Dziura w gazie
- alvaro
- klubowicz
- Przebieg: 205000
- Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Dziura w gazie
Witam!
Od jakiegoś czasu (2-3 tankowania) mam problem. Po odpaleniu autka i dłuższej/krótszej jeździe gdy auto jest na LPG parę razy mi się tak zdarzyło, że odczuwam jakby "dziurę w gazie", potem lekkie szarpnięcie, pisk w kabinie i autko mi się przełącza samo na PB. Po jakimś czasie przełączam znowu na gaz i jedzie normalnie.
Zastanawiam się czy może mieć na to może jakość ostatnio kupowanego gazu (taanio na nieznanej mi stacji Orlena) lub może jakieś zapowietrzenie instalacji w związku z tym że jeździłem bardzo długo na migającej już rezerwie LPG (czy można tak jeździć?).
Instalacja to BRC Sequent-24.
Od jakiegoś czasu (2-3 tankowania) mam problem. Po odpaleniu autka i dłuższej/krótszej jeździe gdy auto jest na LPG parę razy mi się tak zdarzyło, że odczuwam jakby "dziurę w gazie", potem lekkie szarpnięcie, pisk w kabinie i autko mi się przełącza samo na PB. Po jakimś czasie przełączam znowu na gaz i jedzie normalnie.
Zastanawiam się czy może mieć na to może jakość ostatnio kupowanego gazu (taanio na nieznanej mi stacji Orlena) lub może jakieś zapowietrzenie instalacji w związku z tym że jeździłem bardzo długo na migającej już rezerwie LPG (czy można tak jeździć?).
Instalacja to BRC Sequent-24.
- leszek1234
- klubowicz
- Przebieg: 150000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 342 razy
- Otrzymał podziękowań: 185 razy
Re: Dziura w gazie
Jazda na rezerwie gazu to nic złego, jeździ się prawie do zera lub do całkowitego wypalenia gazu i nie ma to znaczenia dla silnika. Zatankowanie gazu złej jakości to już bardziej może mieć znaczenie (u mnie zapalał się check engine). Najlepiej byłoby podpiąć się pod komputer i sprawdzić co się działo. Kiedy wymieniałeś filtry gazu?
- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
bez wizyty u gazownika raczej nie poradzisz. chyba że tak jak wyżej napisano - wymienić filtr (nie wiemy jaki przebieg bo może potrzeba wymienić oba)
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Zaczął bym od filtrów. Zdarza się że do Sequenta gazownicy na przeglądach wkładają wątpliwej jakości najtańsze filterki. A jak już zmieniać to tylko oryginał BRC. Wtedy mamy bezproblemową eksploatację.
- alvaro
- klubowicz
Filtry wymieniałem oba w czerwcu 2016. Filtr FL-03 Czaja + FC wkład. Przebieg od tamtego czasu nie jest jakiś drastyczny bo około 12 tys.
- leszek1234
- klubowicz
Rozumiem, że miało być "w czerwcu 2015".
no ale wymiana filterków to pryszcz, chyba, że nie robisz tego sam i musisz zapłacić za robociznę. Warto byłoby zrobić tą wymianę. Jak pojedziesz do gazownika , to on też od tego zacznie. A może nie trzeba będzie do niego jechać, może po wymianie filtrów problem ustąpi.
no ale wymiana filterków to pryszcz, chyba, że nie robisz tego sam i musisz zapłacić za robociznę. Warto byłoby zrobić tą wymianę. Jak pojedziesz do gazownika , to on też od tego zacznie. A może nie trzeba będzie do niego jechać, może po wymianie filtrów problem ustąpi.
- alvaro
- klubowicz
Faze lotną to nie ma najmniejszego problemu. Ciekłą też wymieniać? Piszą że co 2 lata. Jak ostatnio wymieniałem to ta śruba od spodu nie chciała puścić i tak odkręcałem, że pękła mi rurka i musiałem jechać do gaziarza (może teraz pójdzie lepiej jak jest już rozruszana).
PS-tak, czerwiec 2015
PS-tak, czerwiec 2015

- leszek1234
- klubowicz
bardziej faza ciekła ma sens, ale możesz zacząć od lotnej i zobaczyć czy usterka minęła. Nie, to zabrać się za ciekłą. Określanie częstotliwości wymiany filtrów w latach to jakieś nieporozumienie (chyba , że oprócz przejechanych kilometrów jest "nie rzadziej niż co 2 lata")
- radarki
- klubowicz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
ja jak miałem gaz w innym aucie to filtry wymieniałem co 10tyś km tak mi doradził gazownik i nie miałem problemów możesz także pojechać do gazownika żeby sprawdził tobie mapowanie instalacji jak wiadomo latem i zimom są różne mieszanki gazu zobacz także świece czy są ok i przewody wn przyczyna może także w silniczku krokowym o ile taki jest w linkach ja przedtem w tamtym aucie miałem to też był fiat
CINQUECENTO,SEICENTO,PUNTO II,MULTIPLA1.6,UNO,MULTIPLA 1.9JTD,LANCIA PHEDRA2.2JTD,SEICENTO1.1,ALBEA,BRAVA1.2,LINEA1.3MJ
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 346 razy
- Otrzymał podziękowań: 965 razy
- Kontakt:
Na litość boską... proszę... używajcie znaków interpunkcyjnych, bo tego się czytać nie da...
Sorry za 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- Fiacik
- klubowicz
- Przebieg: 11000
- Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
- Rocznik: 2024
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
Też mnie trafia jak takie coś czytam - czasem nie wiadomo co piszący miał na myśli .mwas pisze:Na litość boską... proszę... używajcie znaków interpunkcyjnych, bo tego się czytać nie da...Sorry za

Co do gazu to wydaje mi się jasne i oczywiste - trzeba ,,wyjeździć" ten tani gaz i temat się skończy sam , bo tak dokładnie się dzieje
w przypadku marnego i zanieczyszczonego gazu .
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta 

- radarki
- klubowicz
Fiacik pisze:Też mnie trafia jak takie coś czytam - czasem nie wiadomo co piszący miał na myśli .mwas pisze:Na litość boską... proszę... używajcie znaków interpunkcyjnych, bo tego się czytać nie da...Sorry za
![]()
To bardzo przepraszam już nic nie będę pisał. Weźcie pod uwagę że ktoś może mieć taką chorobę jak dysortografia i nie robię tego specjalnie.
Pozdrawiam wszystkich, a urażonych przepraszam.
CINQUECENTO,SEICENTO,PUNTO II,MULTIPLA1.6,UNO,MULTIPLA 1.9JTD,LANCIA PHEDRA2.2JTD,SEICENTO1.1,ALBEA,BRAVA1.2,LINEA1.3MJ
- Fiacik
- klubowicz
- Przebieg: 11000
- Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
- Rocznik: 2024
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
Nie masz za co przepraszać ani też się obrażać ,to forum przyjaciół i wielbicieli Linki i niech tak zostanieradarki pisze:Fiacik pisze:Też mnie trafia jak takie coś czytam - czasem nie wiadomo co piszący miał na myśli .mwas pisze:Na litość boską... proszę... używajcie znaków interpunkcyjnych, bo tego się czytać nie da...Sorry za
![]()
To bardzo przepraszam już nic nie będę pisał. Weźcie pod uwagę że ktoś może mieć taką chorobę jak dysortografia i nie robię tego specjalnie.
Pozdrawiam wszystkich, a urażonych przepraszam.

bo żyjesz w lepszych / no powiedzmy ściślej innych/ czasach .Ja pamiętam lata gdzie za coś takiego bito po łapach linijką , a jak nie
pomagało to sadzano do oślej ławy .Podobnie było / co i mnie się teraz w głowie nie mieści / z pisaniem w zeszycie lewa ręką

Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta 

- radarki
- klubowicz
mnie też jeszcze gnębiono w szkole za to na j.polskim, nie jestem aż tak młody jeszcze trochę i chrystusowe lata będą