No cóż... przyjdzie mi odszczekać wszystko co napisałem wcześniej... zmiany planów i priorytetów finansowych, a co za tym idzie poszukiwanie oszczędności skłoniły mnie do założenia instalacji gazowej w moim bolidzie...
Ponieważ, równocześnie montowałem instalkę w aucie Syna, uznałem że będzie to okazja do negocjacji cenowej i nie zawiodłem się.
Wybór padł na produkt krajowy (KME - Diego G3 i IG3 Horizon oraz Gold'a), pełna sekwencja, butla 42 litry mocowana w miejscu koła zapasowego. Dokładnie taką samą założyłem do auta Syna. Koszt całkowity (auto "po" gwarancji) 2200 PLN za sztukę instalacji.
Co do osiągów... spadły, ale nie jest to drastyczne, choć wyczuwalne. Komputer auta pokazuje spalanie gazu. Jego wielkość to około 9,5 l/100 km. Instalacja przełącza się po osiągnięciu temperatury płynu chłodniczego wynoszącej 25 st.C. Aktualnie, po około 500 m jazdy...
Co by nie było... KME wybrałem świadomie, czytałem o niej na forach. Zdecydowały: generalnie pozytywne opinie i relacja jakość / cena / oszczędność...
Nadal nie jestem zwolennikiem LPG, ale jak się nie ma co się lubi, to...