Jako przykład podaję - opona 195/65R15 Efficient Grip Performance + montaż i karta promocyjna 3 lata Assistance - 820zł /komplet - kupione 2 dni temu.
Tak jest chyba w każdym aucie (mam tak samo). Różnica w pokazywanej prędkości zwiększa się wraz z jej wzrostem. Przy prędkości 50 km/h to około 4-5 km, a przy 120 około 8 km. Rozmiary opon mogą mieć jakieś znaczenie ale przy dużej różnicy w ich doborze.Fiacik pisze:Otóż zauważyłem, że licznik Linki przekłamuje / in minus /.... Licznik pokazywał 130 km/godz , a rzeczywistości jechaliśmy niepełne 121 km/godz.
Kupiłem w zeszłym roku bliźniacze Dunlopy (195/55 R16). Spalanie obniżyło się o 0,5 l/100 km. Jest również bardziej miękko i zdecydowanie ciszej niż na Brigestonach.Fiacik pisze: Powinno się to tez przełożyć na spalanie bo te opony GY ,które kupiłem dają w/g producenta do 3% oszczędności paliwa.
Ze skrzyni biegów.Fiacik pisze:Ale tu rodzi się kolejne pytanie na które nie znam odpowiedzi - skąd w Lince są pobierane dane dotyczące szybkości jazdy ?
W tej cenie (jakaś promocja na podanym portalu - 338 zł) masz Dunlopa SP Sport Bluresponse lub Goodyea Efficientgrip Performance, które z kolei ja i Fiacik polecamy!Szulcik74 pisze:W przyszłym roku będę musiał zmienić opony na nowe. Zastanawiam się między Pirelli P1 Cinturato Verde 195/55R16 87H