duskap pisze:Chodzi o to, że jest źle zaprojektowana skrzynia biegów z półosiami napędowymi i nic się nie da z tym zrobić. Wada fabryczna 100% egzemplarzy Linei T-Jet.
Zaciekawił mnie ten temat bardzo

, a dodatkowo dlatego , że auto miałem nowe , a też mnie ściągało . Był to jednak problem ogólnie pojętej geometrii zawieszenia i układu jezdnego . Serwis
w końcu sobie na gwarancji z tym poradził , ale musiałem nieco z nimi powalczyć .
Byłem
w między czasie u pewnego speca , który mi wytłumaczył i po zbadaniu samochodu pokazał
w czym rzecz , ale teraz nie
o tym chciałem .
Nie chce mi się wierzyć
w to co piszesz , podejrzewam raczej zespół wielu niekorzystnych czynnikó
w , nakładających się wzajemnie
w niektórych egzemplarzach tego modelu , których co zrozumiałe ze względu na duże koszty naprawy serwisy nie chciały przyjąć do wiadomości .
W moim np. wymieniono na gwarancji kompletny wahacz i po tym pomogło dopiero 2 -gie ponowne badanie i sprawdzanie geometrii , a sam wcześniej żeby wyeliminować inne czynniki wymieniłem po kilku tysiącach km cały komplet opon
( nie one jednak były winne).Teraz mam spoko , ale przy pochyleniu drogi ekspresowej czy też autostrady jednak mnie lekko ściąga
i to zależnie od pochylenia .Jak droga nie jest pochylona problemu nie ma . A np.seicento żony nic sobie nie robi z tego czy droga jest pochylona czy też nie - jedzie jak strzała .Też kilka razy próbowałem ostro przyspieszyć na 2-gim biegu bo daje to niezłą frajdę , ale nic mi się nie działo a moment
w Nm mam na pewno większy niż
w T jet .Myślę , że jest to problem po części związany z geometrią ale też i ciśnieniem
w oponach !!! ( z doświadczenia wiem , że większość kierowcó
w i serwisó
w pompuje za dużo - na zapas jak mówią) . Dodatkowo istotny i to czasem bardzo przy temacie ściągania bywa temat czy opony są kierunkowe , symetryczne czy też najlepiej asymetryczne . Wydaje mi się ,że też i zawieszenie
w Linkach jest za twarde - szczególnie z przodu , a całe auto za lekkie jak na taką moc , zwłaszcza jak jedzie tylko sam kierowca . Czy przy załadowanym aucie np.4 osoby to zjawisko też ma miejsce ???
Tej wielkości samochody i o tej mocy ważą na ogół 1400 - 1500 kg a nie poniżej 1200 jak nasze.