Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie
- daro70
- klubowicz
- Przebieg: 99850
- Silnik: 1.4 8v
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 120 razy
- Otrzymał podziękowań: 72 razy
Re: Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie
Kiedyś też w 2018 musiałem targnąć jednorazowo tyle co na zdjęciu Linusią . Było 50 km ale powolutku dowiozłem i do dzisiaj nic jej się z tego powodu nie stało . Ale to był tylko jedyny taki strzał co do obciążenia 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

- daro70
- klubowicz
- Przebieg: 99850
- Silnik: 1.4 8v
- Podziękował: 120 razy
- Otrzymał podziękowań: 72 razy
Mi ciągle wraca jak do tego auta podchodzę -maxwel pisze: 20 sie 2021, 21:43 Umyłem i zatankowałem. Wraca moja "miłość" do auta, bo ostatnimi czasy miałem już nawet myśli o sprzedaży.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

- zibi186
- klubowicz
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 T-jet + lpg
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 359 razy
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
A ja dziś wymieniłem prawą poduszkę silnika . Kto wiedział że to hybryda z olejowym podparciem ? Ja - nie
stara nie była wylana , ale pamiętała fabrykę
wizualnie silnik stanął wyżej prawą stroną o ok pół cm do 1 cm. Taką różnicę było widać też między poduszkami . Na starej kierownica już lekko drżała na luzie oraz podczas jazdy , przy odpuszczaniu gazu z wyższych obrotów dało się słyszeć przydźwięk , jakby rezonans od wydechu . Teraz jest cicho , nic nie drży , nic nie hałasuje . Jestem zadowolony
Pozdrawiam 
-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: 1.4 8V
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
A ja zmieniłem tylne zawieszenie, tzn amorki , bałwanek oraz górne mocowanie amortyzatora i dałem nowe gumy dla sprężyn. Do tego pomalowałem sprężyny oraz ich siedzenia.
- martens24
- klubowicz
- Przebieg: 280000
- Silnik: 1.4 16v Turbo
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
U mnie lekko drży kierownica na postoju i w czasie jazdy. Ponadto szczególnie przy gwałtowniejszym ruszaniu jest taki stuk jakby. Możliwe, że u mnie ta poduszka skończyła żywot.zibi186 pisze: 30 sie 2021, 12:00 A ja dziś wymieniłem prawą poduszkę silnika . Kto wiedział że to hybryda z olejowym podparciem ? Ja - niestara nie była wylana , ale pamiętała fabrykę
wizualnie silnik stanął wyżej prawą stroną o ok pół cm do 1 cm. Taką różnicę było widać też między poduszkami . Na starej kierownica już lekko drżała na luzie oraz podczas jazdy , przy odpuszczaniu gazu z wyższych obrotów dało się słyszeć przydźwięk , jakby rezonans od wydechu . Teraz jest cicho , nic nie drży , nic nie hałasuje . Jestem zadowolony
Pozdrawiam
![]()
Czy da się jakoś po otwarciu maski sprawdzić czy ma luz lub inaczej? Wymieniałeś sam, czy zleciłeś? Robota bardzo skomplikowana?
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Wyozonowałem obydwa auta i wymieniłem im filtry kabinowe 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- zibi186
- klubowicz
Wymiana prawej poduszki jest stosunkowo prosta . Trzeba zdemontować obudowę filtra powietrza i już masz dostęp do poduszki . Oczywiście trzeba podeprzeć silnik od dołu żeby Ci nie opadł po odkręceniu poduszki .Trzy śruby trzymają poduszkę do podłużnicy , a trzy przy silniku . Do tych przy silniku potrzebne są nasadki torx . Ale jeśli przy ruszaniu słyszysz stuk , to w pierwszej kolejności sprawdził bym pozostałe dwie poduszki - nad skrzynią biegów oraz pod silnikiem . Pozdrawiammartens24 pisze: 01 wrz 2021, 13:06U mnie lekko drży kierownica na postoju i w czasie jazdy. Ponadto szczególnie przy gwałtowniejszym ruszaniu jest taki stuk jakby. Możliwe, że u mnie ta poduszka skończyła żywot.zibi186 pisze: 30 sie 2021, 12:00 A ja dziś wymieniłem prawą poduszkę silnika . Kto wiedział że to hybryda z olejowym podparciem ? Ja - niestara nie była wylana , ale pamiętała fabrykę
Pozdrawiam
![]()
Czy da się jakoś po otwarciu maski sprawdzić czy ma luz lub inaczej? Wymieniałeś sam, czy zleciłeś? Robota bardzo skomplikowana?
P.S.
Na postoju możesz spróbować z kanału szarpnąć silnikiem do tyłu i do przodu - może ujawni się źródło stukania . Poduszka z lewej strony pada znacznie częściej . Mam nalatane ponad 200 tyś . Poduszka z lewej jest trzecia , pod spodem druga . Teraz z prawej też już druga
- martens24
- klubowicz
- Przebieg: 280000
- Silnik: 1.4 16v Turbo
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Dziękujęzibi186 pisze: 01 wrz 2021, 23:51Wymiana prawej poduszki jest stosunkowo prosta . Trzeba zdemontować obudowę filtra powietrza i już masz dostęp do poduszki . Oczywiście trzeba podeprzeć silnik od dołu żeby Ci nie opadł po odkręceniu poduszki .Trzy śruby trzymają poduszkę do podłużnicy , a trzy przy silniku . Do tych przy silniku potrzebne są nasadki torx . Ale jeśli przy ruszaniu słyszysz stuk , to w pierwszej kolejności sprawdził bym pozostałe dwie poduszki - nad skrzynią biegów oraz pod silnikiem . Pozdrawiammartens24 pisze: 01 wrz 2021, 13:06U mnie lekko drży kierownica na postoju i w czasie jazdy. Ponadto szczególnie przy gwałtowniejszym ruszaniu jest taki stuk jakby. Możliwe, że u mnie ta poduszka skończyła żywot.zibi186 pisze: 30 sie 2021, 12:00 A ja dziś wymieniłem prawą poduszkę silnika . Kto wiedział że to hybryda z olejowym podparciem ? Ja - niestara nie była wylana , ale pamiętała fabrykę
Pozdrawiam
![]()
P.S.
Na postoju możesz spróbować z kanału szarpnąć silnikiem do tyłu i do przodu - może ujawni się źródło stukania . Poduszka z lewej strony pada znacznie częściej . Mam nalatane ponad 200 tyś . Poduszka z lewej jest trzecia , pod spodem druga . Teraz z prawej też już drugaJeszcze tylko przy wymianie należy pamiętać , żeby przełożyć gumkę amortyzującą ze starej poduszki do nowej , tą w którą wchodzi dolny trzpień obudowy filtra powietrza
![]()

-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: 1.4 8V
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Polecam wymieniać wszystkie jak sa mocno zużyte bo nowa będzie miała większe obciążenie i szybciej ulegnie zużyciu. Więc nie warto czekać pół roku do wymiany kolejnej, bo jeszcze stara "dycha". Czasem po demontażu dopiero widać jak mocno jest zniszczona , gdy silnik nie naciąga jej tak ja miałem z poduszką pod aku, wyglądała w miarę ok a po demontażu widać było że jest oberwana guma i nie jest sztywna jak nowa.
- ślimak
- Administrator
- Przebieg: 7000
- Silnik: 2.0 HYBRID
- Rocznik: 2022
- Podziękował: 553 razy
- Otrzymał podziękowań: 441 razy
- Kontakt:
Skompletowany zestaw kół zimowych - Nokian WR D4 225/40 R18 92V XL . Opony, czujniki i felgi. Komplet gotowy do zimy 
Gdyby ktoś szukał opon zimowych (lub innych) polecam tą stronę
https://www.oponylux.pl/
Opony naprawdę w dobrych cenach nawet względem Opo....pl

- zibi186
- klubowicz
Opo. . .pl już dawno nie jest konkurencyjneślimak pisze: 02 wrz 2021, 19:47 Skompletowany zestaw kół zimowych - Nokian WR D4 225/40 R18 92V XL . Opony, czujniki i felgi. Komplet gotowy do zimy
- ślimak
- Administrator
- Przebieg: 7000
- Silnik: 2.0 HYBRID
- Rocznik: 2022
- Podziękował: 553 razy
- Otrzymał podziękowań: 441 razy
- Kontakt:
Czujniki ciśnienia.zibi186 pisze:Opo. . .pl już dawno nie jest konkurencyjneślimak pisze: 02 wrz 2021, 19:47 Skompletowany zestaw kół zimowych - Nokian WR D4 225/40 R18 92V XL . Opony, czujniki i felgi. Komplet gotowy do zimy
Opony naprawdę w dobrych cenach nawet względem Opo....plszaleją z cenami . A o jakich czujnikach mówisz ??
. Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
-
- klubowicz
- Przebieg: 173000
- Silnik: 1.4 V8+lpg
- Podziękował: 466 razy
- Otrzymał podziękowań: 123 razy
Powiem szczerze, że byłem na tej stronie cena praktycznie ta sama co na opo...o ale nie było marki nie interesującej
może dopiero zaczynają czy cuś
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka i czarny pug 308 II sw