[1.3 mjet] Co to za dźwięk z silnika?
-
- Nowy
- Przebieg: 180
- Silnik: 1.3 mj
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 1 raz
[1.3 mjet] Co to za dźwięk z silnika?
Przebieg 180 000, rozrząd nie był wymieniany.
Czasami dzieje się tak na zimnym silniku. Czasami dzieje się tak na ciepłym. A czasami w ogóle nie ma tego objawu.
1.3 Mjet.
Czy to rozrząd, paski, a może jeszcze coś innego?
Czasami dzieje się tak na zimnym silniku. Czasami dzieje się tak na ciepłym. A czasami w ogóle nie ma tego objawu.
1.3 Mjet.
Czy to rozrząd, paski, a może jeszcze coś innego?
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 280000
- Silnik: 1.3 multijet
- Podziękował: 407 razy
- Otrzymał podziękowań: 665 razy
Re: [1.3 mjet] Co to za dźwięk z silnika?
Myślę, że to odgłos rozrządu. Dźwięk taki jakby stukał napinacz, odrzucany przez luźny łańcuch. Ale to tylko moje ucho.
smak56
* * * *
* * * *
- drazek
- klubowicz
- Przebieg: 170000
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Podpinam się, ponieważ mnie również dotyczy ten problem.
Ostatnio, gdy wymieniałem pompę wody przy zdjętym nadkolu usłyszałem dziwne dzwonienie z okolicy rozrządu. Wideo autora niestety nie jest dostępne, dlatego nagrałem własne. Mam nadzieję że wyczulone ucho forumowiczów zarejestruje ów dźwięk. Czy jest prawidłowe moje rozumowanie, aby udać się na wymianę łańcucha?
Ostatnio, gdy wymieniałem pompę wody przy zdjętym nadkolu usłyszałem dziwne dzwonienie z okolicy rozrządu. Wideo autora niestety nie jest dostępne, dlatego nagrałem własne. Mam nadzieję że wyczulone ucho forumowiczów zarejestruje ów dźwięk. Czy jest prawidłowe moje rozumowanie, aby udać się na wymianę łańcucha?
- smak56
- klubowicz
Moim zdaniem to jest rozrząd.
Jednak aby to potwierdzić spryskaj czymś kółka osprzętu (woda, WD40 lub coś w tym rodzaju) . Łożyska mogą generować podobny dźwięk.
Masz dobry (maksymalny) stan oleju?
Jednak aby to potwierdzić spryskaj czymś kółka osprzętu (woda, WD40 lub coś w tym rodzaju) . Łożyska mogą generować podobny dźwięk.
Masz dobry (maksymalny) stan oleju?
smak56
* * * *
* * * *
- drazek
- klubowicz
Psikne wd40 jak radzisz zobaczymy czy na dniach ustanie. Co do stanu oleju nie leje wiecej niż w instrukcji, aktualny stan to nieco wiecej ponad pół na wskaźniku od bagnetu, a czemu pytasz?
- smak56
- klubowicz
Jeżeli łożysko kółka szumi, jak psikniesz jak pisałem, to nie na dniach przestanie szumieć, tylko natychmiast!
Jeśli chodzi o stan oleju.
Kiedy kupiłem Lineę kolega z ASO stwierdził, że aby długo jeździć należy utrzymywać stan oleju na poziomie max i tego się trzymam. Dolewam nawet 100 ml jak spadnie poniżej. Rozrząd wymieniałem profilaktycznie przy 226 tys.km. Praca napinacza rozrządu uzależniony jest od ilości i ciśnienia oleju.
smak56
* * * *
* * * *
- michalexc
- klubowicz
- Przebieg: 137000
- Podziękował: 105 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
Z olejem wszystko się zgadza. Na forach Opla jest ta sama szkoła. Też tak trzymam od początku jak kupiłem auto. W tym wypadku na pewno nie szkodzi. Mam co prawda stosunkowo mały przebieg 130 kkm, ale rozrządu nie słychać.
-
- klubowicz
- Silnik: 1,3 mjet
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Może napinacz paska osprzętu ? Gdyby rozrząd to na zimnym zaraz po odpaleniu by było wyraźnie słychać
- drazek
- klubowicz
Dokończę tylko temat. Samochód właśnie wrócił, ten metaliczny dźwięk to był faktycznie rozrząd, ale jeszcze troche rzeczy złożyło się na te dziwne dźwięki. Lina miała luźny łańcuszek, do tego szumiało koło pasowe wału i koło pasowe alternatora. Teraz wszystko ładnie pięknie chodzi tylko klekocik słychać żadnych innych zgrzytów.
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 424 razy
- Otrzymał podziękowań: 989 razy
- Kontakt:
A co zostało wykonane ? Czy poziom oleju silnikowego był na prawidłowym poziomie ?
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- drazek
- klubowicz
Poziom oleju przed wymianą? To tak deczko więcej niż instrukcja, utrzymuje poziom oleju mniej więcej miedzy środkiem a maxem na bagnecie. Olej na początku lałem Castrol, a potem przez dwa lata Liqui Moly z polecenia (sprawdziłem go i z opisów wynikało, że jest o klasę lepszy już nie pamiętam).
Co do wymiany to wymienił rozrząd i na moją prośbę olej wraz z filtrem, przy okazji żeby mi dobrał odpowiedni (wlał Castrola). Co do reszty to zrobił też koło pasowe, napinacz i łożysko alternatora, z innych to klocki hamulcowe niezwiązane z rozrządem.
Co do wymiany to wymienił rozrząd i na moją prośbę olej wraz z filtrem, przy okazji żeby mi dobrał odpowiedni (wlał Castrola). Co do reszty to zrobił też koło pasowe, napinacz i łożysko alternatora, z innych to klocki hamulcowe niezwiązane z rozrządem.
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 424 razy
- Otrzymał podziękowań: 989 razy
- Kontakt:
No i masz odpowiedź dlaczego występował ten dźwięk, w tej wersji silnikowej poziom oleju powinien być zawsze na max i radzę tego pilnować, bo łańcuch rozrządu napinany jest właśnie przez ciśnienie oleju. Jeśli oleju jest mniej, to niestety łańcuch nie jest prawidłowo napinany i wtedy mogą występować takie objawy.
Co do oleju, to mam wrażenie, że ten mechanik poszedł po najmniejszej linii oporu bo moim skromnym zdaniem Castrol to po prostu szajs i strzał w stopę
Co do oleju, to mam wrażenie, że ten mechanik poszedł po najmniejszej linii oporu bo moim skromnym zdaniem Castrol to po prostu szajs i strzał w stopę
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- smak56
- klubowicz
drazek pisze: ↑01 gru 2021, 18:51 .......... Olej na początku lałem Castrol, a potem przez dwa lata Liqui Moly z polecenia (sprawdziłem go i z opisów wynikało, że jest o klasę lepszy już nie pamiętam).
Co do wymiany to wymienił rozrząd i na moją prośbę olej wraz z filtrem, przy okazji żeby mi dobrał odpowiedni (wlał Castrola). ...... zrobił też koło pasowe, napinacz i łożysko alternatora, .....
Jeżeli lałeś i byłeś zadowolony z Liqui Moly to dlaczego zgodziłeś się na wlanie Castrola?
Jak to na Twoją prośbę wymienił olej przy wymianie rozrządu? Z tego co się orientuję, przy wymianie rozrządu trzeba spuścić olej i odkręcić miskę. Nie wyobrażam sobie wlewania tego oleju z powrotem.
Co znaczy szumiało koło pasowe wału? Koło pasowe wału jest to konstrukcja metalowo - gumowa przykręcona na stałe do wału korbowego. Jeżeli się rozwulkanizuje to może mieć bicie a w skrajnym przypadku - rozlecieć się.
Zrobiłeś wszystko dobrze (za wyjątkiem oleju), ale mechanik trochę nabajerował.
smak56
* * * *
* * * *
- drazek
- klubowicz
Po przeczytaniu forum i innych źródeł o wymianie łańcucha byłem świadomy o wymianie oleju. Z tym olejem to zapytał czy wymieniamy, więc odpowiedziałem, że koniecznie. Olej to chciałem, aby mi dobrał odpowiedni, bo tak sie trochę wystraszyłem, ze to moze przez olej, ponieważ ostatnio czytając forum na taki temat trafiłem. Było pytanie o ostatnią zmianę oleju na inny i dotyczyło stuków/odgłosów silnika czy głośniejszej pracy, a że właściwości olejów, ich smarowania, ilości związków itp sie nie znam, to chciałem skorzystać z propozycji mechanika.
Do reszty tych kół pasowych sprawdzałem i mam takie ładne nowe. Jak wymieniałem pompę wody wszystkie koła jakie widziałem na dwa paski wielorowkowe w moim aucie, na moje oko były z jakiegoś stopu metalu. Czy mówisz o jakiś innych?
Do reszty tych kół pasowych sprawdzałem i mam takie ładne nowe. Jak wymieniałem pompę wody wszystkie koła jakie widziałem na dwa paski wielorowkowe w moim aucie, na moje oko były z jakiegoś stopu metalu. Czy mówisz o jakiś innych?