Witam
Wczoraj padł mi przełącznik zespolony . Nie mogę zgasić świateł , palą się cały czas . Pomaga tylko wyłączenie zapłonu i wyjęcie kluczyka. Po ponownym przekręceniu kluczyka światła się palą. ( Plus całej tej sytuacji jest taki , że nie zapomnę włączyć świateł ) Pojechałem do serwisu i po 2 godzinach stwierdzili , że muszę cały ten przełącznik zespolony wymienić. Koszt UWAGA 1200 ZŁ + ROBOCIZNA
Poszukałem w internecie znalazłem na allegro w cenie około 150 zł ( niezła przebitka ) , ale są od grande punto i tu mam do Was pytanie czy to będzie pasować.
Może ktoś już miał taki problem i można to inaczej naprawić
Czekam na wsze sugestie i pomoc.
Pozdrawiam
Uuu.... ze świeczką. Tempomatów w Lineach jest chyba mniej niż skrzyń automatycznych. A jeszcze liczyć na używkę z rozbitka... chyba musisz polubić swoje automatyczne światła, albo opróżnić portfel. Możesz też poćwiczyć z tym z grande http://moto.allegro.pl/fiat-grande-punt ... 44136.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jest jeszcze jedna opcja. Widzę tam śrubki więc jest to rozbieralne. Nie wierzę, że nie da się tego jakoś pożenić.
Coval dzięki za pomoc .
Wg serwisu ta część jest nierozbieralna- trzeba kupić nową ( ja też myślę , że można to rozebrać i wymienić uszkodzony wyłącznik , ale serwis woli wymienić cały element i skasować za to 1200zł + robocizna )
Wiem , że zawsze mogę na Was liczyć .
Pozdrowionka.
Serwisom łatwiej wymienić całą część niż bawić się w rozbieranie jedyne co to możemy liczyć tylko na siebie albo pomoc kolegów z klubu . Ja wolę tą 2 opcję,tak jak Coval pisał pokombinuj z tym przełącznikiem z Grande w końcu wiele części z Grande pasuje do Linki.Wszystko da się zrobić tylko trzeba trochę chęci tym bardziej że serwisy zarabiają na nas dużo kasy.
Według serwisów większość części jest nierozbieralna ale w praktyce wiele rzeczy da się naprawić. Myślę że na początek wybrał bym się do jakiegoś dobrego elektryka. Może wystarczy rozebrać część i znaleźć przyczynę usterki.
Wcześniej. Fiat 126p, 125p, VW polo 1,4, VW pasat B5 2,3l 4x4, Toyota Rav 4 2.0, Czasem Punto II, teraz linka 1.4 8v od 2007
makrys możesz przybliżyć tą usterkę,jest to uszkodzenie mechaniczne czy elektryczne?.Co prawda nie mam u siebie tempomatu ale stawiam na uszkodzenie mechaniczne przełącznika,oglądnij jeszcze dokładnie przekaźnik od świateł mijania może on jest zwarty/sklejone styki/obciążenie elektryczne jest minimalne i raczej nie uszkodzi wyłącznika.
witam mam podobny problem ja ułamałem przeloncznik od świateł narazie skleiłem we Wrocławiu cena to 670zl plus 120zl jak się przyjrzysz to punto ma inny Alle na allegro kiedyś widziałem sam przeloncznik czyli chyba można to rozebrać jak coś się dowiesz daj znać
hej, podajcie mi nr nadwozia to sprawdze od czego pasuje i podam cene. nadmienie też że jeśli wygląda podobnie to nie znaczy że pasuje bo naprawde jest sporo tego
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2011, 18:30 przez darcyn, łącznie zmieniany 1 raz.
do linei jest ok 15 rodzaji przełączników pod kierownicę. ostrzegam przed kupowaniem w ciemno, albo biorąc tylko pod uwqge czy ma tempomat czy nie ma. jeszce są kombinacje ze sterowaniem w kierownicy, trakcja, czujnikiem deszczu itp itd.
jak wyjmiejsz przełacznik będziesz miał jego numer i tylko taki sam ci pójdzie. nic innego
takie info potrzebuje do ustalenia przełącznika plus numer nadwozia
55501/00 - SYGNALIZACJA OSTRZEGAWCZA I MANEWROWA (Var.: 2/Rev.: 0)
GSX - KIEROWNICA:STR.LEWA
!245 - BEZ STEROWANIE Z KIEROWNICY
!347 - BEZ CZUJNIK DESZCZU
!392 - BEZ VDC - VEHICLE DYNAMIC CONTROL
!416 - BEZ CRUISE CONTROL (UTRZYMUJE KONTR.ODL.)
!4J3 - BEZ CONVERGENCE C1 Z WYBIERANIEM MEDIA PLAYER
!4ZS - BEZ CONVERGENCE C1 Z WYBIERANIEM MEDIA PLAYER 2