A tu już nieco więcej konkretnych informacji.
**********************LINK************************
Po tym jak miałem watpliwości czy mnie zalali w ASO Selenię K czy K20 (nie to żebym lubił Selenię ale firma leasingowa decyduje o oleju) poleciałem z ozorem do FAP. O dziwo za dwa dni zadzwonił pan z FAP-u i w trakcie rozmowy odradzał mieszanie różnych olejów nawet o takich samych parametrach, bo może dojść do rozszczelnienia silnika (różne uszlachetniacze wu różnych producentów i nie wiadomo jak to się wobec siebie zachowa), natomiast jak się zaleje co innego niż zalecają to nie ma problemu. Byle nie mieszać.mwas pisze:Następnie poradziłem się mojego, powiedzmy to osobistego mechanika, który to stanowczo odradził wlanie oleju 0W40 gdyż istniała by możliwość rozsczelnienia silnika
Raczej nie zniżamy bo on robił to bezpodstawnie a my w pełni podstawnie. Obrażał nas, nie podawał żadnego argumentu konkretnego gdy proszony był o konkrety (jak np w jaki sposób mam z całą rodziną zmieścić się w 3 osobowym Transicie zamiast Linki), więc w podsumowaniu został nazwany zgodnie z tym co reprezentował. Zasłużenie, zgodnie ze znaczeniem słowa. Każdy ma prawo do obrony a nie zauważyłem żeby rafcio lub ja przesadzili. Milcząc tylko akceptowalibyśmy to co mówił. Usłyszał wyważoną odpowiedź i na tym był koniec.jay_21 pisze:duskap, rafcio082, pokazalibyście, że jesteście mądrzejsi od kolegi prymka i nie wyzywali go publicznie na forum i to jeszcze w dziale tech. Takimi komentarzami zniżacie się tylko do jego poziomu
Hmm... Spece od olejów mówią, że można dowolnie oleje mieszać. To jak to już jest? Fakt faktem różna chemia może różnie między sobą reagować ale nigdzie nie znalazłem wzmianki o tym aby nie mieszać olejów.kylo pisze:Po tym jak miałem watpliwości czy mnie zalali w ASO Selenię K czy K20 (nie to żebym lubił Selenię ale firma leasingowa decyduje o oleju) poleciałem z ozorem do FAP. O dziwo za dwa dni zadzwonił pan z FAP-u i w trakcie rozmowy odradzał mieszanie różnych olejów nawet o takich samych parametrach, bo może dojść do rozszczelnienia silnika (różne uszlachetniacze wu różnych producentów i nie wiadomo jak to się wobec siebie zachowa), natomiast jak się zaleje co innego niż zalecają to nie ma problemu. Byle nie mieszać.mwas pisze:Następnie poradziłem się mojego, powiedzmy to osobistego mechanika, który to stanowczo odradził wlanie oleju 0W40 gdyż istniała by możliwość rozsczelnienia silnika
Ja uważam, że z takimi sprawami to do piaskownicy. Uważam, że lepiej jednak było przemilczeć niż dać się przez niego sprowokować i lecieć z wyzwiskami. Admini załatwili sprawę więc można to puścić w niepamięć. To tak ode mnieduskap pisze:Każdy ma prawo do obrony a nie zauważyłem żeby rafcio lub ja przesadzili. Milcząc tylko akceptowalibyśmy to co mówił. Usłyszał wyważoną odpowiedź i na tym był koniec. Milcząc tylko akceptowalibyśmy to co mówił
Ja właśnie przemilczałem sprawę, chociaż nie byłem zachwycony jak przeczytałem jak prymek nazwał wszystkich użytkowników LKP emerytami i przygłupami.Wysłany: Dzisiaj 13:15
duskap napisał/a:
Każdy ma prawo do obrony a nie zauważyłem żeby rafcio lub ja przesadzili. Milcząc tylko akceptowalibyśmy to co mówił. Usłyszał wyważoną odpowiedź i na tym był koniec. Milcząc tylko akceptowalibyśmy to co mówił
Ja uważam, że z takimi sprawami to do piaskownicy. Uważam, że lepiej jednak było przemilczeć niż dać się przez niego sprowokować i lecieć z wyzwiskami. Admini załatwili sprawę więc można to puścić w niepamięć. To tak ode mnieEOT.
Ale ja mówiłem o całkowitej wymianie oleju na 0W40 a nie o dolewaniu do tego, który aktualnie użytkuję (a raczej użytkowałem). Mój "master mechanik" stwierdził, żebym nie ryzykował bo może się tak stać, więc ja mu tam wierzę, ale jak to jest z olejami o tych samych parametrach ale różnych producentów... nie mam pojęcia, ale trochę dziwne się to wydaje, żeby mogło wtedy dojść do rozszczelnienia silnika. Chociaż ja osobiście nie dolewał bym oleju innego producenta niż ten, który mam aktualnie wlany.kylo pisze:Po tym jak miałem watpliwości czy mnie zalali w ASO Selenię K czy K20 (nie to żebym lubił Selenię ale firma leasingowa decyduje o oleju) poleciałem z ozorem do FAP. O dziwo za dwa dni zadzwonił pan z FAP-u i w trakcie rozmowy odradzał mieszanie różnych olejów nawet o takich samych parametrach, bo może dojść do rozszczelnienia silnika (różne uszlachetniacze wu różnych producentów i nie wiadomo jak to się wobec siebie zachowa), natomiast jak się zaleje co innego niż zalecają to nie ma problemu. Byle nie mieszać.