[1.4] Co to może być... od czasu do czasu wyje
- drmaciek
- klubowicz
- Przebieg: 30
- Silnik: 1.4 T-Jet
- Rocznik: 2008
Ale to słychać również przy wyłączonej klimie. Ostatnio byłem nad morzem, zauważyłem że biegi ciężko chodzą, szczególnie redukcja z piątki na czwórkę, ale teraz po powrocie jest chyba normalnie. W czerwcu wymieniali mi oleje, już się zastanawiałem czy nie zapomnieli nalać do skrzyni biegów. No ale to pewnie jest zupełnie bez związku z tematem mego buczenia ;)
1.4 T-Jet Dynamic
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
drmaciek, opisz bardziej to buczenie. Występuje tylko podczas jazdy, czy na postoju również ? Rozumiem, że buczy tylko przy odpalonym silniku ? Jeśli dźwięk dochodzi z tyłu auta, to może po d... dostała pompa paliwa ?
A jeśli buczy tylko podczas jazdy (kiedy samochód jest w ruchu), to może jakieś łożysko z tyłu ?

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- drmaciek
- klubowicz
- Przebieg: 30
- Silnik: 1.4 T-Jet
Na postoju również buczy, zresztą w czasie jazdy bym nie usłyszał, to właśnie przed wyłączeniem silnika na postoju zorientowałem się że coś jest nie tak. Oczywiście tylko przy włączonym silniku występuje ten dźwięk. Nie jest to zbyt natarczywy odgłos, wręcz można go przeoczyć jeśli się nie jest wyczulonym. Jest to niskie, jednostajne buczenie. Od wczoraj się zastanawiam, co znajduje się z tyłu samochodu lub w okolicy tylnych siedzeń pod podłogą co może wydawać taki dźwięk? W grę może wchodzić też centralna część auta.
1.4 T-Jet Dynamic
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
drmaciek, gdybyś miał multijeta i to buczenie byłoby z przodu, to mogłaby to być gumowa tulejka osłony silnika (tak miałem foto). Jeżeli jednak jest to z tyłu to jak pisze emmer, coś się obluzowało. Ja najpierw sprawdziłbym koło zapasowe (czy dobrze zamocowane, czy nie wypadło coś z narzędzi, gaśnica, trójkąt i drży, itp.) Miałem drżenie wysuniętych tylnych zagłówków (wk..........ce bardzo). Patent wyeliminował te odgłosy. Usiądź z tyłu i opukuj, osłuchuj, otwórz siedzenia, aż znajdziesz. 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
* * * *

* * * *
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy