stuki w układzie kierowniczym, łożyska amortyzatorów

Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Re: stuki w układzie kierowniczym, łożyska amortyzatorów

Post autor: emmer »

tojamarko - musisz wiedzieć że przyczyny nie zlikwidujesz nigdy (na tą chwilę brak rozwiązania). prędzej czy później usterka powróci. ale na twoim miejscu i tak bym wymienił, bo niewiadomo w jakim to stanie wszystko jest. robota nie jest trudna a i części niezbyt drogie
tojamarko
klubowicz
klubowicz
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: tojamarko »

Ja mam już mus aby wymienić od paru dni tak przeskakuje sprężyna że strach kręcić kierownicą.
Wymiana na 100%
LINKA 1.4 8V 77 KM 2008 r. :jazda :banan
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Zrób od razu osłonę http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic.php?f=77&t=2985" onclick="window.open(this.href);return false;
tojamarko
klubowicz
klubowicz
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: tojamarko »

Osłonka będzie też na 100%
LINKA 1.4 8V 77 KM 2008 r. :jazda :banan
Awatar użytkownika
daniczer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 203000
Silnik: 1.4 8V
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: daniczer »

Czy to możliwe że po wymianie poduszki z łożyskiem mechanik żle dokręcił i stuka na nierównośćiach . Po odbiorze auta słysze stuki z lewej strony z przodu po wjechaniu w dziurę lub podczas jazdy po nierównośćiach , wczesniej tego nie słyszałem. A może to tylko przypadek że po wymianie zaczeło coś stukac np. ( łącznik stabilizatora ) bo poprostu coś juz wymaga naprawy.

Co o tym sądzicie ?
Awatar użytkownika
Rincewind
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 42000
Silnik: 1.6 Diesel
Rocznik: 2016
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: Rincewind »

Mógł czegoś nie dokręcić. Mi np. nie dokręcili jednej śruby od osłony silnika i jeszcze wykręciła się jedna śrubka mocująca nadkole. Na przeglądzie okresowym zgłosiłem że coś stuka, ale serwis "nie zauważył żeby coś stukało". Nadkole potem sam zauważyłem i dokręciłem, ale z osłoną musiałem pojechać do mechanika. Oczywiście innego. Wjechałem na kanał, wykryli stukacza i dokręcili, przy okazji sprawdzili czy jeszcze nie ma jakichś innych luzów (maglownica, stabilizatory itp.) i wreszcie spokój. Cała robota kosztowała mnie trochę czasu na dojazd i "dziękuję".
will
Moderator
Moderator
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: will »

Sprawdź czy koła dokręcili
LINEA 1.4 8V DYNAMIC
Astra K 1.4
Awatar użytkownika
daniczer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 203000
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: daniczer »

will pisze:Sprawdź czy koła dokręcili
:lacha koła dokręcili :lacha
raszek
Nowy
Nowy
Przebieg: 0
Rocznik: 2009
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: raszek »

Właśnie minęły dwa lata od ostatniej wymiany łożyska z lewej strony i teraz też muszę wymienić. Trwałość tego elementu niestety mierna jest. A co mnie teraz dziwi - pan "mechanik" wymienił przy okazji prawą stronę, która była w porządku, a teraz słyszę stuki przeskakiwania sprężyny z prawej strony? Czy można to "za mocno" tudzież źle skręcić, żeby tak się działo? Poprzednio jak sam sobie wymieniłem, to po wymianie cisza, zero stuków i przeskakiwania sprężyny... :(
Awatar użytkownika
buhert
klubowicz
klubowicz
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: buhert »

raszek pisze:Właśnie minęły dwa lata od ostatniej wymiany łożyska z lewej strony i teraz też muszę wymienić. Trwałość tego elementu niestety mierna jest. A co mnie teraz dziwi - pan "mechanik" wymienił przy okazji prawą stronę, która była w porządku, a teraz słyszę stuki przeskakiwania sprężyny z prawej strony? Czy można to "za mocno" tudzież źle skręcić, żeby tak się działo? Poprzednio jak sam sobie wymieniłem, to po wymianie cisza, zero stuków i przeskakiwania sprężyny... :(
Taka konstrukcja :smak zapraszam do zakupu, żebyś gdzieś nie przepłacał za te łożyska :smak
http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic.php?f=17&t=3875" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
helletic
Moderator
Moderator
Podziękował: 453 razy
Otrzymał podziękowań: 329 razy

Post autor: helletic »

Dokładnie, taka konstrukcja. Czasami musi się to wszystko po prostu ułożyć. Wymieniałem łożyska w grudniu '14 i miałem to samo. Aż raz jak nie pierd...i cisza. Sprężyna wskoczyła, gdzie miała wskoczyć.
Awatar użytkownika
SZAMAN
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 102000
Silnik: 1,4 T-Jet 16v
Rocznik: 2010
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: SZAMAN »

i mnie chyba czeka wymiana bo jak krecę kierownica podczas skretu to mocno chrobocze i zapewne to mc persony.Pytałem w sklepie maja po 110 zł kpl.czy to drogo czy gdzieś mozna taniej kupić.Jak długo trwa taka wymiana zapewne trzeba kółko odkrecić , od dołu amorka i dostać sie do góry
szaman
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Przejrzyj ogłoszenia buherta, on co chwilę oferuje te łożyska w dobrych cenach :ink Z wymianą jest trochę zabawy, bo trzeba się też dostać od góry a to się wiąże ze zdjęciem wycieraczek i zdrmontowaniem plastikowej osłony podszybia :oj Przeglądnij dokładnie forum, jest sporo informacji na ten temat.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
SZAMAN
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 102000
Silnik: 1,4 T-Jet 16v
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: SZAMAN »

witam .poczytałem sobie o łożyskach na mc personie i doszedłem do wniosku ,ze zapewne u mnie jest to samo.na postoju czy w czasie jazdy przy kręceniu kierownicą stuka i przeskakuje cos.chyba o to chodzi.Ale podpowiem ,ze trzeba szukać cenowo tych łożysk.udało mi sie w łodzi znaleźć za 80 zł kpl z poduszka na jedna strone i zamierzam kupić na lewy i prawy amorek.Teraz muszę jeszcze znaleźć fachmana ,zeby to wymienił.Ciesze się ,ze dopiero teraz to sie zadziało ,a mam przejechane 48 tys.Wybieram sie z takim " niedogodnieniem az do Krzykawki na sympozjum rzeźbiarskie i muszę z tym jakoś jechać. Jak wrócę wezmę się ,ża to.
szaman
Awatar użytkownika
buhert
klubowicz
klubowicz
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: buhert »

SZAMAN pisze:witam .poczytałem sobie o łożyskach na mc personie i doszedłem do wniosku ,ze zapewne u mnie jest to samo.na postoju czy w czasie jazdy przy kręceniu kierownicą stuka i przeskakuje cos.chyba o to chodzi.Ale podpowiem ,ze trzeba szukać cenowo tych łożysk.udało mi sie w łodzi znaleźć za 80 zł kpl z poduszka na jedna strone i zamierzam kupić na lewy i prawy amorek.Teraz muszę jeszcze znaleźć fachmana ,zeby to wymienił.Ciesze się ,ze dopiero teraz to sie zadziało ,a mam przejechane 48 tys.Wybieram sie z takim " niedogodnieniem az do Krzykawki na sympozjum rzeźbiarskie i muszę z tym jakoś jechać. Jak wrócę wezmę się ,ża to.
To i tak drożej niż u mnie na miejscu :smak
Po co wymieniasz amortyzatory(?) Po takim przebiegu to one powinny być w bdb stanie...tego się w komplecie nie wymienia :smak
tylko koszty zwiększasz.

Wymiana jest prosta. Każdy mechanik, który się zna to wymieni bez problemu.
ODPOWIEDZ