Radio na androidzie /zasilanie/
-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: 1.4 8v
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Radio na androidzie /zasilanie/
Witam.
Koleżanki i koledzy nabyłem radio multimedialne firmy Erisin i w trakcie montażu niestety napotkałem na mały problem natury technicznej a mianowicie po podłączeniu fabrycznej kostki ISO do radia pojawiła mi się choinka na zegarach czyli po mimo wyłączonego zapłonu kontrolki świecą i jakieś cuda na kiju się robią a radio nie działa.Winnym całego cyrku uznaję kostkę odpowiedzialną za zasilanie a raczej ułożenie przewodów w tej kostce.
Aby nie kombinować nic przy fabrycznej instalacji kupiłem przejściówkę ISO a raczej przedłużkę z dwoma kostkami jedna odp.za głośniki/ta działa poprawnie temat pomijamy/ i druga prądowa i teraz pytanie czy ma ktoś z Was fotkę,opis ewentualnie pamięta jaka ma być kolejność,kolorystyka przewodów?czyli jaki kolor pod który pin w kostce jest wpięty.
Przewodów jest 5 w tej kostce
1. żółty
2.czerwony
3.czarny
4.pomarańczowy
5.niebieski
Oczywiście który kolor za co odpowiada to wiem natomiast nie mam pojęcia w który pin ma być wpięty dany kolor.
Koleżanki i koledzy nabyłem radio multimedialne firmy Erisin i w trakcie montażu niestety napotkałem na mały problem natury technicznej a mianowicie po podłączeniu fabrycznej kostki ISO do radia pojawiła mi się choinka na zegarach czyli po mimo wyłączonego zapłonu kontrolki świecą i jakieś cuda na kiju się robią a radio nie działa.Winnym całego cyrku uznaję kostkę odpowiedzialną za zasilanie a raczej ułożenie przewodów w tej kostce.
Aby nie kombinować nic przy fabrycznej instalacji kupiłem przejściówkę ISO a raczej przedłużkę z dwoma kostkami jedna odp.za głośniki/ta działa poprawnie temat pomijamy/ i druga prądowa i teraz pytanie czy ma ktoś z Was fotkę,opis ewentualnie pamięta jaka ma być kolejność,kolorystyka przewodów?czyli jaki kolor pod który pin w kostce jest wpięty.
Przewodów jest 5 w tej kostce
1. żółty
2.czerwony
3.czarny
4.pomarańczowy
5.niebieski
Oczywiście który kolor za co odpowiada to wiem natomiast nie mam pojęcia w który pin ma być wpięty dany kolor.
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Re: Radio na androidzie /zasilanie/
Obawiam się, że nie podepniesz tego bez ingerencji w orygonalną kostkę... Temat był poruszany niejednokrotnie. Chodzi o to, że do fabrycznego radia poprowadzony jest tylko jeden plus - stały. Obstawiam, że do tego radia będziesz potrzebował tzw. plusa po stacyjce, czyli przewód, gdzie napięcie będzie się pojawiało po przekręceniu kluczyka. Dodatkow, w fabrycznej kostce są dwa przewody od szyny CAN i one też mogą wporwadzać zamieszanie w tym radiu, które podłączasz.
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
- klubowicz
Witaj mwas
Dzięki za zainteresowanie moim problemem.
Może jeszcze raz opiszę problem jako że opisane problemy w Twoim poście nie jako mnie nie dotyczą co mnie z resztą bardzo cieszy
A więc tak radio na chwilę obecną jest podłączone że tak powiem w sposób analogowy czyli bez ISO do tego podłączenia wykorzystałem fabryczną instalację oraz przedłużkę ISO która jest podłączona do instalacji w aucie a z drugiej strony jest odcięta kostka prądowa i założone kostki elektryczne,natomiast w radiu na wyposażeniu jest wtyczka z 5 przewodami które kolorami odpowiadają kolorystycznie fabrycznej kostce iso i tak też zostały podłączone.
Radio działa,podświetlenie działa a radio włącza i wyłącza się automatycznie po przekręceniu kluczyka w stacyjce.No niby pełny sukces i mogło by to wszystko tak zostać jednak chciałem wykorzystać możliwości radia i skorzystać właśnie z podłączenia ISO bo zapewne w trakcie otwarcia drzwi zostanie wyświetlona stosowna ikona czy też diagram a może jeszcze coś jest ukryte kto tam wie co chińczyk wymodził.
Zasadniczo potrzebuję informacji jaki kolor jest podpięty pod który pin w kostce prądowej no i co z podpięciem canbus.
Dzięki za zainteresowanie moim problemem.
Może jeszcze raz opiszę problem jako że opisane problemy w Twoim poście nie jako mnie nie dotyczą co mnie z resztą bardzo cieszy

A więc tak radio na chwilę obecną jest podłączone że tak powiem w sposób analogowy czyli bez ISO do tego podłączenia wykorzystałem fabryczną instalację oraz przedłużkę ISO która jest podłączona do instalacji w aucie a z drugiej strony jest odcięta kostka prądowa i założone kostki elektryczne,natomiast w radiu na wyposażeniu jest wtyczka z 5 przewodami które kolorami odpowiadają kolorystycznie fabrycznej kostce iso i tak też zostały podłączone.
Radio działa,podświetlenie działa a radio włącza i wyłącza się automatycznie po przekręceniu kluczyka w stacyjce.No niby pełny sukces i mogło by to wszystko tak zostać jednak chciałem wykorzystać możliwości radia i skorzystać właśnie z podłączenia ISO bo zapewne w trakcie otwarcia drzwi zostanie wyświetlona stosowna ikona czy też diagram a może jeszcze coś jest ukryte kto tam wie co chińczyk wymodził.
Zasadniczo potrzebuję informacji jaki kolor jest podpięty pod który pin w kostce prądowej no i co z podpięciem canbus.
- mwas
- Prezes
- Kontakt:
Masz może instrukcję do tego radia w formie elektronicznej ? 

-
- Nowy
- Przebieg: 135210
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Identyczna sytuacja u Mnie - radio chińskie które ciągle pobiera prąd a wyświetlacz ciągle się świeci no to ukradłem prąd z brązowego kabla który zasila wentylator... niestety po włączeniu 2 biegu wentylatora zanika napięcie na radiu
(muszę to podłączyć dobrze jak znajdę chwile )

-
- klubowicz
No i wszystko się wyjaśniło w temacie podłączenia radia ale może po kolei.
A więc tak po wizycie w serwisie oraz dokładnych oględzinach oraz kontrolach przewodów postawiona diagnoza brzmi brak wyprowadzonych przewodów szyny can w kostce iso
Jest to jednoznaczne z tym że żadnych informacji wyświetlanych na ekranie radia które są podawane przez komputer pokładowy nie uzyskamy.
Informacja dla upartych jest możliwość uzupełnienia w kostce ISO tych przewodów ale jest to czasochłonne i drogie w wykonaniu pan elektryk stwierdził że potrzebuje około 2h na wykonanie tego podłączenia i nie daje gwarancji czy będzie działało.
Co ciekawe tylko w wersji Active podobno nie ma tych kabelków no cóż już kiedyś pisałem że jest to wersja full bieda ale tak czy inaczej
się fajnie.
Pozostaje więc podłączenie w sposób który opisywałem w poście wcześniej a więc analogowo,zasadniczo wszystkie funkcje w radiu działają prawidłowo a podłączenie jest banalnie proste trzeba tylko spinać kable według kolorów.
Podświetlenie działa po załączeniu świateł a ekran przygasa,radio zostaje wyłączone po wyłączeniu zapłonu a startuje automatycznie po włączeniu i co najważniejsze nie pobiera prądu po wyłączeniu zapłonu.
Mam nadzieję że powyższe informacje okażą się pomocne dla posiadaczy tej wersji Fiata przed zakupem sprzętu i oszczędzą nerwów użytkownikowi
moim zdaniem warto było zainwestować w taki sprzęt ze względu na wielofunkcyjność no i co nie jest bez znaczenia wygląd oraz dopasowanie do kokpitu,dodatkowe wyprowadzenia kabli USB oraz możliwość podłączenia różnych urządzeń fajnie uzupełnia całość.
A więc tak po wizycie w serwisie oraz dokładnych oględzinach oraz kontrolach przewodów postawiona diagnoza brzmi brak wyprowadzonych przewodów szyny can w kostce iso

Jest to jednoznaczne z tym że żadnych informacji wyświetlanych na ekranie radia które są podawane przez komputer pokładowy nie uzyskamy.
Informacja dla upartych jest możliwość uzupełnienia w kostce ISO tych przewodów ale jest to czasochłonne i drogie w wykonaniu pan elektryk stwierdził że potrzebuje około 2h na wykonanie tego podłączenia i nie daje gwarancji czy będzie działało.
Co ciekawe tylko w wersji Active podobno nie ma tych kabelków no cóż już kiedyś pisałem że jest to wersja full bieda ale tak czy inaczej

Pozostaje więc podłączenie w sposób który opisywałem w poście wcześniej a więc analogowo,zasadniczo wszystkie funkcje w radiu działają prawidłowo a podłączenie jest banalnie proste trzeba tylko spinać kable według kolorów.
Podświetlenie działa po załączeniu świateł a ekran przygasa,radio zostaje wyłączone po wyłączeniu zapłonu a startuje automatycznie po włączeniu i co najważniejsze nie pobiera prądu po wyłączeniu zapłonu.
Mam nadzieję że powyższe informacje okażą się pomocne dla posiadaczy tej wersji Fiata przed zakupem sprzętu i oszczędzą nerwów użytkownikowi

-
- klubowicz
Witaj!!!!!Pele pisze: 26 sie 2022, 18:49 Identyczna sytuacja u Mnie - radio chińskie które ciągle pobiera prąd a wyświetlacz ciągle się świeci no to ukradłem prąd z brązowego kabla który zasila wentylator... niestety po włączeniu 2 biegu wentylatora zanika napięcie na radiu(muszę to podłączyć dobrze jak znajdę chwile )
Podłącz radio tak jak opisałem może to rozwiąże problem,wszystkie potrzebne przewody a nawet więcej masz w kostce ISO tej fabrycznej.
Kup przedłużkę ISO tak aby nie ingerować w instalację fabryczną w razie zmiany radia nie będzie problemów z podłączeniem usuniesz przedłużkę i po problemie.
Na 100% wyświetlacz nie może świecić po wyłączeniu radia.Jedyną niedogodnością opisanego podłączenia jest brak możliwości korzystania z radia bez włączonego zapłonu no ale coś za coś.Oczywiście można spiąć przewody żółty i czerwony razem i słuchać radia na wyłączonym zapłonie ale czy nie będzie ubytków prądu to nie gwarantuję.
-
- klubowicz
Prezes nie żartuj takie cuda od chińczyka?

Na stanie czyli spakowane w pudełku były tylko kabelki i radio

Pozdrawiam.
- sta1416
- klubowicz
- Przebieg: 191
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Może na stronie ogłoszenia mają do pobrania. Z doświadczenia wiem że im szybciej zamontujesz chińczyka tym szybciej go wymontujesz, ale gratis kupisz nowy aku. Miałem kilka modeli i zwykłych, i android i każdy ssie prąd na podtrzymanie na potęgę i prędzej czy później przyjdziesz rano i zostanie Ci autobus. Nie polecam tych wynalazków. Tym bardziej że w cenie 250-400 jest sporo ciekawych markowych, wysokich modeli używanych, gdzie ludzie sprzedają na różnych grupach car audio. Niestety, ale na tym nie zaoszczędzisz.
Przewody czerwony z żółtym spinasz razem i podłączasz pod zasilanie stałe w kostce iso. Nie potrzebujesz sygnału po stacyjce. Czarny to masa.
Pozostałe przewody, według standardu iso to pomarańczowy sygnał włączonych świateł, a niebieski sterownie wzmacniaczem, anteną. Ale 100% pewności nie dam.
Przewody czerwony z żółtym spinasz razem i podłączasz pod zasilanie stałe w kostce iso. Nie potrzebujesz sygnału po stacyjce. Czarny to masa.
Pozostałe przewody, według standardu iso to pomarańczowy sygnał włączonych świateł, a niebieski sterownie wzmacniaczem, anteną. Ale 100% pewności nie dam.
-
- klubowicz
Witaj sta1416
No właśnie tu bym się dopatrywał się możliwych problemów prądowych jak zepniemy przewód czerwony i żółty razem bo w tedy nie jako radio jest cały czas pod napięciem natomiast po podłączeniu tylko żółtego przewodu pod stały plus zasilamy tylko podtrzymanie pamięci a reszta bez stacyjki nie pracuje.
Co do ubytków prądowych to na razie nic takiego nie zauważyłem auto ostatnio stało 2 tyg.w garażu bo ze względu na pogodę poruszam się motorem i nie było problemu z odpaleniem a aku ma 4,5 roku to u mnie jest już wielki sukces u syna też nic podobnego nie występuje a radio ma od 3lat z tym że nie w Fiacie a w Megance.
No właśnie tu bym się dopatrywał się możliwych problemów prądowych jak zepniemy przewód czerwony i żółty razem bo w tedy nie jako radio jest cały czas pod napięciem natomiast po podłączeniu tylko żółtego przewodu pod stały plus zasilamy tylko podtrzymanie pamięci a reszta bez stacyjki nie pracuje.
Co do ubytków prądowych to na razie nic takiego nie zauważyłem auto ostatnio stało 2 tyg.w garażu bo ze względu na pogodę poruszam się motorem i nie było problemu z odpaleniem a aku ma 4,5 roku to u mnie jest już wielki sukces u syna też nic podobnego nie występuje a radio ma od 3lat z tym że nie w Fiacie a w Megance.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2022, 8:48 przez ENDRIU, łącznie zmieniany 1 raz.
- mwas
- Prezes
- Kontakt:
No i wszystko stało się jasne, do tego właśnie zmierzałem, chciałem ustalić, czy masz wyprowadzone podejścia do szyny CAN we wtyczce i teraz powstaje pytanie - czy je potrzebujeszENDRIU pisze: 29 sie 2022, 9:34 No i wszystko się wyjaśniło w temacie podłączenia radia ale może po kolei.
Co ciekawe tylko w wersji Active podobno nie ma tych kabelków no cóż już kiedyś pisałem że jest to wersja full bieda ale tak czy inaczejsię fajnie.
Mam nadzieję że powyższe informacje okażą się pomocne dla posiadaczy tej wersji Fiata przed zakupem sprzętu i oszczędzą nerwów użytkownikowimoim zdaniem warto było zainwestować w taki sprzęt ze względu na wielofunkcyjność no i co nie jest bez znaczenia wygląd oraz dopasowanie do kokpitu,dodatkowe wyprowadzenia kabli USB oraz możliwość podłączenia różnych urządzeń fajnie uzupełnia całość.

Ty masz tak: To oznaczone na schemacie jako P020 to radio - zaznaczone przerywaną linią, bo w standardzie go nie było w aucie

A teraz schemat instalacji tego samego, ale w autach wyposażonych w radio fabryczne, czyli tam, gdzie do wtyczki ISO radia doprowadzona jest instalacja szyny CAN: Jak widać, róznica jest taka, że z szyną CAN dochodzą dwa dodatkowe przewody, do miejsc A1 i A3. Stałe zasilanie i masa są realizowane na te same miejsca - A4 i A8 ale tutaj nie ma podciągniętego "plusa po stacyjce". I teraz, jeśli chcesz, to możesz "stjuningować" swoją wtyczkę ISO i dociągnąć jej dwa brakujące przewody od szyny CAN

Tak więc, jeśli masz ochotę i odrobinę samozaparcia, zapraszam to pomajestrkowania

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- sta1416
- klubowicz
- Przebieg: 191
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Co do Can, bo widzę że temat się rozwinął.
Swego czasu montowałem u siebie fabryczne radio pod can, i polega to na tym że dokłada się dwa kabelki do kostki iso, dwa piny do body i tyle. Tylko po dołożeniu radia pod can trzeba zrobić osiowanie bo widzi nowy węzeł sieci, i podać kod. Dzięki temu nawet jak rozepniemy aku to nie trzeba wpisywać kodu za każdym razem.
Swego czasu montowałem u siebie fabryczne radio pod can, i polega to na tym że dokłada się dwa kabelki do kostki iso, dwa piny do body i tyle. Tylko po dołożeniu radia pod can trzeba zrobić osiowanie bo widzi nowy węzeł sieci, i podać kod. Dzięki temu nawet jak rozepniemy aku to nie trzeba wpisywać kodu za każdym razem.
-
- klubowicz
Witam mwas
No no trzeba przyznać że wyjaśniłeś temat dogłębnie a dodatkowo jeszcze schematy oraz dokładny opis kolorów i ułożenia przewodów wszystko co jest potrzebne do uzupełnienia tych nieszczęsnych kabelków
Co do realizacji zobaczymy co czas pokaże na chwilę obecną tak jak pisałem wcześniej radio działa a temat podłączenia został wyjaśniony.
Dzięki jeszcze raz wszystkim za okazaną pomoc.
No no trzeba przyznać że wyjaśniłeś temat dogłębnie a dodatkowo jeszcze schematy oraz dokładny opis kolorów i ułożenia przewodów wszystko co jest potrzebne do uzupełnienia tych nieszczęsnych kabelków

Co do realizacji zobaczymy co czas pokaże na chwilę obecną tak jak pisałem wcześniej radio działa a temat podłączenia został wyjaśniony.
Dzięki jeszcze raz wszystkim za okazaną pomoc.
- Motorek4612
- klubowicz
- Przebieg: 206000
- Silnik: 1.4 t-jet
- Podziękował: 70 razy
- Otrzymał podziękowań: 103 razy
Witam... l kufa ostatni post w tym temacie był dość dawno, i trochę w materii androida się pozmieniało chociaż zasady działania i sterowania raczej nie. Nie mniej jednak i ja od kilku dni jestem posiadaczem chińskiego androida. Po podpięciu radia wszystko działa jak należy, z tym ze jest jeden właśnie kłopot jak u większości, radio działa tylko na włączonym zapłonie, wiem ze u mnie jest sterowanie z szyny can . wiem ze mam w kostce nowego radia dwa żółte przewody spięte z sobą razem. Ale mam kłopot z rozszyfrowaniem niektórych pozycji, o ile podpięcie głośników jest mi znane, to na zdjęciu zasilania kostki radia mam kłopot z rozszyfrowaniem pozycji A . 1 to stały plus zasilający radio, 10 to będzie chyba podtrzymanie pamięci, 9 to masa, 2 podświetlenie radia, 3 i 12 nie wiem, 4 zasilanie anteny, pozostałe to głośniki... Pomóżcie mi to rozszyfrować, i pytanie jest tez takie jeśli poprowadzę osobny przewód do zasilania 10ki to radio będzie się uruchamiało bez włączonego zapłonu???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Motorek4612
- klubowicz
- Przebieg: 206000
- Silnik: 1.4 t-jet
- Podziękował: 70 razy
- Otrzymał podziękowań: 103 razy