Fiacior:)
- Motorek4612
- klubowicz
- Przebieg: 206000
- Silnik: 1.4 t-jet
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 72 razy
Re: Fiacior:)
Witam. kilka dni nie pisałem nic..... Wiec tak w Poniedziałek wpadły nowe łożyska tylne z piastami dwie sztuki Febi, w sobotę prawe zaczęło wyć wiec wpadły nowe na obie strony. Dzisiaj przyszła nowa używana czarna ramka górnych nawiewów( przygotowuje sie powoli do wymiany radia na androida), oraz kupiłem używane sprawne sprężyny tylne od skody octavi I generacji , przeczytany temat tu na forum i mam nadzieje ze po ich wymianie tył pójdzie wyżej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- buhert
- klubowicz
- Otrzymał podziękowań: 32 razy
Jak tak dalej pójdzie to za chwile pół auta wymienisz znając jego bolączki i 2 tyle dołożysz heh
- Motorek4612
- klubowicz
Dzis zagrzał się prawy tylny hamulec. Zapewne stanął zacisk. Kufa. Nowe klocki wymienione niedawno. W poniedziałek łożyska. Od tego momentu przejechane ponad 1000 km. I nic się nie działo. Zamawiam jutro komplet dwa zaciski tarcze klocki i jeszcze raz łożysko. Powoli mnie to auto zaczyna drażnić.
- Motorek4612
- klubowicz
Co do wysokości tyłu. To od ziemi do nadkola z prawej strony jest 64.5 cm a z lewej 66cm. A tak mi się wydawało że tył krzywo stoi..... Cóż trzeba będzie poświęcić jeden dzień na zrobienie tyłu zawias i heble..... Masakra z tym autem. To mój pierwszy Fiat i zapewne ostatni.....
- leszek1234
- klubowicz
- Przebieg: 150000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 330 razy
- Otrzymał podziękowań: 217 razy
A może nie zacisk tylko linka ręcznego zasyfiona ? A jak zacisk, to zestaw naprawczy za 20 zł może wystarczy. Właśnie tydzień temu robiłem;)
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 280000
- Silnik: 1.3 multijet
- Podziękował: 405 razy
- Otrzymał podziękowań: 659 razy
Zmierz przód, może tam leży przyczynaMotorek4612 pisze: ↑15 wrz 2023, 20:47 Co do wysokości tyłu. To od ziemi do nadkola z prawej strony jest 64.5 cm a z lewej 66cm. A tak mi się wydawało że tył krzywo stoi.....
smak56
* * * *
* * * *
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 415 razy
- Otrzymał podziękowań: 966 razy
- Kontakt:
Tylne hamulce w T-Jetach potrafią się pitolić, przy wymianach klocków trzeba zwracać baczną uwagę na zaciski, bo lubią się blokować od syfu... było to poruszane na forum i o ile dobrze kojarzę, to Kuzyn_z_Sosnowca jako pierwszy dogłębnie ćwiczył ten temat i przecierał szlak... Nie zniechęcaj się, jak wyprowadzisz auto na prostą, to znając jego bolączki będziesz w stanie im zapobiegać zanim wystąpią
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- Motorek4612
- klubowicz
Siema. Od rana walka. Zaciski klocki tarcze tylne, wymiana kompleksowa całego płynu hamulcowego i od razu sprężyn. Robiłem to u znajomego na warsztacie akurat miał wolny podnośnik to go wynająłem. Z podnośnikiem to zupełnie inna robota. Tarczę i klocki wjechały Quaro, natomiast zaciski maxgear. Zaraz posypią się gromy że to nic nie warte. Zaufałem swojemu sprzedawcy i którego kupuje części od wielu lat. A z resztą z drugiej strony tylko to na dzisiaj było dostępne więc za bardzo nie mogłem wybrzydzać bo mi auto jest potrzebne. Po wymianie hamulców i sprężyn obowiązkowa ścieżka diagnostyczna i wszystko jest ok kurla oby..... Stare sprężyny oryginał fiata całe... po ich wymianie dupa poszła wyżej i teraz jest ok... Tył zrobił się twardszy i stabilniejszy. A hamulce muszą się ułożyć... Łożyska nie wymieniałem na szczęście przeżyło....
Ja wszystko rozumiem...Ale tak bez żadnych oznak objawów tak o prostu.... A trochę od wymiany klocków i łożysk km przejechałem, ręczny odbija piknie, wiec stawiam na to ze tłoczek musi być skorodowany i ja go wcisnąłem to się w końcu zblokował .... Nie chciało mi sie już dzisiaj rozbierać tego zacisku, ale może jutro zrobie mu sekcję zwłok...
Linki pracują swobodnie bez oporów, a jeśli chodzi o regeneracje zacisków,,,, to temat rzeka, o ile tłoczek mógłbym razem z uszczelnieniem i kapturkiem wymienić, to już oski ręcznego nie uszczelnisz , a jej stan można stwierdzić tylko po rozebraniu na części.... Dlatego tylnych zacisków tego typu co u mnie i innych autach nigdy nie regenerowałem tylko wymieniam na nowe, za duże ryzyko ze usterka wróci.leszek1234 pisze: ↑15 wrz 2023, 21:54 A może nie zacisk tylko linka ręcznego zasyfiona ? A jak zacisk, to zestaw naprawczy za 20 zł może wystarczy. Właśnie tydzień temu robiłem;)
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2023, 14:51 przez Motorek4612, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motorek4612
- klubowicz
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 280000
- Silnik: 1.3 multijet
- Podziękował: 405 razy
- Otrzymał podziękowań: 659 razy
Od początku śledzę Twoje starania o "zrobienie" samochodu dla siebie i pod siebie. Jestem pod wrażeniem . Zrobiłeś tyle w ciągu tak krótkiego, czasu co my przez 15 lat Jest kilku klubowiczów, którzy sami (tak jak Ty) naprawiają swoje auta i nie wstydzą się o tym pisać. Jest też znaczna część, która też naprawia, ale nie sama, tylko płaci (i to nie mało) mechanikom, ale o tym nie pisze, tylko komentuje cyt. "za chwile pół auta wymienisz", "odkładaj skarbonkę na aktywator", "bez praktycznych schowków", "dobry dziadkowóz" no i tak w ogóle kto to teraz jeździ takim "paździerzem". Jeżeli zrobisz teraz to, co sobie zaplanowałeś to linea odpłaci się.
Właśnie dzisiaj wróciłem znad morza, gdzie przejechałem 1,5 tys km. Klubowe Linee były w Chorwacji, Grecji, Wlk. Brytanii itd. Oprócz jednej wszystkie wróciły na kołach i do dziś cieszą właścicieli. Koszt ... to tylko (i aż) pieniądze. Satysfakcja nie ma ceny.
smak56
* * * *
* * * *
- Motorek4612
- klubowicz
Dwie fotki z dzisiaj po wczorajszych przygodach serwisowych.
- buhert
- klubowicz
- Otrzymał podziękowań: 32 razy
Odnośnie komentarza do mnie - jest on oparty tylko i wyłącznie na doświadczeniu praktycznym:
Biorąc pod uwagę, że miałem Linee od nowości + dodając fakt, że z Fiata przerobiłem w prywatnym użytkowaniu większość popularnych (i mniej popularnych) modeli - Linea była (niestety) bardzo absorbującym modelem pod względem "usterek" mimo nie dużego przebiegu. Jak porównam to do innych Fiatów...odkąd Linea się ze mną pożegnała (a ja z nią) - muszę sobie (na szczęście) szukać rzeczy do zrobienia przy Fiacie, bo nie mam co robić...
- Motorek4612
- klubowicz
Jedzie do mnie tunel środkowy, owiewki Heko na 4 furtki, i zastanawiam sie nad radiem do fiaciora......
- Motorek4612
- klubowicz
Ramka jest, tunel jest, owiewki są już założone, brakuje tylko radia i poskładać wszystko.