalniczek to śmieję się prosto w oczy. Przynajmniej nie myślę ile mnie będzie kosztować podróż np. nad Bałtyk, tylko wsiadam, tankuję i jadę.
-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: kijanka :)
- Rocznik: 2018
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Ale jaki mit ? Napisałem jeżeli ktoś jeździ krótkie odcinki po mieście gdzie często wtryski pracują na benzynie to nie ma problemu (ale wtedy spalanie PB jest odczuwalne w wyliczeniach kosztów) . Jak ktoś robi duże dystanse to ja bym raz na jakiś czas pogonił na benzynie, choćby dla tego żeby nie mieć starej benzyny w zbiorniku. U mnie w instrukcji jest wprost napisane że zalecają mieć no-stop co najmniej 1/4 zbiornika benzyny.emmer pisze:myślę że to kolejny mit na temat lpg
Owszem można benzyny nie tykać - jeździć nawet na rezerwie benzynowej kilka miesięcy bez tankownia- trochę wody zaciągniesz i paprochów z dna zbiornika i wtedy zobaczymy jak Ci wtryski popracują a przy dobrych wiatrach w zależności jak pompa paliwa jest umiejscowiona można załatwić jeszcze ją

Chodziło mi generalnie że kolega w tych wyliczeniach 100 zł za badanie uwzględnił a nie uwzględnił benzyny potrzebnej do rozruchu - ja średnio raz na 2 miesiące tankuje połowę baku PB czyli właśnie 100-150 zł .
Tutaj macie zaawansowany kalkulator http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html" onclick="window.open(this.href);return false; który uwzględnia jaki rodzaj instalacji, koszty odpalania i serwisowania

U mnie wyszło w zależności od przebiegu zwrócenie kosztu montażu 15-18 miesięcy ze wszystkimi kosztami pozostałymi oprócz serwisowania bo sam sobie robię

Ja CI mogę nawet ustawić żeby mniej palił na LPG niż PB - i żwawiej będzie się zbierał, poza tym będziesz miał taki ładny błękitny płomień w komorze silnika tylko później szykuj się się na wymianę/regenerację głowicymarcin83c pisze:Może nie tyle samo ale bardzo podobnie, tak przynajmniej zrobił kumplowi i spalanie różni się 0,5-1 litr w porównaniu do wskazań z komputera.Niby ten sterownik Q-box jest bardzo dobry i ma większe możliwości ustawień?. Jak ustawi to dam znać. Na razie różnica to ok. 1.5 litra.

Bezpiecznie należy przyjąć 15 % większe spalanie przy sekwencjach jakie mamy - jak ktoś ma mniej to może mieć później problem.
ps. A do LPG nie musisz mnie przekonywać bo wszystkie moje dotychczasowe auta miałem na LPG (oprócz malucha) .
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Tak właśnie robię. Rotacja Pb w baku musi byćCrazyKetchup pisze: Jak ktoś robi duże dystanse to ja bym raz na jakiś czas pogonił na benzynie, choćby dla tego żeby nie mieć starej benzyny w zbiorniku.

- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
Co powiecie na coś takiego:
Stag 300 Premium
Hana 2000 zielone
AC R01
filtr FL03 lub PerfectBlue
Stag 300 Premium
Hana 2000 zielone
AC R01
filtr FL03 lub PerfectBlue
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy

A na poważnie to, wybrał bym sprawdzone podzespoły, i założył zestaw identyczny jak ma emmer

-- 22 lip 2014, o 12:54 --
Michał był szybszy
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
Wydałem w zeszłym miesiącu 900zł na paliwo i coś mnie tknęło ;)
Po za tym Lina nie zasługuje na dobre traktowanie, więc do gazu z nią.
Po za tym Lina nie zasługuje na dobre traktowanie, więc do gazu z nią.
- Rafcio
- Moderator
- Przebieg: 130000
- Silnik: 1.4 Turbo 120KM
- Rocznik: 2013
- Podziękował: 332 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
Kuzyn w końcu idziesz w dobrą stronę 

OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna