Znaczne podwyżki cen LPG-przepisy unijne. Wiecie coś więcej?

Vitor_Belfort
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 147000
Silnik: 1.4 8V + fabryczne LPG Tartarini
Rocznik: 2008

Znaczne podwyżki cen LPG-przepisy unijne. Wiecie coś więcej?

Post autor: Vitor_Belfort »

Od jakiegoś czasu różne źródła straszą o drakońskiej podwyżce cen LPG (cena ma się zbliżyć do benzyny). Przyczyną mają być ekologiczne przepisy w ramach UE. Ma ktoś dokładne informacje na ten temat ?
Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Przebieg: 7000
Silnik: 2.0 HYBRID
Rocznik: 2022
Podziękował: 553 razy
Otrzymał podziękowań: 441 razy
Kontakt:

Post autor: ślimak »

Z tego co w ostatnim czasie słyszałem. Ceny gazu, a raczej jego dodatków (akcyzy itp.) mają wzrosnąć od 2013r. i do wtedy ma się jeszcze opłacać. Następny wzrost ceny tegoż paliwa ma być po 2015 roku i będzie zrównany z ceną popularnych paliw ON i Benzyny. Tyle wiem. szczegół jak znajdę to podeślę.
Toyota sie je..e !!
Vitor_Belfort
klubowicz
klubowicz

ślimak pisze:Z tego co w ostatnim czasie słyszałem. Ceny gazu, a raczej jego dodatków (akcyzy itp.) mają wzrosnąć od 2013r. i do wtedy ma się jeszcze opłacać. Następny wzrost ceny tegoż paliwa ma być po 2015 roku i będzie zrównany z ceną popularnych paliw ON i Benzyny. Tyle wiem. szczegół jak znajdę to podeślę.
Dzięki za info - trochę mnie uspokoiłeś ;-) Pytanie co nasi politycy na to... Zrównanie cen LPG i innych paliw oznacza po prostu ŚMIERĆ tej branży ... Likwidację zakładów montażowych LPG i wielu miejsc pracy. Czytałem opinie, że Polska do tego nie dopuści - ale prędzej mi coś drugiego wyrośnie i to na czole niż zaufam politykom ;-). Pytanie jaka będzie cena benzyny od 2013 roku - przy odpowiedniej relacji do LPG i tak się będzie opłacać ;-)
Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Przebieg: 7000
Silnik: 2.0 HYBRID
Rocznik: 2022
Podziękował: 553 razy
Otrzymał podziękowań: 441 razy
Kontakt:

Post autor: ślimak »

Jeżeli cena za gaz wyrówna się do ceny benzyny. To nie ma się co czarować, branża padnie. Jaki sens montować gaz inwestując w to ok. 25000 zł i płacić to samo za gaz co za benzynę
Toyota sie je..e !!
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

........do pieca.........
Awatar użytkownika
Rincewind
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 42000
Silnik: 1.6 Diesel
Rocznik: 2016
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: Rincewind »

Podobno spalanie gazu jest ekologiczniejsze niż benzyny, więc jak zwykle logika UE jest pokrętna, a nasz rząd jeszcze doda od siebie :przykry
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Rincewind pisze:jak zwykle logika UE jest pokrętna, a nasz rząd jeszcze doda od siebie :przykry
Jak nie wiadomo o co chodzi, to zawsze chodzi o kasę... a z żarówkami to niby jak jest ?? Unia nakazała żrówki energooszczędne bo są niby EKO, ale jakoś nikt nie mówi głośno o tym, że aby taka żarówka spełniała swoją funkcję, to musi się świecić cały czas, bo przy częstym gaszeniu i zapalaniu pobiera więcej energii niż zwykła bulba, a dodatko jeszcze dochodzi do tego fakt, że w tych żarókach jest rtęć i nikt nie mówi głośno o tym, ile energii będzie potrzebne, aby taką żaówę zutylizować :zły Ale oczywiście ktoś ma w tm biznes, bo żarówy do najtańszych nie należą :zły Może trochę odjechałem od tematu, ale sytuacja jest opodobna.
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Podziękował: 104 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
Kontakt:

Post autor: cichy »

W piątkowym poranku w RMF FM mówili coś takiego " Co godzinę przerabia się 20 aut w instalacje LPG Unia Europejska chcę opodatkować to paliwo i w 2013 r. ceny gazu LPG mają się zrównać z cenami benzyny. Ślimak ty piszesz "wzrost ceny tegoż paliwa ma być po 2015 roku i będzie zrównany z ceną popularnych paliw ON i Benzyny." To brzmi bardziej optymistycznie dlatego że wydłuża okres aż do 2015r. Tak czy siak za kilka lat nie opłaci się nam jeździć na gazie a moje jesienne plany w założenie instalacji LPG Linki idą w nie pamięć.
Sympatyk forum :-)
Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 99850
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Podziękował: 120 razy
Otrzymał podziękowań: 72 razy

Post autor: daro70 »

cytat : Nie musimy chyba tłumaczyć, że - przynajmniej w przypadku polskich kierowców - oznaczałoby to koniec samochodów na LPG. Ze wstępnych analiz wynika, że cena litra autogazu wzrosłaby co najmniej o złotówkę. Część ekspertów sugeruje nawet, że ceny przy dystrybutorach mogłyby sięgnąć 4 zł/litr.

Mamy się czego bać?

Czy polscy kierowcy mają się już czego obawiać? Należy podkreślić, że nowe stawki podatków dla produktów energetycznych to na razie wyłącznie propozycja Komisji Europejskiej. Wypada jednak zauważyć, że reforma opodatkowania nośników energii zdaje się być nieunikniona. Unijni urzędnicy chcą, by - w przypadku paliw służących do napędu aut - do przedstawionych stawek dochodzić stopniowo w latach 2013-2018.

Osoby, które zdecydowały się w ostatnim czasie na przeróbkę auta na gaz, mogą więc spać spokojnie - przez najbliższe 5 lat ceny LPG powinny być jeszcze sporo atrakcyjniejsze niż w przypadku benzyny.

Nie zmienia to jednak faktu, że złota era autogazu zdaje się powoli dobiegać końca. Nie mamy bowiem co liczyć na to, że tak, jak działo się to przez ostatnie 10 lat, unijni urzędnicy nie odważą się podnieść akcyzy w obawie o głosy wyborców.

http://www.fakt.pl/Alarm-Autogaz-zdroze ... 243,1.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Media pieją z zachwytu na temat gazu z łupków. Może trzeba pomyśleć o CNG..... naiwny jestem....
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Podziękował: 104 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
Kontakt:

Post autor: cichy »

Coval pisze:Może trzeba pomyśleć o CNG
Tylko gorzej tutaj wygląda ze stacjami gdzie można się zaopatrzyć w gaz ziemny, w Lublinie tylko jedna taka stacja jest i jedna w niedalekim Świdniku a jeżeli chodzi o region to tylko Zamość dochodzi ;) z tego co wiem to autobusy komunikacji miejskiej w Zamościu jeżdżą na tym gazie.
Sympatyk forum :-)
Awatar użytkownika
bodzioc
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 135000
Silnik: 1.4 8V
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: bodzioc »

Jaki sens montować gaz inwestując w to ok. 25000 zł i płacić to samo za gaz co za benzynę
Cz kolega nie przesadził z tą ceną ,za te pieniądze można kupić auto prawie nowe :zlośnik :zlośnik :zlośnik :zlośnik :zlośnik [/b][/quote]
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2011, 8:24 przez bodzioc, łącznie zmieniany 1 raz.
bodzioc
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowań: 304 razy

Post autor: Tomek »

Wszystkiego dowiemy się po wyborach.
Vitor_Belfort
klubowicz
klubowicz

Dzięki koledzy za info - jeszcze trochę jazdy na LPG jednak zostało ;-) - chyba że ta kretyńska propozycja po prostu nie przejdzie :red

Podsumowując - kolejny skok bandy złodziejskich urzędasów na kieszeń szarego człowieka.

Gdyby ktoś wiedział coś nowego/dokładnego - czekamy wszyscy na info.

Pozdro,
kylo
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 61000
Silnik: 1,4 8v
Rocznik: 2009
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: kylo »

Nie ma się co napinać, bo podwyżka jak ma być to będzie (ściągnę na siebie gromy, ale tak całkiem hipotetycznie - dlaczego jedna grupa ma być uprzywilejowana, a pozostałe nie), a za parę lat to może UE już nie być.
Octavia 3 1,4 TSI Elegance Brąz Topaz
ODPOWIEDZ