pilot :)

Awatar użytkownika
Usunięty użytkownik 814

Re: pilot :)

Post autor: Usunięty użytkownik 814 »

Ok czyli ja tez pokroję swojego i rozumiem jakos delikatnie oskrobać czipa. Dzięki

Wysłane z mojego Pentagram Monster przy użyciu Tapatalka
ptasiur
Nowy
Nowy
Posty: 13
Rejestracja: 15 wrz 2016, 17:48
Przebieg: 125700
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 6 razy

Re: pilot :)

Post autor: ptasiur »

Cześć wszystkim, odświeżam odrobinę temat ;)
Mój problem polega na tym, że Linka od wczoraj nie reaguje na otwieranie z pilota... zamykanie i bagażnik działają bez problemów. Ręczne otwieranie i zamykanie auta także nie sprawia problemów. Jakieś pomysły ?
skory85
klubowicz
klubowicz
Posty: 1296
Rejestracja: 16 paź 2016, 23:50
Przebieg: 173000
Silnik: 1.4 V8+lpg
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Sławków
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowań: 131 razy

Re: pilot :)

Post autor: skory85 »

Bateria w pilocie?
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka i czarny pug 308 II sw
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 5038
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 258000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 381 razy
Otrzymał podziękowań: 613 razy

Re: pilot :)

Post autor: smak56 »

ptasiur pisze: 04 kwie 2018, 18:53 Linka od wczoraj nie reaguje na otwieranie z pilota... zamykanie i bagażnik działają bez problemów. Ręczne otwieranie i zamykanie auta także nie sprawia problemów. Jakieś pomysły ?
Pewnie kabelek w wiązce w drzwiach :pomysli .
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6782
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 846 razy
Kontakt:

Re: pilot :)

Post autor: mwas »

Do sprawdzenia, tak jak sugeruje smak56, wiązka w drzwiach, chociaż... zamykanie z pilota ponoć działa, więc nie jestem przekonany co do tej wiązki... :pomysli Padniętej baterii również nie podejrzewam, bo wtedy pozostałe funkcje pilota również by szwankowały :pomysli Ale, to co można sprawdzić "od ręki", to:
- rozebrać pilota - trzeba otworzyć grot, pod grotem jest klapka na baterię - małym, płaskim śrubokręcikiem przekręcić zabezpieczenie i wyciągnąć klapkę z baterią, potem niestety trzeba odkleić logo Fiata (dobrze jest je najpierw podgrzać a potem, czymś sztywnym i cienutkim delikatnie podważyć z jednej strony) a pod logo jest śrubka. Trzeba ją odkręcić a potem delikatnie rozebrać obudowę na dwie połówki. Uwaga na sprężynkę otwierającą grot :ink Po otwarciu obudowy wyciągnąć płytkę z układem elektronicznym.
- przetestować płytkę elektroniczną - zapewne większość popuka się teraz w czoło :ink Otóż nie :ink Wystarczy nałożyć odpowiednio kieszeń baterii na płytkę układu elektronicznego, żeby pilot działał nam bez obudowy :ink I teraz: w górnym, prawym rogu, jest dioda, która normalnie jest zakryta i jej nie widać :ink Jak wciśnie się jakikolwiek przycisk na pilocie, dioda zacznie świecić :ink Wystarczy zobaczyć, czy dioda świeci przy wciskaniu przycisku, na który nie reaguje auto :ink Jeśli dioda będzie świecić, to można podejść nawet do auta w takim stanie pilota, i sprawdzić, czy auto reaguje. Jeśli dioda świeci a auto nie reaguje, no to na 98% jest coś nie tak przy wiązce elektrycznej w drzwiach. Jeśli dioda nie świeci, to wiadomo na 100%, że coś nie tak jest z mikroswitch'em przycisku :ink
Samego microswitcha nie wiem, czy uda się komuś wymienić :oj To bardzo drobna elektronika :oj Ale, to co można zrobić, to zaopatrzyć się w sklepie z elektroniką w preparat "kontakt" do czyszczenia styków i układów elektronicznych i porządnie wykąpać w tym specyfiku microswitcha. Po przeschnięciu powinien zacząć stykać. Jeśli zabawy w czyszczenie nie przyniosą efektu, to pozostanie jedynie albo wymiana tego drobnego elementu, albo zakup innego, np używanego ale sprawnego pilota (może być od GP), podmianka jego elektroniki i wprogramowanie nowego pilota do samochodu :ink Wiem co piszę - przechodziłem tę procedurę jakiś czas temu i ratowałem się właśnie wymianą układu elektronicznego z pilota od GP :ink Gdzieś na forum nawet opisywałem całą tą operację łącznie z procedurą wprogramowania nowego pilota poprzez interfejs i Multiecuscan :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6782
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 846 razy
Kontakt:

Re: pilot :)

Post autor: mwas »

ooo, znalazłem, gdzie o tym pisałem :luzak -> https://www.lineaklubpolska.pl/viewtopi ... ta#p109379
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
ptasiur
Nowy
Nowy
Posty: 13
Rejestracja: 15 wrz 2016, 17:48
Przebieg: 125700
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 6 razy

Re: pilot :)

Post autor: ptasiur »

Dzięki za podpowiedzi. Bateria w pilocie zmieniona, otwieranie nadal nie działa :) W tym tygodniu otworzę pilota i sprawdzę, czy guzik działa. O postępach doniosę.
ptasiur
Nowy
Nowy
Posty: 13
Rejestracja: 15 wrz 2016, 17:48
Przebieg: 125700
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 6 razy

Re: pilot :)

Post autor: ptasiur »

Wszystko się wyjaśniło, po otworzeniu pilota microswitch po prostu wypadł... Na początek poszukam jakiegoś magika-elektronika, może ktoś będzie w stanie to polutować. W ostateczności podmienię całą elektronikę
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6782
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 846 razy
Kontakt:

Re: pilot :)

Post autor: mwas »

ptasiur pisze: 11 kwie 2018, 19:00 Wszystko się wyjaśniło, po otworzeniu pilota microswitch po prostu wypadł...
Tadam :luzak No polutowanie tego to będzie bardzo precyzyjna robota :oj No ale... może się uda :ink Jeśli nie, to tak jak pisałem wcześniej i jak wspomniałeś - podmiana elektroniki i wprogramowanie nowego pilota do ECU auta :ink Pamiętaj tylko, żeby podmienić samą elektronikę a nie całą obudowę ponieważ w obudowie zalany jest "czip" do immobiliser'a - bez niego nie uda Ci się odpalić auta :oj Wprawdzie jest możliwe również wprogramowanie nowego kluczyka do immo za pomocą Multiecuscan'a, ale istnieje pewne ryzyko, że coś może pójść nie nak a wtedy auto unieruchomione na amen :oj
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
ptasiur
Nowy
Nowy
Posty: 13
Rejestracja: 15 wrz 2016, 17:48
Przebieg: 125700
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 6 razy

Re: pilot :)

Post autor: ptasiur »

Gotowe, serwis RTV polutował pilota za 15zł :) Polecam tą metodę jako tańszą alternatywę podmianki elektroniki w pilocie.
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 5038
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 258000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 381 razy
Otrzymał podziękowań: 613 razy

Re: pilot :)

Post autor: smak56 »

smak56 pisze: 20 gru 2015, 19:42.... i nie powinno być problemu z przekładką.....
Myślałem tak jak w cytacie. Niestety rzeczywistość mnie przerosła. Postanowiłem przełożyć obudowę i zaczęły się schody :zły. darkkam Twoja obudowa jest fajna, ale nasz grot do niej nie wchodzi. Po wybiciu nitów, okazało się, że nasz grot jest o około 0,5 mm grubszy :oj . Można to złożyć, ale trzeba ten nadmiar zeszlifować i wyciąć nowy rowek. Nie chcąc tego robić kupiłem na portalu pilota pokazanego przez Strzelba. Ten znowu ma schodkowy uchwyt grota i jest około 4 mm dłuższy :zlośnik . Przeróbka tej obudowy jest dość skomplikowana i w związku z tym poddałem się. Jak mój fabryczny kluczyk wyzionie ducha na stałe :smutny , jeden z tych zapasowych dam do frezowania.
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 457
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 86000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy

Re: pilot :)

Post autor: darkkam »

smak56 pisze: 01 kwie 2019, 21:01 darkkam Twoja obudowa jest fajna, ale nasz grot do niej nie wchodzi.
Szkoda że nie pasuje :smutny co chińska fabryczka to mają chyba inne przyrządy pomiarowe. I później takie cuda wyskakują
Z moim nic jeszcze nie robiłem trzyma się jakoś jeszcze w całości, grot lata a sprężyna jeszcze nie pękła.
Jak będzie trzeba dopiłuje się :) , ostatnio wzięło mnie w wolnych chwilach na metaloplastykę :ryczy więc jakaś praktyka jest.
Sorry za offtopic ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 5038
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 258000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 381 razy
Otrzymał podziękowań: 613 razy

Re: pilot :)

Post autor: smak56 »

Przy takim szlifie, kluczyk to pikuś - mały pikuś :ryczy :ok)
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 2042
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 190000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Podziękował: 274 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Re: pilot :)

Post autor: leszek1234 »

U mnie kluczyk tuż przed zlotem przestał się otwierać. Z pomocą opisu Maćka rozebrałem go, wypadł mi ukruszony mały metalowy fragment z przycisku , który prawdopodobnie blokował kluczyk. Skręciłem i wszystko wróciło do normy.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6782
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 846 razy
Kontakt:

Re: pilot :)

Post autor: mwas »

Czyli można by powiedzieć, że klasyka gatunku :ink Dobrze, że się udało :banan :luzak
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
ODPOWIEDZ