Opona 205/55/16.
-
- Nowy
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 8v
- Rocznik: 2008
Gdyby ktoś miał na stanie opony, lub miał okazyjnie do kupienia 195x65 R15 to także da radę założyć na Linke i jechać zimą. W moim samochodzie ani nie obcierały przy skręcie, ani nie było otarć przy dobijaniu tyłu przy pełnym obciążeniu.
Ja takie nieopacznie nabyłem, zleciłem założenie, i dopiero na drugi dzień się połapałem że te które mam to cosik są większe. (Gdy auto zobaczyłem w dziennym świetle). Jazda na nich to przyjemność. W moim odczuciu znacznie lepiej wybierają nierówności. W ubiegłym roku roku w górach sprawowały się wyśmienicie. Nie pamiętam tylko producenta gum i typu. Na ten rok już założyłem.
Ja takie nieopacznie nabyłem, zleciłem założenie, i dopiero na drugi dzień się połapałem że te które mam to cosik są większe. (Gdy auto zobaczyłem w dziennym świetle). Jazda na nich to przyjemność. W moim odczuciu znacznie lepiej wybierają nierówności. W ubiegłym roku roku w górach sprawowały się wyśmienicie. Nie pamiętam tylko producenta gum i typu. Na ten rok już założyłem.
CB Poznań #19 lub #28
1401 Roger
Baza+Mobil
1401 Roger
Baza+Mobil
- cichy
- klubowicz
- Przebieg: 217000
- Silnik: 2.0 110KM HDi
- Podziękował: 104 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
- Kontakt:
nie będzie Ci obcierać, ja jeżdżę na 15-stkach co do komfortu jazdy, kwestia przyzwyczajenia ( dziury i tp.). Ja na Twoim miejscu na zimę zastosował bym 15-stki a na okres letni 16-stki. według instrukcji morzemy zastosować opony w przedziale:Mario pisze:można by założyć mniejszy profil(nie będzie obcierało).
195/60 R15 88H
185/65 R15 84T- ja takie mam
195/55 R16 87H
205/45 R17 88v
Ostatnio zmieniony 19 sty 2011, 20:19 przez cichy, łącznie zmieniany 1 raz.
Sympatyk forum :-)
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Profil niższy niż 55 to już według mnie przesada, nie dość że dziury, to jeszcze zawieszenie bardziej będzie dostawać po d... , a kwestia komfortu to już jak kto woli.A jeśli chodzi o niższy profil to rozumiem że czuć wszystkie dziury w jezdni?
Ja jak zedrę oponki to na lato zakupię prawdopodobnie Uniroyal RainExpert.
Wiele dobrego o nich słyszałem, więc pora przekonać się na własnej skórze.
link
- Rafcio
- Moderator
- Przebieg: 130000
- Silnik: 1.4 Turbo 120KM
- Rocznik: 2013
- Podziękował: 332 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
Patrzyłem z ciekawości i znalazłem w cenie ok 300zł za szt. oto link http://www.oponymax.pl/prodszcz.php?id=20887" onclick="window.open(this.href);return false;Tomek pisze:Ja jak zedrę oponki to na lato zakupię prawdopodobnie Uniroyal RainExpert.
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna

- Rincewind
- klubowicz
- Przebieg: 42000
- Silnik: 1.6 Diesel
- Rocznik: 2016
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Ja mam zimowe 195/50/16 Pirelli Snowsport i ale jeździłem na nich niewiele (ok. 800 km po wawie), więc trudno mi powiedzieć jak zachowywałyby się w różnych warunkach przez całą zimę. Wg mnie są lepsze niż letnie Turanza. Niestety nie są na oddzielnych felgach, więc nie wezmę ich na zlot do testów. Wg mnie profil 50 daje taki sam komfort co 55, bo nie jeżdżę po dziurach tak żeby mi dobijało oponę do felgi. Poza tym 5% przy tej szerokości, to jest 9mm wysokości opony. Dla mnie w tłumieniu dziur niewyczuwalne.
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
emmer, bardzo pozytywne wrażenia
Oponka o średnicy delikatnie większej, tak że licznik minimalnie przekłamuje.
Ten centymetr więcej na szerokości sprawia że auto poważniej wygląda, i lepiej trzyma w zakrętach.
Największy atut jest taki że 205/55/16 jest bardzo popularnym rozmiarem, i ma normalniejsze ceny w porównaniu do mało spotykanego 195/55/16.
Nie mam tylko pojęcia jak będzie wyglądać 205 na naszych alusach które mają tylko 6 cali szerokości.
Według wszystkich mądrych tabelek na felgę 6 calową można założyć oponę o maksymalnej szerokości 205, ale wydaje mi się że może już być dość balonowato po bokach. Chociaż z drugiej strony będzie też niezła ochrona żeby felg nie pokaleczyć na jakichś krawężnikach.
Coval chyba jeździł zastępczą Liną na takim rozmiarze i oryginalnych alusach, to też pewnie coś dorzuci od siebie.
Ja w każdym razie jak się skończą Turanzy to też pójdę w ten rozmiar w lecie.

Oponka o średnicy delikatnie większej, tak że licznik minimalnie przekłamuje.
Ten centymetr więcej na szerokości sprawia że auto poważniej wygląda, i lepiej trzyma w zakrętach.
Największy atut jest taki że 205/55/16 jest bardzo popularnym rozmiarem, i ma normalniejsze ceny w porównaniu do mało spotykanego 195/55/16.
Nie mam tylko pojęcia jak będzie wyglądać 205 na naszych alusach które mają tylko 6 cali szerokości.
Według wszystkich mądrych tabelek na felgę 6 calową można założyć oponę o maksymalnej szerokości 205, ale wydaje mi się że może już być dość balonowato po bokach. Chociaż z drugiej strony będzie też niezła ochrona żeby felg nie pokaleczyć na jakichś krawężnikach.
Coval chyba jeździł zastępczą Liną na takim rozmiarze i oryginalnych alusach, to też pewnie coś dorzuci od siebie.
Ja w każdym razie jak się skończą Turanzy to też pójdę w ten rozmiar w lecie.
-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: 1.4 8v 77KM
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Mi licznik zawsze przekłamuje kilka % z górę (względem np GPS) więc delikatnie większy rozmiar spowoduje zmniejszenie błędu pomiarówOponka o średnicy delikatnie większej, tak że licznik minimalnie przekłamuje.

Swoją drogą producenci są zobowiązani przepisami żę licznik nie może pokazywać mniej niż jedzie samochód ale mogą pokazywać do 10% więcej i chętnie z tego korzystają

Jak mi się skończą oponki to choćby ze względów ekonomicznych założę 205/55/16..
Odrzucam Waszą rzeczywistość i tworzę sobie własną