Strona 2 z 2

: 13 cze 2011, 7:46
autor: Jery
mireks pisze:Różnica pomiędzy piwem własnym i kupowanym jest zasadnicza. Czasem lecz rzadko niektóre browary niszowe są w stanie wybić się ze swoim piwem ponad resztę piw. Ale nawet wtedy nie udaje im się zbliżyć do smaku jaki udaje się w standardzie uzyskać z własnego warzenia.
Masz rację. Nie ma to jak piwo z niszowego browaru lub ... Mireksa :) Do teraz mam jego posmak na podniebieniu :zlośnik

[ Dodano: |13 Cze 2011|, o 07:57 ]
mwas pisze:
Jery pisze:nie mogłem się napić piwa niepasteryzowanego Nie mówiąc już o niefiltrowanym
Dokładnie, też mnie to zastanawia. Szkoda, że nawet w browarze nie można tego skosztować, chociaż, myślę że trzeba by było mieć układ z jakimś pracownikiem produkcji :ink
Więc jeśli chodzi o możliwość skosztowania piwa niepasteryzowanego to ponoć mają ją wyłącznie degustatorzy na produkcji. Zwykli pracownicy browarów nie mają takiej możliwości :(
mwas pisze:Jery, a w browarze można obejrzeć cały proces produkcji ? Bo zastanawia mnie jedno: czy widziałeś, jak dodają chmiel :lacha Bo niestety, ale ten, jakże cenny składnik piwa, jest często pomijany przez duże kampanie piwowarskie i celem ograniczenia kosztów jest zastępowany przez... dobra, nie będę na razie tego pisał, bo niektórym mógłbym tylko popsuć smak :ink
Piwo jest filtrowane przez filtry z ziemią okrzemkową a chmiel dodawany jest w formie granulek. Jako ciekawostkę powiem, że dostarczany jest z województwa Lubuskiego

Jeśli chodzi o zwiedzanie to poczułem się rozczarowany. Zwiedzaliśmy wyłącznie warzelnię oraz pomieszczenie rozlewu piwa. W browarach tyskich cały proces jest zautomatyzowany więc poszczególne etapy powstawania piwa nadzorowane są przez komputer. System przesyłu monitorowany stąd nie ma możliwości pobrania piwa z etapu produkcji. Taka fabryka do zadowolenia ludu ...

: 13 cze 2011, 8:20
autor: mwas
Jery pisze:Taka fabryka do zadowolenia ludu ...
Czyli standard - typowa masówka :przykry Myślę, że żeby dokładnie zobaczyć jak prawdziwy browar powinien wyglądać i cały proces produkcji prawdziwego piwa, to trzeba by się było wybrać do jakiegoś małego, lokalnego browaru, gdzie automatyzacja nie jest tak rozpowszechniona.

: 13 cze 2011, 9:59
autor: emmer
mireks pisze:Odkąd zacząłem warzyć własne piwo, nie pijam kupowanego :red
Wyjątkiem są sytuacje gdy wybieram się do knajpy, albo wyjeżdżam gdzieś dalej.

Różnica pomiędzy piwem własnym i kupowanym jest zasadnicza. Czasem lecz rzadko niektóre browary niszowe są w stanie wybić się ze swoim piwem ponad resztę piw. Ale nawet wtedy nie udaje im się zbliżyć do smaku jaki udaje się w standardzie uzyskać z własnego warzenia. Ja korzystam z gotowych ekstraktów z lenistwa, ale prawdziwi piwowarze hobbyści przygotowują ekstrakt z naturalnych komponentów: suszony słód jęczmienny, chmiel granulowany, odpowiednie drożdże, pół dnia przygotowań i piwo wychodzi jeszcze lepsze :)
musisz mi zdradzić jak wygląda ten cały proces i gdzie robisz zakupy. od rana siedze w necie i czytam na temat domowego piwka. skoro winko juz robię swoje to czas na piwo. jak możesz to opisz co i jak tu albo na pw - no chyba że to opatentowana tajemnica :pivo :brawo

: 13 cze 2011, 22:13
autor: mireks
emmer pisze: musisz mi zdradzić jak wygląda ten cały proces i gdzie robisz zakupy. od rana siedze w necie i czytam na temat domowego piwka. skoro winko juz robię swoje to czas na piwo. jak możesz to opisz co i jak tu albo na pw - no chyba że to opatentowana tajemnica :pivo :brawo
Wysłałem Ci na PW opis co i jak. Owocnej lektury :)

: 14 cze 2011, 0:55
autor: krakus02
tutaj w dziale ogłoszenia można kupić prawie wszystko potrzebne do produkcji...
klik - browar forum

Wycieczka po browarze Lwówek
Lwowek

[youtube][/youtube]