Wideo rejestrator
- Tara78
- klubowicz
- Przebieg: 230000
- Silnik: TDI
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
- Kontakt:
Re: Wideo rejestrator
Stefan, czy Ty masz fabryczny podłokietnik? i czy tam było takie miejsce na to dodatkowe gniazdo? czy sam jakoś to zmajstrowałeś?
Wygląda super!!
Wygląda super!!
"Kiedyś dla ludzi byłam zawsze miła, teraz traktuję ich z wzajemnością"
- Tara78
- klubowicz
- Kontakt:
Fajny ten podłokietnik 

- darkkam
- klubowicz
- Przebieg: 125000
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowań: 94 razy
Sorrki nie doczytałemTara78 pisze:Pisał o tym Helletic wyżej

A już myślałem ze jest coś co będzie spełniało swoje zadanie a tu kolizja...

A tu test tego rejestratora (nie mój

[youtube][/youtube]
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Tak. To jest fabryczny podłokietnik. Przełącznik w nim zamontowany, to elektryczna regulacja odcinka lędźwiowego kręgosłupa w fotelu kierowcy. W tej obudowie było trochę miejsca, aby zamontować dodatkowe gniazdo zapalniczki. (Jest mały problem, z którym trzeba sobie poradzić, ale się da)Tara78 pisze:Stefan, czy Ty masz fabryczny podłokietnik? i czy tam było takie miejsce na to dodatkowe gniazdo? czy sam jakoś to zmajstrowałeś? Wygląda super!!

Teraz ustosunkuję się do opinii zaprezentowanej przez helletica. Otóż podstawowy błąd oceniajęcych polega na generalizowaniu opinii. Gdyby mówili, że w Toyocie ..... Clio ....... to byłoby

Teraz moja opinia o MT4046. (subiektywna)
Jak już napisałem wcześniej, kupiłem sugerując się tylko i wyłącznie wyglądem zewnętrznym. I jeśli chodzi o wykonanie to się nie zawiodłem. Jest (jak na rozmiar 30 x 8 cm) bardzo lekkie i estetycznie zrobione. Ma przyciemniane (dymione na brąz) czyste lusterko, które nie odkształca, nie zmienia odległości (nie oddala ani nie przybliża). Oprócz tylnej kanapy nic więcej (mimo rozmiaru) z tyłu nie zobaczymy. Szyba tylna jest jaka jest i tyle przez nią widać, co w lusterku fabrycznym. Czyli jeśli chodzi o lusterko to nie zyskujemy zbyt wiele, ale również nic nie tracimy.
Nie ma żadnego problemu z opuszczaniem daszków przysłonowych. Prawy przechodzi z 1 cm zapasem, lewy w ogóle nie dochodzi do lusterka (chyba, że ktoś chce przewinąć daszek do szyby to również przechodzi).
Strona techniczno - wizualna urządzenia.
Montaż bardzo prosty. Na dwie drabiniaste gumki. Nasze lusterka (fabryczne) są trochę szersze od miejsca na mocowanie MT4046, dlatego też w obawie o ewentualne urwanie lusterka od szyby, do montażu je wypiąłem.
I tu pierwsze niemiłe zaskoczenie, chociaż spodziewane. Drabiniaste gumki po trzech godzinach się urwały i lusterko zawisło na kablu. Dlaczego spodziewane; sprzedawca Media-tech, na swojej stronie internetowej informuje o fakcie wyposażenia w niewłaściwe zaczepy, i po zalogowaniu się na ich stronie prześlą nowe - dobre. Zrobiłem to przed montażem i myślałem, że jak przyjdą to będę miał na zapas, a okazało się, że będące na wyposażeniu wytrzymały trzy godziny

Ruchoma kamera umożliwia ustawienie na środku naszego auta, a co za tym idzie pasa ruchy, po którym się poruszamy. Widzimy cały pas ruchy pojazdów jadących z przeciwka i prawe pobocze. Kiedyś (jak się nauczę, lub ktoś mnie nauczy) zamieszczę filmiki.
Jakości nagrywanych filmów nie umiem ocenić, gdyż nie mam porównania. Na moje oko są dobre. W dzień widać wszystko wyraźnie. Nic się nie trzęsie, chyba ma jakiś stabilizator obrazu, gdyż mam wrażenie, że droga jest bardziej nierówna, czego film nie pokazuje. Mimo, że kamera nie ma podświetlenia, to w nocy w mieście dobrze spełnia swą rolę, chociaż tablic rejestracyjnych w czasie jazdy się nie odczyta z uwagi na ich odblask. Jak auto poprzedzające skręca to w pewnym momencie jest do odczytania. Mówię oczywiście o odczycie na kompie lub laptopie. Na wyświetlaczu w lusterku nie ma mowy (2,7")
Widok na wyświetlaczu w nocy - dobry, w dzień widać niewiele. Za słabo wyświetla, do tego odbija się w lusterku wnętrze auta co dodatkowo rozprasza i powoduje słaby odczyt. Na lapku - bardzo dobrze. Ma bardzo czuły mikrofon, który zbiera wszystkie dźwięki. Rozmowy w aucie, muzyka słuchana "normalnie", kierunkowskazy. Mam gdzieś jakiegoś świerszcza (ale nie zawsze), którego nie słyszę, a który jest bardzo upierdliwy na nagraniach. I ostatnia uwaga dotycząca wyjmowania karty micro. Jest trudna. Mający grubsze palce sobie nie poradzą (nawet po przekręceniu lusterka)

Reasumując. Na kolana nie powala, zalet ma kilka, ale i kilka wad. Jeżeli ktoś chce bawić się w to co ja zrobiłem (dodatkowy prąd, gniazdo, chowanie przewodu zasilającego) to potrzeba trochę umiejętności manualnych, dożo czasu i samozaparcia. Jeżeli tego nie ma to nie polecam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
* * * *

* * * *
- leszek1234
- klubowicz
- Przebieg: 150000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Podziękował: 339 razy
- Otrzymał podziękowań: 185 razy

- Tara78
- klubowicz
- Kontakt:
Dobra robota, moim zdaniem ciężko będzie znaleźć sprzęt idealny więc jeśli spełnia swoją rolę to ok. Inne upierdliwości to czasami błahostki 
Jak zwykle Stefan wszystko perfekcyjnie wykonane
, kabelki ukryte, nic nie wisi, nic nie wystaje. BRAWO!!!

Jak zwykle Stefan wszystko perfekcyjnie wykonane

- smak56
- klubowicz
Na wszystkie pytania odpowiadam - Tak. Jestem jeszcze w fazie testów (1 dzień). I tak; ustawione mam na automatyczne nagrywanie w pętli na 3 min. Na karcie 16 GB pozwala to na ciągły zapis około 90 min. Przy włączeniu czujnia ruchu - po jednorazowym wzbudzeniu nagrywa 1 min. Jeżeli w trakcie nagrywania będzie ruch przed kamerą - nagrywa ciągle (bez cięcia). Po to między innymi pociągnąłem stały prąd. W przeciwnym przypadku, po około minucie wideorejestrator wyłączy się (podtrzymanie funkcji życiowych). Widok ekranu w lusterku można ustawić na czas jaki nam pasuje (nie pamiętam 1, 2, 5 min) lub nie wyłączać w ogóle.leszek1234 pisze: a czy jest ustawienie pozwalające automatyczne rozpoczynanie nagrywanie po przekręceniu kluczyka i czujnik ruchu podczas postoju (czyli nagrywa jak ktoś się kreci koło auta)
smak56
* * * *

* * * *
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Jak zwykle profeska i perfekcyjny montaż w wykonaniu Stefana
Biorąc pod uwagę wygląd i funkcje to urządzonko wychodzi bardzo sensownie 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: kijanka :)
- Rocznik: 2018
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Jak dla mnie najważniejszy atut to nie rzuca się w oczy, nie trzeba tego targać ze sobą /demontować ect.mwas pisze:Jak zwykle profeska i perfekcyjny montaż w wykonaniu StefanaBiorąc pod uwagę wygląd i funkcje to urządzonko wychodzi bardzo sensownie
- smak56
- klubowicz
Tu się z Tobą zgodzę. W trakcie montażu podszedł kolega z pytaniem "co robię". Po mojej odpowiedzi, z zewnątrz zaczął jej szukać. Po chwili znalazł i sie zdziwił. Może trochę pogoda pomogła (było pochmurno), ale generalnie nie rzuca się w oczy.CrazyKetchup pisze:Jak dla mnie najważniejszy atut to nie rzuca się w oczy, nie trzeba tego targać ze sobą /demontować ect.
smak56
* * * *

* * * *
- smak56
- klubowicz
No. Dużo czasu i trudu zajęło mi opanowanie wszystkiego co związane jest z obróbką i umieszczeniem filmiku w sieci. Jest 3.30 i już gotowe.
. Filmik złożony i pocięty z różnych nagrań po to, abyście zobaczyli różne pory doby i zachowanie się kamerki MT4046. Trochę ściszyłem głos, gdyż mikrofon jest bardzo czuły. W rzeczywistości, na laptopie filmy są dużo lepsze (wyraźniejsze). W Castoramie jechałem bez zmian - na światłach dziennych. " onclick="window.open(this.href);return false;

smak56
* * * *

* * * *
- leszek1234
- klubowicz
- Przebieg: 150000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Podziękował: 339 razy
- Otrzymał podziękowań: 185 razy
No, bardzo ładnie, powiedziałbym - normalnie. Wygląda na to, że dobry zakup
A ile pamięci w kamerze zajmuje powiedzmy 1 godzina filmu (jaka kompresja?)