Zima Zima
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Co ma nie odpalić... przecież to dobre samochody somrafcio082 pisze:Tą noc u mnie było -14C Lina odpaliła bez problemu

A tak przy okazji, to jak odpalam swój bolid z ranka po zimnej nocy, to w chwili gdy już załapuje słyszę takie delikatne "brzdęk". Odgłos taki jakby coś uderzyło w rurę wydechową.
Ktoś z Was zaobserwował coś takiego u siebie?
Nie wiem czy się martwić tym, czy może w niskich temperaturach tak po prostu jest??
Jest możliwe żeby wydech gdzieś przymarzał, i przy kopie od rozrusznika to puszczało i robiło "brzdęk"??
Dodam że jak było cieplej to nic takiego nie zaobserwowałem.
I ten "brzdęk" tylko rano. Potem już wzorowo, bez żadnych dodatkowych atrakcji fonicznych.
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Tomek, bez nerwów, moja besta też wydaje "dziwne" dźwięki podczas odpalania po skostniałej nocy i u mnie dźwięk generalnie jest podobny, ale ja go nie skojarzyłem z rurą wydechową. Jak dla mnie dochodzi on gdzieś z komory silnika, ale tak jak pisałeś - tylko po baaaardzo zimnej nocy i występuje tylko podczas odpalania. Więcej podczas dnia się nie pojawia. Stwierdziłęm więc, że to normalka, w końcu ja też nie jestem zadowolony, jak muszę się nagle w taki ziąb obudzić 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Ładnie napisanemwas pisze:w końcu ja też nie jestem zadowolony, jak muszę się nagle w taki ziąb obudzić

Z tym "brzdęk" to może trochę przesadziłem, w sumie to bardziej takie niezbyt głośne "pac"

Sam nie wiem jak toto opisać...
W każdym razie nie było tego wcześniej, teraz jest, a zobaczę czy będzie w przyszłym tygodniu, bo podobno delikatną odwilż zapowiadają.
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy