alvaro pisze:Ja jeszcze nie miałem okazji być w Egipcie. Jakie ośrodki byście polecili z czystym sumieniem?
Wszyscy polecają Sharm El Sheikh lub Hurghadę. Mówisz ze Marsa Alam najlepsza na rafę?
Z moich obserwacji mogę polecić hotel Alibaba Palace, troszkę starszy ale za to ma bardzo dużo bujnej zieleni, piękne ogrody, bardzo duży basen, hotel składa się z kompleksu 3 hoteli połączonych ze sobą z których można korzystać do woli, na terenie hotelu piaszczysta plaża o szerokości 700 metrów (lini brzegowej) nawet z małą rafą. Jeżeli ktoś lubi nocne rozrywki to polecam hotel SeaGull w centrum Hurghady w dzielnicy Sakkala. Gwarantuje niezapomniane nocne spacery po ulicach Sakkali, nie tylko tych głównych, spróbowania różnych przysmaków regionalnych, świeżutkich owoców lub soków z nich, shishy w kafejkach i obowiązkowego targowania się z egipskimi sprzedawcami i tu miłe zaskoczenie że język polski nie jest im wcale obcy nieźle nim władają. SeaGull Resort to najlepszy i największy hotel jeżeli chodzi o centrum Hurghady. Jeżeli chodzi o nurkowanie na rafach to w zależności z jakim Centrum Nurkowania się wybierzesz nie koniecznie musi być to wycieczka od rezydenta, jest tam dużo Polskich szkółek nurkowania i każda ma swoje rejony gdzie wypływają na rafy, nieraz są to już prawie wymarłe a innym razem piękne rafy prawie nie zniszczone, można również wybrać się na wycieczkę statkiem na wyspy Giftun i snurkowąć tam nad rafami, ale lepiej nurkować z akwalungiem ładniejsze widoki i niezapomniane przeżycia. Jeżeli chcesz wspaniałych raf to co słyszałem że są takie w rezerwacie Ras Mohamed National Park w Sharm el Sheikh. A jeżeli myślisz o zwiedzaniu to dopiero tu otwiera się temat Egiptu, jak to mówią być w Rzymie i nie widzieć... to to samo dotyczy się piramid w Gizie (Kair) ale prawdziwe rodzynki zabytków z ponad 4000lat zaczynają się w Luxorze: Zespół świątyń w Karnaku, Świątynia Hatszepsut, Dolina Króli, i wiele innych. Luxor zaliczyłem 2 razy i na pewno tam się jeszcze wybiorę, a co do Kairu to chętnie zwiedziłbym go jeszcze raz, ale prywatnie nie z wycieczki zorganizowanej przez rezydenta (zwiedzanie w galopie) tylko może teraz nie czas na samotne podróże po Egipcie.
Dla posiadających konto na NK parę fotek z egiptu
http://nk.pl/#profile/4981572/gallery#!q?album=2