Zagadka brakujących tweeterów

Gra muzyka
Awatar użytkownika
kazgas
klubowicz
klubowicz
Posty: 715
Rejestracja: 22 sty 2010, 12:23
Przebieg: 85000
Silnik: 1,4 8V
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Czarna
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: kazgas »

Tomek pisze: W folderach reklamowych podawali że syczki są.
Natomiast EPER podaje że wycofali.
No i weź tu walcz :zlośnik
cytat z konfiguratora na stronie FAP dla wersji Dynamic
Audio - Telematyka
Radio z odtwarzaczem CD (6 głośników: 2 przednie + 2 tweetery + 2 tylne) standard
Więc powinny być
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6683
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Podziękował;: 320 razy
Otrzymał podziękowań: 346 razy

Post autor: Tomek »

Informacje są sprzeczne więc wrzucę jeszcze raz screena z EPER-a którego już kiedyś umieszczał Coval
Od 10.2009 tweeterów brak w wyposażeniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3701
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Podziękował;: 106 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: cichy »

(6 głośników: 2 przednie + 2 tweetery + 2 tylne) standard
Więc powinny być tak było ale jezeli mówia ze wycofali to z nimi niewygramy Ja jestem w takiej sytuacji że te wzsystkie głosniki mam i dodam że autko mam bez radyjka wbudowanego, jak odbierałem autko to gostek z salonu dziwił się że mi dodali przelotke na wejscie antenowe
Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz
Posty: 582
Rejestracja: 15 wrz 2010, 22:30
Przebieg: 176000
Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Brzeszcze/Babice
Podziękował;: 46 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: alvaro »

A jak rozpoznać czy mam tweetery czy nie ? :lacha
Ja mam zakończenie tego trójkąta w czarną siateczkę... czy to znaczy że są, czy nie :)
Awatar użytkownika
kazgas
klubowicz
klubowicz
Posty: 715
Rejestracja: 22 sty 2010, 12:23
Przebieg: 85000
Silnik: 1,4 8V
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Czarna
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: kazgas »

A jak rozpoznać czy mam tweetery czy nie ? :lacha
Ja mam zakończenie tego trójkąta w czarną siateczkę... czy to znaczy że są, czy nie :)
czarna siateczka jest tylko pod nią czy coś jest.
powinien z stamtąd dochodzic jakiś dźwięk
Kazek
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6683
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Podziękował;: 320 razy
Otrzymał podziękowań: 346 razy

Post autor: Tomek »

alvaro pisze:A jak rozpoznać czy mam tweetery czy nie ? :lacha
Przyłóż ucho i wszystko będzie jasne :)
Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz
Posty: 582
Rejestracja: 15 wrz 2010, 22:30
Przebieg: 176000
Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Brzeszcze/Babice
Podziękował;: 46 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: alvaro »

Przykładałem i sam nie wiem... coś tam się trzęsie tylko nie wiem czy to dźwięk z tweetera czy dźwięk z normalnych powoduje wibrację całego plastiku na drzwiach :) Ciężka sprawa :D
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6683
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Podziękował;: 320 razy
Otrzymał podziękowań: 346 razy

Post autor: Tomek »

alvaro pisze:Przykładałem i sam nie wiem... coś tam się trzęsie tylko nie wiem czy to dźwięk z tweetera czy dźwięk z normalnych powoduje wibrację całego plastiku na drzwiach :) Ciężka sprawa :D
Jeżeli nie słyszysz wyraźnego dźwięku, to oznacza że niestety cykaczy u Ciebie brak.
Pomoże Ci portal aukcyjny. Trzeba szukać tweeterów do Grande Punto.
Tych parę złotych naprawdę opłaca się zainwestować.
Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz
Posty: 582
Rejestracja: 15 wrz 2010, 22:30
Przebieg: 176000
Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Brzeszcze/Babice
Podziękował;: 46 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: alvaro »

A mozna to w jakiś łatwy sposób otworzyć?
Łatwiej by było w eprze sprawdzić konkretną datę produkcji, tylko... ten elektroniczny nie działa.
Awatar użytkownika
rob_ert
klubowicz
klubowicz
Posty: 126
Rejestracja: 31 sie 2010, 22:21
Przebieg: 184000
Silnik: 1,3 Multijet 90KM
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Jura
Podziękował;: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: rob_ert »

Sprawdzał ktoś czy w tylnych drzwiach są takie same mocowania na tweetery jak w przednich? Bo z zewnątrz wyglądają identycznie. Może to by dopiero poprawiło odsłuch wysokich tonów w całej kabinie. Bo na przewody do tylnych to chyba nie ma na co liczyć...
Kto chce - szuka sposobu,
kto nie chce - szuka powodu.
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6683
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Podziękował;: 320 razy
Otrzymał podziękowań: 346 razy

Post autor: Tomek »

alvaro pisze:A mozna to w jakiś łatwy sposób otworzyć?
Z zewnątrz samych zaślepek tweeterów nie ściągniesz.
Trzeba demontować cały boczek drzwiowy.
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Posty: 6029
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Lokalizacja: Białobrzegi
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: emmer »

Tomek, możesz napisać o demontażu boczków. chyba kiedyś to było na forum, ale nie mogę znaleźć. kusi mnie żeby tam zajrzeć :)
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6683
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Podziękował;: 320 razy
Otrzymał podziękowań: 346 razy

Post autor: Tomek »

Po krótce to cztery wkręty u dołu boczka, a potem śruby na kluczyk sześciokątny (rozmiaru nie pamiętam), dwie pod rączką i jeszcze jedna pod zaślepką w klamce.
Następnie trochę siły fizycznej aby wyrwać boczek z zatrzasków.Ja zaczynałem wyrywanie od dołu. Będzie się przy tym wydobywał okropny dźwięk ale nie trzeba się tym przejmować. Gdy uwolnimy już boczek z zatrzasków, to odchylamy jego dół, a następnie całość przesuwamy ku górze. Wtedy boczek trzyma już tylko linka biegnąca od klamki do zamka. Przy klamce jest taki sprytny plastikowy wichajster który odpinamy i wyciągamy linkę z klamki.
I boczek jest nasz :)
A i zapomniałem jeszcze o panelach do sterowania szyb.
Wyciągamy je do góry ( są wciskane w takie sprężyste blaszki) i odpinamy kostki.
Po złączeniu tego z powrotem nie było potrzeby programowania szyb.
Wszystko działało jak przed demontażem.
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Posty: 6029
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Lokalizacja: Białobrzegi
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: emmer »

dzieki. a dioda? wychodzi razem z boczkiem do góry? kabelek jakiś sie nie urwie?
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Posty: 3716
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:07
Przebieg: 91000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował;: 354 razy
Otrzymał podziękowań: 187 razy

Post autor: Rafcio »

emmer pisze:dzieki. a dioda? wychodzi razem z boczkiem do góry? kabelek jakiś sie nie urwie?
Dioda wyjdzie razem z boczkiem a potem na tym kabelku jest złączka obklejona taśmą - odkleić taśmę i rozłączyć. Przy składaniu nie zapomnij owinąć z powrotem tej złączki taśmą bo potem może stukać
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
ODPOWIEDZ